Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealistka się pyta

Konflikt serologiczny - kilka pytań.

Polecane posty

Do konfliktu dochodzi jeśli ojciec ma Rh+, matka Rh-, a dziecko odziedziczy po ojcu Rh+. To rozumiem ale na biologi nauczycielka powiedziała że jak matka ma Rh+ a ojciec Rh- to dziecko odziedziczy po matce Rh+ i na bank konfliktu nie będzie. Czy to prawda? Nie wierze mojej nauczycielce... :). Ktoś miał może podobną sytuacje jak to jest?

a tak a propos... akurat moj stary ma na imię Azor :)

Bez wrednych podszywów!! Pytanie moje zadam jaśniej czy jeśli matka ma Rh+ a ojciec Rh-, dziecko powiedzmy że ma Rh- po ojcu to jest konflikt czy nie?

Gość Fan moniki_32
oj, nieładnie :( a wiesz, że pyta to brzydkie słowo? :(

zdaje mi się, że bękart będzie miał downa :)

Jezuuu co was tak z tymi podszywami dziś bierze? Specjalnie zadałam pytanie na ciąża poród a nie na ogólnym ale widze że [przyszłe mamy to jeszcze większe oszołomy niż tamci!!

na bank to chyba nie odziedzczy dziecko RH+ po matce... u nas jest taka sytuacja ze ja mam RH+ a mąż RH-. Jak córka sie urodziła a lekarze sie dowiedzieli o naszych grupach krwi to od razu zbadali grupę krwi małej (wyszła RH+ ) oraz przeciwciała.... gdyby ta podana przez nauczycielkę informacja byla pewna na 100% to myślę że nikt by nie badał krwi i przeciwciał mojej córki... U innych dzieci nie badali tego ;)

No właśnie i tam też jest podane że dziecko musi mieć Rh+ a matka Rh- nic nie pisze o odwrotnej sytuacji !! Dlatego was pytam i czemu fanie moniki mnie wyzywasz?

Gość babalooo
Nauczycielka ma tutaj absolutna racje, ale zapomniala wam powiedziec dlaczego tak sie dzieje. A dzieje sie tak dlatego, ze matka Rh-dodatnia nie produkuje przeciwcial anty-RhD IgG, ktore przenikajac przez lozysko do krwioobiegu dziecka niszczą jego czerowone ciałka krwi (erytrocyty), prowadząc do silnej niedokrwistosci plodu, dalej - zahamowania jego rozwoju i ostatecznie poronienia.

Gość babalooo
Ale wprowadzila was nauczycielka w blad mowiac, ze dzieco odziedzidzy grupe krwi po matce. Skad jej to niby przyszlo do glowy? Dzieco moze odziedziczyc grupe krwi po kazdym z rodzicow losowo, a nawet recesywnie po dalszych przodkach.

Gość a mi w szpitalu powiedzieli
że jak ja mam rh+ a ojciec dziecka rh- to nie ma ryzyka i nie muszę brać przeciwciał

Gość sprawdzone info
jeżeli kobieta jest Rh dodatnia, to konflikt serologiczny nie występuje. Konflikt pojawia się wtedy, gdy matka jest Rh ujemna (nie ma antygenu na krwince czerwonej), a dziecko Rh dodatnie (ma antygen). Organizm matki traktuje wtedy dziecko jako coś obcego i wytwarza przeciwko niemu przeciwciała. Przeciwciała są wytwarzane już w pierwszej ciąży, jednak są to przeciwciała klasy IgM - ich cząsteczka jest zbyt duża, by przeniknąć przez barierę łożyska i dlatego nie docierają do płodu i nie szkodzą mu. Po porodzie przeciwciała IgM matki muszą zostać "zniszczone". Gdy tak się nie stanie, w każdej kolejnej ciąży produkowane są przeciwciała klasy IgG - ich cząsteczka jest mała i bez problemu przenika przez łożysko i doprowadza do uszkodzeń płodu.

To i ja dziękuje za twoją odpowiedź. Trochę mi to rozjaśniło. Czemu nie miałaś wczesniej w czasie ciąży badań robionych pod tym kątem? Moja nauczycielka jest taka że mało co wie ostatnio nie potrafiła odróżnić komórki zwierzęcej od roślinnej dlatego wole sie dowiedziec jak to jest na prawde bo chce pisać mature z biologi.

Ja dokładnie wiem na czym taki konflikt polega ale zastanawia mnie dlaczego jesli jest odwrotna sytuacja (Matka RH+ dziecko Rh-) nie występuje?

Gość Taka ja___
Babalo napisała ci prawdiłową odpowiedź. Druga odpowiedź 'sprawdzone info' jest trochę błędna - IgM i IgG są obecne w obu ciążach, jednak pobudzony w pierwszej ciąży IgG potrafi przenikać w drugiej ciąży przez łożysko. IgM nie jest groźny dla płodu Rh+.

Gość Taka ja___
Dlaczego jesli jest odwrotna sytuacja (Matka RH+ dziecko Rh-) nie występuje? - Dlatego, że wyłącznie matka Rh- produkuje anty-Rh D IgG.