Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka 0121

Odmieniać czy nie?

Polecane posty

Gość stokrotka 0121

Odmieniacie nazwiska w zaproszeniach czy nie? Każdy mówi inaczej... Imiona też odmieniacie? Dostałam kilka zaproszeń na ślub, gdzie jest normalnie wypisane "mam zaszczyt zaprosić Sz. P. Joanna Kowalska", ale ja chcę odmieniać imiona tylko nie wiem co z nazwiskami bo niektóre dziwnie brzmią po odmianie

Gość odmienia sie nazwiska
polskie

Gość stokrotka 0121
Wiem, ale niektórzy tego nie robią na zaproszeniach i juz sama nie wiem jak ja mam to zrobić

Gość ja powiem tak......
bo prawda jest taka że niektórych nazwisk się nie odmienia ...spokojnie odmienisz nazwisko Kowalski pisząc zapraszam państwa Kowalskich ale np nazwiska Guz nie odmienisz i zostawiasz tak jak jest czyli zapraszam państwa Guz

Gość balabala
Oczywiscie ze odmieniac! Imona i nazwiska. Inaczej wyglada to bardzo brzydko "maszynowo" napisane jakos tak nie indywidualnie

Gość stokrotka 0121
A np takie nazwiska Zaręba czy Zarębę? Dupla - Duplę ?

Gość xzxxx
Zarębę to dobrze a tamtego to nie znam

Gość władysłavva
Nie, zapraszam jana i danutę zarębÓW, duplÓW Oczywiscie, ze odmieniać, niby dlaczego nie? A powiedziałabyś do kogos "widziałam w sklepie Janina Ochojska"?

Nazwiska naturalnie że odmieniać: Zapraszasz kogo? nowaków a nie nowak.

Jest sposób na CZĘŚCIOWE uniknięcie problemu ;) W zaproszeniu nie wymieniasz gości z imienia i nazwiska - robisz to tylko na kopercie, a tu stosujesz rzeczownik. Tak będzie zawsze łatwiej: Anna i Jan Kowalscy. A już w ogóle najłatwiej adresować te zaproszenia do pojedynczych osób ;)

Gość fweffefefffff
o rany widze, ze tu ktos zle dziewczynie radzi :P czesto boimy sie odmieniac nazwiska, zeby nie zrobic bledu, a bledem jest takze nieodmienianie !!! oczywiscie ze Jana Zarębęm a nie Zaręba.

Gość władysłavva
hehe, albo sformułuj sobie zaproszenie tak : "Szanowni państwo Anno i Adamie Kowalscy/Zarębowie, zapraszamy Państwa na to i tamto tu i tam" Tu tez trzeba odmienić, ale w wołaczu, gdzie nazwisko zostanie w swojej mianownikowej formie :P

Gość odmieniasz wszystkie nazwiska
jest pare wyjątkow, np. jezeli zapraszasz pania Nowak (jest sama) to nie piszesz Szp Krystyne Nowakową, ale Krysytnę Nowak. W przypadku kobiet, które zapraszasz z osoba towarzyszącą lub tez same niekoniecznie odmienia się nazwisko.

Gość stokrotka 0121
władysłavva Nie, zapraszam jana i danutę zarębÓW, duplÓW Oczywiscie, ze odmieniać, niby dlaczego nie? A powiedziałabyś do kogos "widziałam w sklepie Janina Och*jska"? Ja nie napisałam, że tak mówię lub piszę (widziałam w sklepie Janina Och*jska) tylko, że się z takim czymś spotkałam w zaproszeniach (mam zaszczyt zaprosić Sz. P. Katarzyna Nowak). Ja tak nie zamierzam robić, oczywiście że będę odmieniała imiona, ale z nazwiskami to nie taka prosta sprawa. I są ludzie, którzy odmieniają swoja nazwiska i nie lubią jak inni go nie odmieniają i odwrotnie - nie odmieniają. Zasada zasadą, ale ludzie jednak są różni. Tak, polskie nazwiska odmienia się, ale są WYJĄTKI tylko ciekawy czy każdy zna te WYJĄTKI. Nie chcę nikogo urazić. A odmieniłybyście nazwisko Kołcz? Zapraszam Sz. P. M. i P. K....???

