Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nammmmaaa

podczas podciągania za rączki do siadu pręży się

Polecane posty

Gość nammmmaaa

Ostatnio chciałam sprawdzić czy moja 4 miesieczna córka podciagana do siadu trzyma głowke a ona za każdym razem cała się napina i nie chce zgiąć w pasie tak jakby chciała wstawać a nie siadać.....powinno mnie to niepokoić?

Gość w tym wieku
w tym wieku nie podciaga sie dziecka do siadu, w ogole nie powinno sie sadzac niesiedzacego dziecka

Gość nammmmaaa
pediatra ok 3 miesiąca zaleciła żeby tak córkę raz na jakiś czas podci,ągać////

Gość w tym wieku
Ale nie PODCIAGAC tylko podawac swoje palce zeby sprawdzic, czy dziecko SAMO sie podciagnie, czyli dziecko lezy, ty podajesz palce i ich nie ciagniesz ale patrzysz, czy dziecko uniesie sila swoich rak i miesni brzucha - glowe i tulow. Czyli nie do siadu. Albo nie dogadalas sie z pediatra albo kolejny "madry" lekarz...

Gość kamilla_lodz
mam podobny problem jak autorka. moze ktoś odpowie?

Gość kamilla_lodz
podnosze

Gość a masz proszę
możliwe jest nadmierne napięcie mięśniowe,które jest najczęstszym powikłaniem poszczepiennym. Poradź się neurologa.

Gość a masz proszę
napisz,jak dziecko reagowało po przebytych szczepieniach?

Gość po wizycie
Jestem świeżo po wizycie u neurologa dziecięcego, bo miałam ten sam problem. Moja 4,5 miesięczna córcia świetnie trzyma Główkę w pionie na rękach, na brzuszku też ją unosi. Nie może jej podnieść jak leży na wznak i ciągnę za rączki. Lekarz kazała jak najczęściej kłaść na brzuszku i stosować rehabilitację metodą Vojty. Powiedziała, że nie ma zastrzeżeń do rozwoju jedynie ten etap jest opóźniony, ale bez paniki. Można wszystko nadrobić. Nie martwcie się. Jak dziecko jest pogodne i spokojne jak moje to wszystko jest ok!!!!

pręzenie się dziecka podczas podciągania (czego rzeczywiście nie nalezy robić) to oznaka protestu - po prostu mała nie jest jeszcze do tej pozycji gotowa i się borni. Być może czuje jakiś dyskomfort, kiedy jest podciągnięta, być może się boi ... w każdym razie pokazuje Ci, że nie chce. Moja córeczka miała dokładnie tak samo. Teraz ma 7 miesięcy i sama się podciąga, siedzi, choć jeszcze nie całkiem stabilnie. Trzeba cierpliwie poczekac, aż przyjdzie odpowiedni moment i sama będzie się podciągać

Gość po wizycie
Dokładnie tak. Masz rację. Nie ma co panikować. Mnie lekarz bardzo uspokoił. Nie martwcie się. Wszystko w swoim czasie, dzieci to nie maszynki. Każde idzie swoim tropem.

Gość kamilla_lodz
mój synek tak robi i wyglada to dokładnie tak jakby nie chciał się podnieść, natomiast na brzuszku czy w pozycji pionowej trzyma głowke swietnie. kiedy chwyci się go podpaszki i podciagnie do siadu trzyma głowke tez dobrze. jedynie co jest dziwne to ze sie tak prezy jakby chciał wstac a nie siadac. pediatra stwierdziła ze chyba ma słaby kregosłup a ja nie rozumiem jak z czegos takiego mozna wyciagnac taki wniosek???

Kładź na brzuszku ale nie podciągaj do siadu, jest zdecydowanie za mały. Możesz spróbować na swoich kolanach w pozycji półleżącej trzymać dziecko ale nie podciągać go.

Gość kamillla_lodz
ja nie podciągałam tylko pediatra

Gość pełna nadziei.................
ja to byłam przerażona, jak moja 3,5 miesięczna córka wręcz rzucała się do przodu z poduszki i próbowała się podnieść-była bardzo silna, jak miała 2 mies to już trzymała ładnie głowę trzymana w pionie.... mimo to uważałam na jej kręgosłup do 5,5 miesiąca woziłamją w wózku na leżąco, potem półleżąco a jak miała 9 miesięcy i umiała sama z leżenia usiąść, to na siedząco.

Gość ekkmmm
a co to ma do rzeczy??:o

Gość rodfff
pełna nadziei swoją merytoryczną wypowiedzią bardzo pomogła autorce tematu :o