Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniaaaaaaoo

Ile ciasta do paczek??

Polecane posty

Gość Aniaaaaaaoo

Witam, mam niemały problem z paczkami z ciastem dla sąsiadów (nie pytajcie, nie krytykujcie - mnie się to też nie podoba ale matka się uparła i koniec). Jakiej wielkości mają być kawałki ciasta (sernik+makowiec+jabłecznik) dawane do paczki, które będziemy rozdawać sąsiadom? Błagam o pomoc bo dostanę rozstroju nerwowego! :(((

Gość Aniaaaaaaoo
Zapomniałam napisać że chodzi mi o wymiar w cm każdego z ciast (tak mniej więcej) np. czy 3 kawałki 14 cm x 6 cm wystarczą? czy dawać więcej?

Gość jest róznica
no normalne kawałki, takie jak dla gości. po kawałku z rodzaju każdego, z reguły dają bez kremu, raczej babka, makowiec, skubaniec, coś z galaretką, jabłecznik, więc zestaw masz normalny. ja tam lubie ciacho, nie jest to dla mnie żaden obciach.

Gość jest róznica
dopisałaś, to ja też dopiszę. tak jak mówiłam- normalne kawałki ciasta, o ile pamietam to do pudełka wchodzi ok 6-8, ale raczej 6. czasem oprócz ciasta dorzucają ciasteczka kruche

Gość jest róznica
u mnie jest tak: znajomi, sąsiedzi przychodzą w dniu ślubu złożyć życzenie+ telegram (pusty) dorzucają. w podziękowaniu za pamięć dostają ciasto

Gość 12345654321
Nieladnie to by bylo gdybys nie rozdala ciasta sasiadom. To jest wszedzie norma :)

U nas teściowa daje po 1/8 lub 1/4 standardowej blachy. Taki u niej zwyczaj jest i ja się nie buntuje;-) Za to ciasto się podobno jakiś drobny prezent dla młodych dostaje. Dla mnie to coś nowego ale na śląsku "kołocz" to normalna sprawa.

Gość makatka03
u nas też "kołocz" "obowiązkowy" ;) można nie rozdawać, ale czasami nie warto walczyć z taką tradycją. Właśnie w ubiegłą sobotę rozdawaliśmy paczki. Sąsiadom było miło i każdy pewnie w podziękowaniu przyniesie nam jakiś drobny prezent. Niektórzy nawet pytali co byśmy chcieli :) Paczki składały się z kołacza z serem i z makiem. Kawałki po ok 18x18 cm czyli po 9 ciastek 6x6 cm z każdego rodzaju :)

Gość zakwaszony ogórekkonserwowy
U nas- koło Poznania czegoś takiego nie ma.... pierwsze słyszę w ogóle o czymś takim. Nawet po weselu rzadko to się zdarza.

Gość agafanka
Ja mieszkam w takiej okolicy, że na sąsiada możesz liczyć bardziej niż na własną rodzinę, jak trzeba to każdy Ci pomoże, a nawet jak nie poprosisz to sami z życzliwości przyjdą (np. kiedy moi rodzice budowali dom, zlecieli się najbliżsi sąsiedzi i pomagali, nie chcąc za to żadnych pieniędzy), więc my na swoje wesele zapraszamy najbliższych sąsiadów bo są dla nas niejednokrotnie bliżsi niż rodzina.

Jest taki zwyczaj na śląsku i jakoś tam nikt nie twierdzi, że to "obciach". Jeśli chodzi o ciasta, to wiele lokali weselnych ma już w cenie ciasta i są one pokrojone w niewielkie kawałki, więc problem jest z głowy. Jeśli jeszcze nie znaleźliście sali na wesele, zespołu, kamerzysty czy auta zajrzyjcie na www.GdzieWesele.pl

Gość Meena
To prawda, na Śląsku to ugruntowany zwyczaj. Do mojego wesela jeszcze dość daleko, ale moja mama już sporządziła listę osób, którym trzeba przynieść ciasto - i to nie tylko sąsiedzi, ale też znajomi, których nie prosimy na wesele, a nawet co bliższe koleżanki z pracy.