Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marlenka241

pomysł na pierwszego urodzinowego torta szczecin

Polecane posty

Gość marlenka241

chcialabym sprawic takiego dziecku, w cukierniach sa strasznie drogie moze polecicie mi jak zrobic jakiegos ladnego i smacznego torta, a moze jest jakas mama ze szczecina ktora mi by takiego upiekla za odplatnoscia?

Gość hrhrhryh
Zaraz się wyrzygam... M. kto? co? tort D. kogo? czego? (nie ma) tortu itd W szkole podstawowej to było. Na miernych ją skończyłaś?

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69659506.html w tym się zakochałam i kornel taki na 2 urodzinki będzie miał :) Ja dla małej miałam taki http://www.garnek.pl/mamamk/9368059/tort biszkopt jasny, przecięty na pól i naponczowany kawą z amaretto. Na to gotowa masa kajmakowa (można kupić np w kauflandzie) na to 2 cześć biszkoptu, naponczowanego na to ubita śmietana 36 wymieszana z galaretką (tężejąca) na to masa cukrowa z pianek (pianki się rozpuszcza w kąpieli wodnej i wyrabia z cukrem pudrem. można dodać barwnik) na to znów ubita śmietana i kupny opłatek z peppą ozdobione śmietaną.

Gość z jednym mozesz z drugim nie
ja nie pieke ja zamawiam w cukierni, nie szukaj po jakis Buczkach czy Michalskich bo naprawde sa drogie za 1 kg, ale w takich mniejszych, np siec Avita ma cukiernie ktora dostarcza jej ciasto, ja zamawialam wlasnie tak, wyszled tani i sliczny

Gość marlenka241
myslisz ze takie osiedlowe male cukiernie pieka takie fantazyjne torcki?

Gość ja powiem tak .....
może po prostu przejdź się po cukierniach i zapytaj na pewno mają w swoich ofertach torty na każdą okazję

Proponuję: 1) kupić wkładkę do formy w kształcie kwiatu - upiec ciasto, przełożyć kremem, czy co tam lubisz, na górę wyłożyć owoce i zalać jasną galaretką. 2) upiec ciasto w tortownicy, następnie przeciąć na dwie połówki i jeden wąski pasek ze środka i złożyć je w motyla- tak to powinno wyglądać: )I( Przekładasz/smarujesz bitą śmietaną, na skrzydłach robisz wzór z owoców (koło z pomarańczy, plasterki truskawek i winogron itd) wygląda ślicznie! 3) upiec ciasto w tortownicy, kupić czerwony barwnik spożywczy, zafarbować bitą śmietanę i zrobić biedornkę- zostawić nieposmarowany pyszczek, na nim 2 oczka z owoców lub drażetek, a resztę dokładnie posmarować czerwoną bitą śmietaną. Kropki zrobiłam z borówek amerykańskich. Możesz też zrobić galaretkę na płytkim talerzu, żeby powstała cienka, elastyczna warstwa i to położyć na wierzchu ciasta. A jak zrobisz zieloną galaretkę i na niej narysujesz wielokąty, to będzie żółw :-) 4) lalka - w formie do babki z kominem pieczesz murzynka, kroisz na plastry,a nie kawałki, przekładasz kremami, śmietaną itd, do "dziury" po kominie wstawiasz lalkę, szprycą nakładasz na nią krem, żeby uformować gorset sukni. Wygląda świetnie, nawet jeśli nie jest doskonały! -mój nie był :-) tylko ten gorset trzeba nałożyć w ostatniej chwili. Świeczki sobie darowałam. A ponieważ komin był dość duży i lalka się chwiał, to wsypałam do środka pokrojone owoce- utrzymywały lalkę w pionie i ożywiały smak ciasta :-) Mogę wysłać zdjęcia motyla, biedronki i lalki na maila, żebyś widziała, co dokładnie mam na myśli :-) Powodzenia

Gość tortowakraina.eu
Zapraszam: www.tortowakraina.eu