Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fvdfvd

wynik krwi na cukier po glukozie mam 110, zle?

Polecane posty

Gość fvdfvd

czy dpbrze?

Gość agata bbbbbbb
hej a mzoe napisać coś wiecej jak zrobili ci to badanie ile zaplacilaś itp itd

Gość fvdfvd
50 gram gluzkozy po godzinie zaplacilam 15 zl

Gość fvdfvd
poradzcie bo obawiam sie cukrzycy. jestem w 25 tyg ciazy

Gość tak - masz cukrzycę
od jutra moja droga na insulinę przechodzisz :(

Gość fvdfvd
kurcze jest tak zle

Gość tak - masz cukrzycę
no, źle to mało powiedziane niestety, ale nie martw się głupotę można wyeliminować przy odrobinie współpracy :P

Gość matacz
tyle ma po 40 kinutach jak zjem ciacho , czekoladki i wypije kawe z cukrem - wiec jest dobrze !! do 150 jest dobzre .

nie masz rzdnej cukrzycy norma przy obciązeniu 50g glukozy jest od 70-160 . nie podali ci norm na badaniu? a nawet gdybys sie w normie nie miesciła to tez od razu nie oznacza ze masz cukrzyce najczesciej kaza powtórzyc test przy wiekszym obciazeniu - ja tak miałam wiec wiem co mowie a raczej pisze

Gość matacz
Stężenie glukozy we krwi Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi. W zależności od zaawansowania choroby może ono występować jedynie po spożyciu węglowodanów lub niezależnie od niego. Zawartość cukru we krwi (glikemię) podaje się w miligramach na 100 ml krwi (mg%) lub w milimolach na litr (mmol/l); związek między nimi określany jest wzorem x 18 = mg%. I tak prawidłowa glikemia na czczo to 6099 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą glikemia poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Za normoglikemię, czyli poziom cukru we krwi u zdrowego człowieka, przyjmuje się przedział 80120 mg%. Niższe stężenie glukozy oznacza hipoglikemię, a wyższe oznacza: * stan przedcukrzycowy (ang. prediabetes) czyli: o nieprawidłowa glikemia na czczo (ang. IFG Impaired Fasting Glucose): na czczo 100125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) lub o nieprawidłowa tolerancja glukozy (ang. IGT Impaired Glucose Tolerance): w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą glikemia 140199 mg/dl (7,8-11 mmol/l). * cukrzycę, gdy: o stężenie glukozy zmierzone o dowolnej porze doby przekracza 200 mg/dl i występują objawy hiperglikemii (polidypsja, poliuria), o dwukrotnie poziom glukozy na czczo przekracza 126 mg/dl (7,0 mmol/l), o w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukozą poziom glukozy przekracza 200 mg/dl (11,1 mmol/l). Normy według wytycznych WHO.

Gość fvdfvd
dziekuje zyczliwym osobom niestety nie podali norm