Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonomedica

Boże, jak Wy karmicie swoje dzieci?

Polecane posty

Gość sonomedica

Jestem mamą 5 miesięcznego dziecka. Wprowadziłam mu do diety papki warzywne i owocowe. Karmię Go w leżaczku. Dzisiaj przeszedł samego siebie!!!! Miał pełną buzię jedzenia i kichnął. Papka była w promieniu metra dosłownie wszędzie. Przy jedzeniu ciągle gada i bardzo się wierci, wygina, wstaje. Przy tym otwiera buzię, więc nie jest zniechęcony jedzeniem. Domyślam się, że Wasze dzieci też odstawiają takie szopki? Jak sobie radzicie z karmieniem?

Gość ej powiedz
ja moja sadzam na podlodze, podsuwam jej np pudelko z kolorowymi gazetami lub np moja kosmetyczke(cos zeby sie przez chwile zajela), siadam obok niej i gadam jak najeta. a ona wcina.

Gość ej powiedz
czasem je sama w swoim krzeselku i oglada bajki. ma 15mies.

Gość ej powiedz
czolgista>>> niektore sloiczki sa naprawde smaczne. mowie o tych dla maluchow po pierwszym roku.

Gość Lariskaaaa
hehe moja jeszcze nie je papek warzywnych ale je kaszki i wiem o czym mowisz :) gdy daje jej kaszke w butli ze smokiem trojprzyplywowym zjada pieknie szybko i wsztystko a gdy karmie ja ta sama kaszka łyzeczka to jest masakra, jest cała umazana, wkłada w to rece potem opiera sie nimi o wózek, sciane, wszystko bruddne :o pluje tymi kaszkami, a nie raz kichneła z pelna buzia tak ze ja i cała sciana byla w kaszce :D czesto nie mam ciepliwosci i daje jej w butli ale teraz za pare dni zaczynam dawac papki warzywne to juz sie butla nie poratuje :p

Gość sonomedica
Nie karmię Go gotowymi słoiczkami.

Gość ja mialam niedoczynnosc
przyzwyczaisz sie,a dziecko poznieeeeeeeeeeeej zacznie ladniej jesc :) powodzenia

Gość sonomedica
Jak koleżanka mi mówiła, że dziecko to długa lekcja cierpliwości, to się zastanawiałam o co jej chodzi?? Teraz już wiem...:(

Nie ma reguły, starsza córka siedziała w foteliku tak jak ją usadziłam nieruchomo i ładnie otwierała buzie. Preferowała własnej roboty zupki. Młodszą sadzam w krzesełku do karmienia i też siedzi spokojnie. To o czym piszesz nie jest mi znane na szczescie. Natomiast jak mi kapnie gdzies kaszka to lubi to łapką rozmazać...

sadzam w krzesełku do karmienia i je ładnie. Jak zaczyna pakować ręcę do miski lub zaczyna bawić go wypluwanie jedzenia tzn że juz się najadł i kończymy.

U mnie podobnie, odkąd siedzi to tylko w krzesełku jest karmiony bez żadnych zabawek, telewizora i głupiego gadania, na to jest inna pora. Mówimy "am" i otwiera paszcze, jak już otwierać nie chce to wycieramy pyszczek i może się "iść"bawić. Siedzi w krzesełku od 5 miesiąca życia, wcześniej był na piersi wiec nie było problemu.

Gość krakers23
heheeh, mój synek też ma 5 miechów i też go wsadzam do fotelika bo jeszcze sam nie siedzi i ciężko go utrzymać pionowo w krzesełku. karmienie na początku to był horror, kilka razy dziennie trzeba było go przebierać (2 razy), na szczęście fotelika mi jeszcze nie dobabrał, gorzej z ubraniem. wiecznie buźka cała brudna i oczywiście łapy wsadza i po wszystkim mazia, mąż to sie strasznie śmieje, ale mnie to wkurzało, teraz sie wycfaniłam bo poobkładam go pieluchami i jest czysty;)

Gość sonomedica
Dobry pomysł z tymi pieluchami:) Jeszcze folia na podłogę i okoliczne meble i ścianę i będzie ok:):)

Gość Lariskaaaa
nooo moja , jeszcze nie siada wiec je w pozycji pollezacej pewnie niezbyt jej wygodnie, moze dlatego tez tak pluje i w ogóle ma 5mcy ale to wczesniak urodzony 5tyg przed terminem, wiec rozwojowo jest na ok 4mce.

Gość A JA ZROBILAM TAK:
Kiedys zauwazylam, ze moja corka siedzac na lezaczku (miala moze z 4,5 miesiaca) patrzac na mnie jedzaca sama zaczela "mielic" buzia i nasladowac mnie. Wtedy zaczelam podawac jej tarte jablko, po prostu skrobalam troche i podawalam troche dla sprobowania. Mysle, ze wtedy juz zalapala, ze jemy przy stole (nawet jezeli ona byla w niskim lezaczku) i ze nic innego sie wtedy nie robi, tylko je i rozmawia z rodzina. teraz mala ma 7 miesiacy i nie ma problemow z posilkami. Siedzi w krzeselku. Nie ma zabawek ani nic co mogloby ja rozpraszac.

