Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kochanka-bonda

Czy antykoncepcja została zachowana?

Polecane posty

Gość kochanka-bonda

Mam takie dziwne pytanie. Chodzę do klasy maturalnej. Zażywam tabletki antykoncepcyjne Cilest. Każdą z nich biorę skrupulatnie o godzinie 20. Ostatnio, aby nauczyć się do ważnego zaliczenia, kupiłam sobie magnez z witaminą B6 i trzy rodzaje tabletek musujących 'Plusz' (aby odechciało mi się spać i abym nie denerwowała się egzaminem): z żeń-szeniem, oczyszczający i wspomagający koncentrację. Magnez zażyłam normalnie koło godziny 16. Tak samo Plusza. Z tym, że Plusza wzięłam trzy tabletki. Potem powtórzyłam dawkę koło godziny 19. O godzinie 20 zażyłam normalnie tabletkę, a później, koło 22, powtórzyłam kolejną dawkę trzech tabletek Plusza. W nocy mniej więcej o godzinie 4.30 obudził mnie ból żołądka. Poszłam do toalety i musiałam zwymiotować. Nie było tego dużo i trwało nawet nie całą minutę. A dzisiaj uświadomiłam sobie, że w moim organizmie znajdowała się wtedy duża ilość wit. C. Słyszałam, że wit. C może kolidować z tabletkami antykoncepcyjnymi i opóźnić ich wchłanianie. I teraz następuje moje pytanie: Czy tabletka zdążyła się wchłonąć? Czy antykoncepcja została zachowana? Czy powinnam zabezpieczać się dodatkowo do końca opakowania, aby uniknąć ciąży? I czy może powinnam wziąć kolejną tabletkę zaraz po wymiotach (nie zrobiłam tego). Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale chciałam dokładnie opisać przypadek. Liczę na szybką odpowiedź, bo naprawdę niepokoi mnie ta sytuacja.

Gość kochanka-bonda
Nikt mi nie pomoże? Nie poradzi?...

Gość kochanka-bonda
Bardzo proszę o pomoc... Naprawdę jestem zmartwiona.

Gość meeeeeeeg
mysle ze nie ma takiej potrzeby, poniewaz tabletka zdazyla sie wchlonac. zazwyczaj trwa to od 3-4h. mialam podobny przypadek, z tym, ze ja przegielam z alkoholem. bralam tabsy o 19 a ok 23 wymiotowalam. wtedy zadzwonilam do ginekologa i powiedziala, ze tabletka powinna sie juz wchlonac, ale dodatkowo mialam zazyc tabletke, nawet jesli to oznaczalo zabranie 2 tabletek w jeden dzien. ale tak jak powiedzialam, u ciebie to byl dluzszy okres czasu, wiec tabletka powinna sie spokojnie wchlonac. apropo witaminy C to nie slyszalam o takim dzialaniu...

Gość kochanka-bonda
Ja włanie słyszałam, że zażyta w nadmiernej ilości opóźnia wchłanianie tabletek i przestraszyłam się, że te 9 tabletek Plusza coś zmieni. Dlatego pomyślałam, że te wymioty sprawiły, że wydaliłam tabletkę.

Gość meeeeeeeg
swoja droga dlaczego az tyle tego plusza bierzesz?:O tak ci pomaga? lepiej wypic mocna kawe albo jakies ziolka.

Gość kochanka-bonda
Hmmm... Wiesz... Kawa na mnie nie działa. Ale tego Plusza wzięłam tylko jednorazowo, aby sie nauczyc na zaliczenie. Więcej nie mam zamiaru tego powtarzać. Niemniej jednak pomogło mi. Ale strachu się najadłam. Bo myślę o tym czy cały czas, mimo wszystko jestem bezpieczna.

Gość kochanka-bonda
Czy jeszcze któraś z Was byłaby w stanie się wypowiedzieć?

Gość bojabojaboja
Po takim czasie pigułka zdażyła się wchłonąć. Ja natomiast na Twoim miejscu zabezpieczała się dodatkowo, bo ten żeń-szeń i duża dawka witaminy C mogły osłabić działanie antykoncepcyjne. Akurat te dwa były tematem wielu dyskusji na forach i niektórzy twierdzą, że mają wpływ na działanie pigułek.

Gość kochanka-bonda
A myślisz, że taka ilość witaminy C mogła wpłynąć na czas wchłaniania się tabletki? Mogła go wydłużyć?