Gość jakie znow wyjatki w polskich
nazwiskach, pierwsze slysze.. Sa tylko nazwiska, ktore pozostaja nieodmienne w rodzaju zenskim tak jak wspomniana Katarzyna Nowak. Ale juz Marek i Katarzyna NowakOWIE. I tak samo panstwo KOLACZOWIE. Wiem, ze niektorzy nie odmieniaja wlasnych nazwisk,ale to oni robia blad!

Gość jakie znow wyjatki w polskich
I do osoby, ktora twierdzie,ze nazwisko Guz sie nie odmienia.. Bo co? Dziwnie brzmi? Moze i dziwnie,ale poprawnie jest tylko panstwa GuzOW!

Gość stokrotka 0121
I tu jest właśnie ten problem, bo zapraszam małżeństwo, które nosi nazwisko Kołcz i oni go nie odmieniają. Może i oni popełniają błąd, ale jeżeli sami tak piszą to i na zaproszeniu tak im napiszę. Tylko chodzi o to, że do każdego w takim wypadku trzeba podchodzić indywidualnie chyba ;/

Gość do specjalistek od odmian
jak odmienić nazwisko WOLPE Magdalenę i Rafała... (nazwisko pozostaje bez zmian czy tworzymy potworka językowego?)

Gość stokrotka 0121
To jest oczywiste, ale to są znane polskie nazwiska także nie ma problemu z ich odmianą, wiadomo że się odmienia i jak je się odmienia. Każdy podaje takie przykłady, a co z innymi nazwiskami? Np Lis - Lisów? Walczak - Walczaków? Dworak - Dworaków???

Gość do specjalistek od odmian
No dobra, ale o wersje do nazwiska WOLPE poproszę. Da się czy się nie da?

Gość wlasnie tak jak piszesz,
LisOW , Walczak - Walczaków, Dworak - Dworaków.. Co do Wolpe.. Jak dla mnie to nie jest polskie nazwisko.. Wiec bym nie odmienila.. Ale glowy sobie nie dam uciac. Proponuje zajrzec do Poradni jezykowej (wpisz w google).

Gość parallotnia
Też nie wiem, jak odmienić nazwisko Wolpe, ale to jest własnie przypadek trudniejszy. Myślę, że mozna zaprosic "państwa Julię i Jana Wolpów" albo "Wolpe" - i tu to "Wolpe" brzmi zdecydowanie OK. Ale na pewno nie brzmi ok "zapraszam Karolinę i Grzegorza Zaręba". Horror.

Gość parallotnia
Zasady pisowni i interpunkcji 67.3. Nazwiska zakończone na -e, -i odmieniają się jak przymiotniki apostrofu nie stosujemy; końcowe -i zostaje zachowane, np. Goethe, Goethego, Goethemu, z Goethem, o Goethem; Boehme, Boehmego, Boehmemu, z Boehmem, o Boehmem; Zwingli, Zwingliego, Zwingliemu, z Zwinglim, o Zwinglim; Tschudi, Tschudiego, Tschudiemu, z Tschudim, o Tschudim

Gość nie takie oczywiste
A jak odmienić nazwisko Kocjan? Sz. P. M. Kocjana Sz. P. I. i R. Kocjanów? Głupio to brzmi

Gość moze i glupio, ale poprawnie
nazwiska zakonczone na -e, jak wspomniane ("Wolpe") rowniez odmieniamy, a ta panna od "nieodmiennego" nazwiska Guz mnie rozwalila :D rzeczownika "guz" pewnie tez nie odmienia i mowi "potknelam sie i uderzylam az tak, ze wyskoczyly mi dwa guz" :D :D :D

Gość krik kriiiik
ciekawe, "zapraszam państwa Goethe" a nie Goethów! Wolpe bez odmiany.