Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pawel0007

Sprawa spadkowa

Polecane posty

Cześć, jestem Paweł i chciałbym żebyście mi pomogli. A wiec tak, mój ojciec umarł gdy byłem jeszcze bardzo mały i równiez w tym samym czasie umarł mój dziadek który pozostawił spadek (pola uprawne). Normalnie wszystko powinno byc podzielone miedzy dzieć czyli mojego ojca jego siostre i brata ale ze mój tata umarł to dzieci i żona dziedziczą spadek. Moja mama w czasie postepowania tej sprawy nie przychodziła na rozprawy bo była jeszcze bardzo przejęta po śmieci mojego ojca a jej męża. Brat mojego taty który był najbardziej zaangażowany w tą sprawę mówił mojej mami nie martw sie wszystko bedzie dobrze dostaniemy wszyscy po równo. Ale jak sie później okazało zrobił nas brzytko mówiąc w hu... . Moja mama dopiero po pewnym czasie poprosiła o papiery z rozprawy i jak ja to czytałem wynikało ze ktos podrobił jej podpis i ze NIBY była obecna na sali rozpraw. Wiec z trójki dzieci (oczywiscie zamiast mojego taty to rodzeństwo i żona) mysmy nie dostali nic. Ta sprawa ma już 11 lat czy da sie ją jakoś rozkręcić z pozytywnym dla nas rezultatem ??? Bardzo proszę o pomoc :)

Gość gacek"
Najlepiej pogadaj z kimś z sądu

Gość brymmm :)
zaraza zaraz twoj dziadek umarl po smierci ojca czy ojciec po smierci dziadka ??

Gość morituri
Jeśli dziadek umarł wcześnej, to dziedziczył ojciec autora, a jeżeli ojciec wcześniej, to po dziadku dziedziczą wnuki, więc to nie ważne, kto pierwszy. TYLKO CZY SPRAWA NIE JEST PRZEDAWNIONA?

Gość Nie wrozka
OO minelo juz 11 lat ,bo do 10 lat mozna wszystko odwrocic,,ale moze da sie cos zrobic mozesz jeszcze bronic sie tym ze byles tyle lat nie pelnoletni, i twoja mama w twoim imieniu zlke zalatwila ,lub wcale nie zalatwila tej sprawy, ale nie bedzie tak zle jak nie ma tam twojje mamy podpisu tylko ktos ten podpis podrobil to tylko sprawe odoac do adwokata dac do zbadnai dopdpisy twojje mamy i ten na tych karach grafolog sprawdzi i stwierdzi czy jest twojje mymy cz ynie,a potem tylko sprawe spadkowa uznac za nie wazna ,a to to juz zalatwo odwokata, a ci co dostali spadek beda musilei odoac to co wzieli,ale te 11 lat gdyby to bylo 9 lat i 9 mieesiecy to bylo by latwoej,ale dzialaj szybko,kazdy miesiac i rok jest przeciwko tobie,ale nalezy ci sie za pochowek, dostaniesz ,a ci co oszukali moze sie jakos wytlumacza,hee

Gość jedynie mogę CI poradzić
http://forum-prawne.pl/ - zarejestruj się tam - korzystałam - polecam.

Gość djwhfflawhfwfhwjf
Zeby sad stwierdzil nabycie spadku wystarczy, ze jest jeden ze spadkobiercow ktorzy sklada zapewnienie spadkowe. Jesli nie bylo testamentu to dziedzicza spadkobiercy ustawowi i tutaj nie ma znaczenia, czy ktos podrobil kogos podpis czy nie (chyba ze ktos za kogos podpisal na posiedzeniu sadu odrzucenie spadku, chociaz z uwagi na to, ze w trakcie przewodu sadowego byles juz na swiecie to nawet gdyby ktos za Twoja mame podrobil podpis, ze odrzuca spadek to Ty byl wchodzil w jej miejsce i wtedy sprawa przewinelaby sie przez sad rodzinny i od tego nie ma wyjatkow). Wiec wg mnie albo byl testament, z ktorego wynikalo ze dziedzicza inne osoby albo Twoja mama zostala wydziedziczona. Innej opcji nie widze.

Nie chodzi o to ze nie było testamentu wogóle. Poprostu odbyła sie sprawa a której nie była mojej mamy i okazało sie ze nam sie nic nie nalezy ale przeciesz każdy dostwał po równo oprócz nas. Kurde powiedzcie mi czy opłaca sie w to angażować czy raczej nie ma sensu ????