Gość odkryłam ze nie umiem oszczeda
nie martw sie , jeszcze 3-4 miesiące i nawet śliniak nie będzie potrzebny :) Pierwsze karmienia były makabryczne, wszystko upaćkane ... Moja ma 16 miesiecy , jak karmię ja sama , to nawet kapka nie spadnie , potrafi już sama jesc i kaszkę i zupę, czasem zje ładnie a czasem sie lekko pobrudzi, ale ja zaczynałam wcześnie uczyć jej jedzenia samodzielnie łyżeczką . I tylko i wyłącznie w krzesełku-jezeli jestesmy w domu , a jak u kogos w odwiedzianch to w spacerówce. Nie ma żadnego chodzenia za dzieckiem z łyżką , czy siedzenia przy zlewozmywaku i puszczania wody zeby tylko zjadła ( ostatnio sie dowiedziałam o takim sposobie mojej koleżanki ) .

Sonomedica, rozbawiłaś mnie do łez! Opis pasuje jak ulał (może raczej: kichnął papką) do tego co przechodziłam z moja małą jeszcze może ze dwa tygodnie temu. Teraz ma prawie sześć miesięcy (kończy w najbliższy poniedziałek) i od paru dni je jak człowiek. Nie wiem skąd ta zmiana jakościowa ale nie ma już pobojowiska wokół mnie i nie muszę wyjmować jedzenia z córci ucha czy oka. Życzę rychłej poprawy sytuacji (bo faktycznie zwariować można).

Gość komoda
U nas to samo:( Mieszkanie w promieniu 2 metrów wygląda, jak pobojowisko. Nie wiem jakim cudem zawsze, jak karmię małego, to mu się przedostaje jedzenie do nosa i z pełną buzią kicha i kicha i kicha!!!:) Mam nadzieję, że za kilka tygodni to mu minie i będziemy jeść papki bez zbędnych ,,szopek''

Gość Aaaby
Mój dzieciak ma dopiero 2 miesiące, ale jak zaczniemy bawić się w pokarmy stałe, to na 100% kupię Bumbo Baby Sitter albo Prince Lionheart Bebe Pod i będę go sadzała w nich na kuchennym stole. Wtedy może się "świnić" do woli. :) Uważam, że jest to optymalne rozwiązanie. Po jedzeniu można opłukać je pod prysznicem i gotowe. Nadają się dla dzieci które jeszcze samodzielnie nie siedzą, ale trzymają samodzielnie główkę (już od 3 aż do 14 miesiąca). http://www.babybyes.com/imagprod/bumboaqua.jpg http://www.2became4.com/ProductImages/fullsize/bebepod_with_sassy.jpg

u mnie zaczelam karmic lyzeczka po 5 miesiacu. Na poczatku fascynacja jedzeniem stalym, wszystko ladnie trafialo do buzi. Ok miesiac pozniej zaczelo sie lapanie lyzeczki, trzeba bylo puszczac bajki na lapotopie i karmic szybko. Corka miala 6,5 miesiaca jak zaczela raczkowac. Od tego czasu horror. Nie usiedzi w krzeselku, a jak zaczela chodzic w 9 miesiacu zycia to juz wogole biegam za nia z jedzeniem. Dodatkowo od ponad miesiaca zamienila sie w niejdka, foch na wiekszosc rzeczy ktore podam, chyba ze jest to ostre hinduskie jedzenia tatusia (ach te geny...).

Gość u mnie wyglada to tak
najpierw syn jadl w lezaczku oblozony pieluchami tetrowymi,bo tez zdarzalo sie mu kichnac.Jak widzialam,ze zapowiada sie na kichniecie zaslanialam szybko buzie reką.Teraz je w krzeselku.Miseczke trzymam z daleka i ja karmie ,bo sam nie umie.Jak strzela fochy i nie chce jesc to do widzenia i odgrzewam to samo pozniej jak zglodnieje.Wklada reke do buzi przy jedzeniu,potem zawsze go swedzi nos i oczy i jest caly wybrudzony.Ma 11 miesiecy.

"Wklada reke do buzi przy jedzeniu,potem zawsze go swedzi nos i oczy i jest caly wybrudzony" A jak swędzi nos i oczy, co można próbować usunąć umorusaną pięścią, to warto ją jeszcze wpakować w ucho, tak zapobiegawczo. Jeszcze lepiej przejechać brudnym śliniakiem po całej połowie głowy i następnie z radością wtulić się w mamę, koniecznie buzią do niej. (Im mama ma lepsze ubranie na sobie, tym jest zabawniej.) :D