Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Atija

NIE WIEM OD CZEGO ZACZĄĆ LECZYĆ NADMIERNE OWŁOSIENIE.

Polecane posty

Z tym problemem żyje już kilka ładnych lat. Do tej pory ukrywałam to przed wszystkimi - przed rodzicami i co najważniejsze partnerem. Bałam się, że odrzucania itd. Ukrywałam to częstą depilacją. Ale teraz dojrzałam do podjęcia decyzji, jak dla mnie bardzo ważnej i chcę zacząć to leczyć. Opowiedziałam bliskim o swoim problemie i czuję się o niebo lepiej. Nie wiem jak zacząć "działać" w tej sprawie. Może trochę przybliżę. Więc tak: - owłosienie mam praktycznie wszędzie, jest dość ciemne i gęste - mam problemy z cerą, jest tłusta i ciągle wyskakują mi jakieś krosty -włosy na głowie wypadają mi, zaczynają robić się zakola Ale, 3 miesiące temu urodziłam dziecko, z zajściem w ciąże nie było problemu, jajniki mam zdrowe. Czy mam pójść z tym problemem do ginekologa czy endokrynologa? Czy koszta badan hormonów itd są wysokie? Czy trzeba badania robić prywatnie( mam cieżką sytuację materialną) Od czego zacząć? Nie mam kogo się poradzić, dlatego pytam własnie tu...

mam koleżankę, która ma ten sam problem. Powinnas iść do endykronologa i poprosić o skierowanie do jakiejś kliniki endykronologicznej. Potrzymają Cię tam ze 3 dni i zrobią wszystkie badanie od A do Z. Ale wczesniej mozesz sobie zrobic badania podstwowych hormonów a szczególnie testosteronu - niestety hormony są płatne ale jakby Cię przyjęli do tej kliniki to masz za darmo na NFZ. owłosienie mozna tez usuwac laserem no ale to jest bardzo droga sprawa. Najpierw endykronolog.

moze to byc spowodowane tez tym, ze masz za mało witamin i minerałów w organizmie no bo podejrzewam, ze karmisz piersią,tak?

Nie karmię piersią, musiałam brać antybiotyki po porodzie i szybko straciłam pokarm.

ale w każdym badz razie po porodzie moze się zmienic gospodarka hormonalna, czasem na lepsze a czasem na gorsze.

mozesz miec problemy z tarczycą czyli znacznie podwyższoną prolaktynę no albo testosteron. te 2 hormony odpowiedają za nadmierne owłosienie.

Tak, wiem o tym. Problem ten mam już od kilku lat, więc raczej nie jest to spowodowane zmianami hormonów podczas ciąży. Napisałam, że owłosienie mam wszędzie, no może trochę przesadziłam. Na twarzy jest mało i prawie nie widoczne. Najgorzej jest z udami i pośladkami.

na początek kupiłabym jakieś witaminki, np capivit A+E Forte bo te witaminki odpowiadają za prawidłowy wygląd skóry. Moze tego Ci wlasnie brakuje i dlatego tez problem z wypadaniem włosów.

a nie było takiego momentu w twoim życiu ze np bardzo przytyłaś? Oprócz ciąży oczywiscie. Bo wlasnie mojej kumpeli takie problemy zaczęły się jak nagle bardzo przytyła.

Nie, właśnie zawsze chciałam przytyć i mam z tym problem. Jestem chuda, mogę jeść ile chce i co chce a nie przytyje ani kilograma.

Gość Biker23
Pewnie masz za dużo androgenów - testosteronu. Trzeba by zacząć od zbadania poziomu hormonów - estrogenów i testosteronu. Jednak dobry endokrynolog tylko pomoże na hirsutyzm. Jeżeli masz tak od zawzse to pewnie coś wrodzonego a jak od niedawna to może być jakieś zaburzenie. Leczy się to pewnie jakimiś tabletkami hormonalnymi.

Gość Biker23
Możesz zacząć od lekarza ogólnego. On może zlecic poziom hormonów.

Gość chwila moment
piszesz,że owłosienie masz praktycznie wszędzie... ale w jakim stopniu wszędzie? bo nie wyobrażam sobie ukrywania tego przed partnerem gdy włoski są i na plecach, rękach, dłoniach, klatce piersiowej i twarzy :( jak u mnie ;(

z hormonami nie ma żartów... teraz problemy z owłosieniem, a za jakiś czas może się okazać, że i z tarczycą coś nie tak. nie bagatelizuj tego, tylko zasuwaj do lekarza. na początek ginekolog pewnie nie zaszkodzi, nie wiem jak jest z endokrynologiem - czy trzeba mieć skierowanie?