Nie było testametu. No i jak chodzi o podpisy to chodziło o to ze było tam tak obecni na sali sądowej moja mama mój brat a ich tam nie było .

jest okreslony czas na wniesienie pozwu, który liczy sie od daty dowiedzenia sie o okolicznościach mających stanowić podstawe wszczęcia postępowania, a sfałszowany podpis to jest fałszowanie dokumentów i wystarczy,że sąd wezwie biegłego, który ustali,że to nie podpis twojej matki, należy sie wam część, która by przypadła twojemu ojcu

niemozwlie ejst, ze na sprawie spadkowej ktos podpisal sie za matke- zawsze jest pisany protokol kto co i jak takze, uwazam, ze po prostu wujek przedstawil wam jakies lewe papiery

Gość Ty jako
teraz pelnoletni zaloz ponownie sprawe spadkowa( koszt 50zl),jak najbardziej gra jest warta swieczki i z cala pewnoscia nie bedziesz mogl byc pominiety w dziedziczeniu ustawowym,ponadto zostaly sfalszowane podpisy a to jest powaznym naruszeniem prawa. Mozesz jeszcze powiedziec o swoich zamiarach swojemu wujkowi,bardzo prawdopodobne ze bedzie chcial was splacic ugodowo bez ciagania po sadach,zwlaszcza ze dobrze wie iz tak czy siak musi sie podzielic bo tak stanowi prawo.

Mam pytanie a jak moge zacząc tą sprawe. Bo nie wiem od czego mam zacząc???

w sumie to niejasno wczesniej pisales kiedy umarl ojciec, po jakims czasie matka sie zainteresowala sparwa, kiedy byla sprawa spadkowa

No ojciec umarł 12 lat temu wiec sprawa ma jakieś 13 a matka nie wiem czy sie opłaca to ruszać wiec sie za to nie bierze. A i te podpisy podrobine to nie wujek nam dał tylko mam wysłała list to sądu z prośbą o przysałnie dokumetów z rozprawy.

wiec zawiadomcie p[rokurature bo falszowanie podpisu jest chyba scigane z urzedu, potem wniescie o ponowna sprawe spadkowa, ni ejestem prawnikiem ale tak bym to widziala. poza tym- jakim cudem, ktos podpisal sie za mame? przeciez sedzia sprawdza dowod i jest protokol ze sprawy

Gość wrrrgrrr
kiedy umarł dziadek, kiedy ojciec? Podaj lata, bo nic nie jarzę:)

Gość wrrrgrrr
podaj rok będzie łatwiej uporządkować

no po tym co pize, to chyba dziadek umarl po ojcu askoro maja problem ze spadkiem po dziadku a sparwa spadkowa po ojcu byla?

Gość Belinda_Mooore
Bierz sprawe za dooooope, może Ci się udać.poza tym nie gratuluję rodzinki-zgłoś ta sprawa o fałszerstwo-jak pola duże warte to niezły przekręt był.SZUKAJ DOBREGO ADWOKATA i go PILNUJ!!!!!!! ja na swoim się mocno przejechałam- 90 % to sępy.Trzymam kciuki za Ciebie,troche mam z prawem styczność ,my meil enigma989898@onet.eu

Bo wujek miał jakies ftyki i nie założył sprawy w naszym mieście tylko gdzie indziej musze sie jeszcze dowiedzeć bo nie wiem dokładnie, mam cos kiedys mówiła.

ale sprawa spadkowa odbywa sie chyba w miescu zameldowania osoby zmarlej

Nie sprawa była po dziadku ale ojciec juz nie żył wiec to my dziedziczyliśmy jego czesć.

Wiem napewno ze w tamtej miejscowosci (może i tam gdzie była zameldowana) to były jakies znajmości .

Gość wrrrgrrr
jak ojciec umarł przed dziadkiem to po dziadku dziedziczą jego żyjące dzieci 1/3córka, 1/3wuj i 1/3 przypada tobie(cześć która należałaby się ojcu) twoja matka nic nie dziedziczy bo nie jest spadkobiercą twojego dziadka.

No dokłądnie tak ale ja nie byłem pełnoletni to ona była moim prawnym opiekunem i ona decydowała .

Gość wrrrgrrr
taki podział wynika z dziedziczenia ustawowego. małoletni też może być spadkobiercą, więc ty powinieneś nim być. A może coś zostało wcześniej darowane twojemu ojcu przez dziadka np dom? i wnioskowali żeby go zaliczyć w schedę spadkową? wtedy mogłoby się okazać że odpowiada to wartości udziału który przypadałby twojemu ojcu