Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka 0121

Odmieniać czy nie?

Polecane posty

a ja znam małżeńśtwo, króre nie mówi o sobie Janina i Tomasz Walczakowie, tylko Walczak... Drażni ich odnienianie nazwiska z liczbie mnogiej, choć odmiana wydaje się oczywista... Śliski temat...

Gość fyififyi
ale głupoty piszecie niektórzy nazwiska się odmienia, nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi wiec jak coś to napisz z jakimi masz problem

Gość niezaleznie jak to brzmi
i co robia z nazwskiem noszacy je ludzie - odmienia sie! Tak, panstwa KocjaNOW. I Walczakow. ( jesli nie odmieniaja, moze warto ich uswiadomic,ze robia blad?)

na polnistyce uczono nas zeby odmieniac wszystkie nazwiska polskie!!!!! dlatego radze odmienic je w zaproszeniach.

Gość gwoździkowa
Ja nie rozumiem, co to znaczy, że kogoś drażni, jak się odmienia jego nazwisko. To tak, jak ja bym się wściekała, że ktoś do mnie mówi "podam pani płaszcz" a ja bym wolała "podadzą paniami płaszczu". Jesli ktoś znajduje przyjemnosć w niepoprawnym poslugiwaniu się językiem polskim w odniesieniu do własnego nazwiska, to proszę bardzo, ale mnie nikt nie zabroni używać mojego języka poprawnie. Mam koleżankę, ktora nie mowi do mnie "Ewa", "Ewka" itd., zwracając sie do mnie, tylko mowi "Ewo". I co, miałabym się złoscić, ma mnie to draznic? Przecież to świadczy tylko o tym, że ma pojecie o gramatyce języka polskiego