Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aa..

jak zrobić ryż z jabłkami lub makaron z jablkami?

Polecane posty

Ryż z jabłkami. Ugotować ryż. Jabłka zetrzeć na tarce, poddusić na maśle z cynamonem i cukrem, w naczyniu żaroodpornym położyć: wiórki masła, warstwę ryżu na to jabłka, i przykryć warstwą ryżu. Na wierzch można wylać śmietanę lub znów wiórki masła i to zapiekać w piekarniku w 170 st do zrumienienia góry. Makaron z jabłkami podobnie, tyle że bez śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja podobnie tylko
ryż gotuję na mleku-ma lepszy smaczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
chce jednak zrobic makaron z jablkami bo nie mam ryzu a myslalam ze jest. napisze jak zrobie i prosze mnie poprawic jesli zle robie najpierw gotuje makaron, potem smaruje spod garnka maslem na to makaron, na makaron jablka starte i trzymam to na ogniu tak, zeby sie jablka zaumienily? potem sciagam z ognia przekladam do naczynia zaroodpornego i dusze w piekarniku dobrze?aa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
a co to znaczy wiorki masla? mniejwiecej ile lyzek masla powinnam polozyc do naczynia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj nie tak
jabłka tarkujesz i przesmażasz osobno, dopiero potem przekładasz do naczynia żaroodpornego lub blaszki układasz warstwowo i zapiekasz a te wiórki masła to jak na oko :) żeby ładnie się rozpuściło i suche nie było

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj nie tak
a wiórki tzn że ścinasz schłodzone masło nożem, a jeśli trzymałaś je na wierzchu to faktycznie łyżeczą trzeba ułozyć na górze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
a konieczne jest podsmazenie tych jablek? nie wystarczy jesli na ryz zetre jablko i tak na zmiane potem dam cynamon i cukier i do piekarnika? wydaje mi sie za duzo tego ochodzenia sie z jablkiem. ogolnie piekne dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
a do takiego naczynia zaroodpornego to ile zmieszcze ryzu trzeba wszystkie torebki z ryzem zagotowac mam na mysli ryz w pudelku w foliowych torebkach? wlasciwie juz gotuje wszystkie torebki i jeszcze jedno pytanie czy moge roztopic maslo i potem takie cieple wylac na spod naczynia zaroodpornego? aha ii jak dlugo gotowac ryz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
a sam wierzch ryzu tez polewac maslem czy tak zostawic? bardzo prosze odpiszcie mi na te pytanie zalezy mi na czasie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa..
jejku przypomnialo mi sie jeszcze jedno w piekarnku ustawic zapiekanie góra dol czy tylko gora?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fimi
Robiac zapiekany ryz z jablkami nacieram naczynie zaroodporne margaryna w kostce (taniej nic maslo) i potrzepuje bułką tartą. wrzcam woreczek ryzu, warstwe jabek (podsmazone z cukrem i cynamonem-jesli sa wystarczajaco slodkie, to nie dodaje cukru, bo po co dodatkowe kalorie). znow ryz, znow jablka i znow ryz. To polewam odrobina mleka, zeby ryz nie wysechl i wstawiam do piekarnika. Zapiekam ok 50 minut, do godziny góra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×