Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

abraja

Kto sie zna na rybkach? pomocy

Polecane posty

Mam akwarum w którym miałam 4 welony 2 gurami i dokupiła 3 mieczyki Wszystkie gatynki osobno wpuszczane i kupione w osobnych sklepach z tym ze najdłuzej am welonki Akwarium jest wystarczająco duże i ma wszelkiego rodzaju sprzęt potrzebny do zycia. Pokarm ten co zawsze Ostatno zakupione mieczyki pozdychały mi po jednym w odstepie co 2 dni każdy lezał w tym saym miejscu na boku... Dzisiaj padł mi welonek który bez zycia pływał przy powierzchni i tu uwaga nie brzuchem do góry... No co kurwa jest/ Dlaczego zdychaja mi te ryby? Czy mieczyki mogły mi je czyms zarazic/ Mam sie iśc awanturowac do sklepu/ Jak tak pójdzie to do przyszłego tygodnia zdechna mi wszystkie.... Ktoś cos moze wie? Nie widziałam zadnych oznak apatii,normalnie jadły poprostu mi umieraja?

Gość ryby to trzeba jesc
a nie hodowac i nie bedzie problemu :D

ej no serio pytam wszystkie rybki sa młode wiec chyba nie umieraja ze starosci....

Ja miałam tak samo z mieczykami, że za dwa dni po kupieniu parki zdechły, a potem jeszcze jeden gupik... Reszcie się nic nie stało, ale uważam, że mieczyki nie były zdrowe... Już nic w tamtym sklepie nie kupiłam...

ja tez obstawiam ze tamte ieczyki były chore ale na chore to one mi nie wygladały

Gość a termometr i grzałkę ma ?????

Jak kiedyś miałam akwarium to również zaczęły zdychać nam ryby (ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć czy to było po kupieniu nowych ryb czy nie) i wtedy facet w sklepie zoologicznym powiedział nam, żeby kupić taki preparat, który nazywa się Zieleń. To jakiś antybakteryjny preparat, wlaliśmy go chyba ze dwa czy trzy razy do akwarium i pomogło, żadna rybka więcej nie zdechła. :) znalazłam linka na necie, wygląda tak: http://infobot.pl/r/1J1d

Gość a wodę odstałą do akwarium
wlewała ? a kwasowosc wody sprawdzała ? a filtry poczyszczone ? a do wody wlewała środek uzdatniający ? i tak mozna jeszcze duzo, eeeeeeeeeeeeeeeee!

ja się znam na rybach tylko nie znam sie na smierci wszystko sprawdzam trzese sie nad nimi chce wiedziec czemuz kurwa zdychaja!!!!

Gość rybka 1975
Odkażasz wody w akwarium bo jak nie to każda ci po pewnym czasie zdechnie. Ryby kupione w sklepie też trzeba odkazić. W wodzie sa różne bakterie które powodują chorobę ryb. Mnie też padały a jak stosuje odkażacz do wody i uzdatniacz to żyje mi długo.

odpowiedz jest prosta jak drut 0 mikroflory I na tym zarabiają sklepy akwa Sprzedadza ci akwarium i co bendziesz wpuszczac to bendzie zdychac Jak to powinno wygladac Kupujesz akwa zalewasz woda na 3 tyg i czekasz... Potem kupujesz rybki.. Ale nie bo dzieci chca od razu plywajaca rybke itd.. Tak naprawde by wpuscic np skalary potrzebujesz akwariu dojrzewajacego minimom 6 miesiecy Co zrobić by dojrzalo szybciej?? a) gnojowa :) Serio dajesz kilka ml na 50l wody 2 3 tyg i akwa dojrzałe.. b) mocznik c) prepraty do dojrzewania... drogir na maxa d) woda z kałuż i rzek ( NIE WPUSZCZAĆ RYB bakterie i wirusy) A tak to ci beną zdychać i zdychać pol roku.. szkoda kasy... Zalatw szczykawke gnojowy zdechnąte co są to zdechna nie to nie... A po 3 tyg powinny przedac padac Pozdrawiam

A i nie sluchaj co ci gosc u gory napisał... Odkarzanie ok przy brudnym akwa np po gnojowie.. Przed ikra.... Ale jak chcesz rybe odkazic?? Wiecej szkody niz porzytku

Gość rybka 1975
Ja jak kupuję rybkę to wlewam do miski szklanej lub słoika wode z kranu a do niej 2 krople preparatu do odkażania wody w akwariach FMC zoolek i te rybki wkładam wraz z tą wodą co w niej sa. Trzymam je pół godz- 1 godz a następnie same rybki przekładam do akwarium bez tej wody. Jak wymieniam wode w akwarium to tez zanim rybki wpuszcze to wkraplam odkażacz i preparat akwarystyczny do natychmiastowego uzdatniania surowej wodociągowej. Muszą mieć też grzałkię bo niektóre rybki sa wrazliwe na wachania temperatury wody. Najkrucej żyja gupiki i sa najbardziej podatne na choroby wiec ja ich nie mam i nie polecam. Trzeba również dobierać rybki według ich zachowani bo z tego co pisałas to welon zdechł ci przez mieczyka i nie dlatego, ze był chory a go zamordował. Jak miałam welona i skalara to mieczyki je atakowały az łuski pozdzierały i mało nie zdechły. Dlatego nie kupie już żadnego mieczyka. Ja mam skalary welona, glonojady, bystrzyki, neonki, miedziki, żałobniczki i żyją w zgodzie zdrowe. Jeszcze jedno do tego by nie twozył sie glon to stosuje ALGAZIT( niebieska tabletka, która się kładzie na filtrze) po kazdej wymianie wody w akwarium. Wszystko co napisałam to ze swojego doświadczenia. Nie pouczam.