Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jolciia20

Niemcy - gdzie studiować ?

Polecane posty

Gość Jolciia20

Za kilka dni mam maturę polską jak i niemiecką , czuję się pewnie bo każdy z nas wie jaki jest poziom egzaminu maturalnego więc to , że zdam nie jest już niespodzianką ;D Moim celem jest studiować chcemię ale chcę studiować w Niemczech może ktoś z was poleciłby jakieś fajnie studia w Niemczech ;) ?

Gość Jolciia20
Ktoś coś doradzi ? hm ? :>

Gość mat_fiz
Zapraszam na politechnike do Braunschweig. Po chemii ma sie tutaj dobre perspektywy pracy.

Gość Jolciia20
A mianowicie o czym mówisz ? I ogólnie cięzko jest , sporo polaków czy niemcy sami ;) ?

Gość mat_fiz
Technische Universitt Braunschweig- kierunek: chemia Jest bardzo ciezko- nie dosyc ze finasowo, o ile twoi rodzice nie sa nadziani, to poza tym jest to techniczny kierunek. Te kierunki naleza do najtrudniejszych. Bardzo duzo osob odpada w pierwszym semestrze, bo nie daja rady. Cale studia trzeba ciezko pracowac, bo tutaj nie ma czegos takiego jak sciaganie, czy pisanie przez innych twoich prac. Ale jeszeli juz uda ci sie skonczyc te studia, to otwiera sie przed toba wiele drzwi i mozesz spodziewac sie bardzo dobrych perspektyw zawodowych- Niemcy maja bardzo dobrze rozwiniety przemysl chemiczny.

Gość mat_fiz
Sorry wlasnie widze ze byka strzelilam: Universitaet*

Gość Jolciia20
A ile dokladnie sie płaci ? A co do wysokiego poziomu to jestem przyzwyczajona więc myśle , że dam rade , tym bardziej , że chemię uwielbiam :) Dużo polaków tam studiuje ?

Gość mat_fiz
Polakow troche studiuje, jak wszedzie. Zalezy tez na jakim kierunku. Tutaj sa oplaty za studia- ok. 720 Euro na Semestr. Po za tym musisz miec na miesiac ca. 500 Euro na zycie (moze tez byc taniej, w zaleznosci od tego gdzie sie mieszka).

Gość Jolciia20
To nie jest jeszcze tak tragicznie , poza tym warto w siebie inwestować ;) A tak konkretnie co po tych studiach można robić , w ogóle ile jedzie się samochodem od Berlina;d I mam rozumieć , że ty tam studiujesz (sory , ze Cię tak wypytauję ale z nieba mi spadleś hah;D )

Gość Jolciaa20
A no i jeszcze chciałam zapytać ile lat trwają te studia i jak wyglądają zajęcia pod względem czasowym w tygodniu :)

Gość mat_fiz
Nie mam pojecia jak wyglada to na tym kierunku, bo studiuje co innego. Zobacz sobie na google maps ile km wynosi odcinek Berlin-Braunschweig. Tam tez zawsze pisze ile czesu potrzeba na dojazd. Wszystkie informacje odnosnie twojego upatrzonego kierunku znajdziesz na stronie uniwersytetu. Z duzych firm niemeckich z branzy chemicznej to sa np. BASF, Bayer, Hexal- zreszta mase tego jest- jak mowilam, Niemcy sa w tej dziedzinie potega. Juz nie odpowiadam wiecej na pytania- musze sie zajac swoja praca. Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Gość Jolciia20
Ok , dziękuję , że w ogóle tyle czasu mi poświęciłeś :) Może za kilka miesięcy sptkamy się na politechnice ;D heh Miłego dnia ;)