Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chrzciny dzieci

Czy konieczne jest drugie imię na chrzest?

Polecane posty

Gość Chrzciny dzieci

Proszę was o radę nie o krytykę. Zamierzam ochrzcić swoje dwie córeczki (2 latka a druga 10 miesięcy). Obydwie mają imiona, które nie figurują jako imiona świętych. Czy w związku z powyższym powinnam im nadać drugie imiona, które są odpowiednikami świętych? Jak to wygląda? Przyznam szczerze, że na chrzicnach ostatni raz byłam kilkanaście lat temu i nie pamiętam, nie wiem jak to się wszystko odbywa. Życzliwe osoby proszę o poradę.

Gość mama jak inne
nie musi byc dwa imiona jedno starczy moja cora ma na imie klaudia i nie ma 2-giego

Gość Chrzciny dzieci
Dziękuję za informację :-D Jednak niepokoi mnie fakt, że nie ma świętych o imionach moich dzieci :-( Czy to nie będzie kłopot?

Gość zosia588
To również zależy od Twojego przekonania religijnego. Imion świętych dawać nie musisz, ale spotkałam się z takim przekonaniem , że dziecko wówczas nie ma swojego patrona

Gość powiem Ci,
że ksiądz w kościele spisuje imię z aktu urodzenia dziecka. A z imionami Świętych to ponoc czasami księża sie bulwersują, że wybieramy imiona "nie chrześcijańskie", ale ochrzcić musi tak jak jest w akcie urodzenia dziecka.

Gość gupeek
zdewociale mohery beda nad Twoimi dziecmi odprawiac egzorcyzmy :D zaden kaplan (przynajmniej normalny - bo zdarzaja sie tez tacy,co wyznaja swoja wlasna odmiane religii nieco inna niz ta ogolnieprzyjeta) nie bedzie od Ciebie wymagal nadania dziecku imienia swietego.

Gość dfghjuik
Ja mieszkam w dużym mieście, nie na wsi a mój Proboszcz jest chyba jakiś staroświecki. Musiałam cóce nadać drugie imię,święte gdyż pierwsze nie figuruje jako imie święte.

Gość Chrzciny dzieci
Nie jestem religijna, do kościoła nie chodzę ale nie chcę robić dzieciom pod górę i dlatego je chrzczę. Tym bardziej, że starsza córa idzie w tym roku do przedszkola gdzie będzie religia a chrzest jest warunkiem koniecznym żeby mogła uczęszczać. Czy będzie wierząca i praktykująca....zostawię jej wybór. Ja już wybrałam :-) Stąd też moja niewiedza w tej kwestii :-D Także bardzo dziękuję za życzliwą pomoc :-) Pozdrawiam.