Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania_77

Czym poczestowac rodzine? pozny posilek,ciepla kolacja....

Polecane posty

Gość Ania_77

Witajcie,w czwartek przylatuja do mnie rodzice,w sumie bedzie 6osob, ok 21 napewno glodni,zupelnie nie mam pomyslu czym by ich poczestowac????? Napewno powinno byc cieple i w miare lekkie,zadne rolady ,kluchy i kapusta...prosze poradzcie co moglabym zrobic,so sadzicie o spaghetti carbonara i slatce z sosemi vinaegrette???...nie do konca jestem przekonana,dlatego do was kochane pisze,bo wiem ze macie mnostwo fantastycznych pomyslow,a ze mna juz tak jest ,ze wlasnie wtedy gdy trzeba kogos podjac,nigdy nie wiem co zrobic,totalna pustka w glowie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozesz zrobic roladki schabowe: nafaszeruj schab np serek zolty lub plesniowy ogorek kiszony plasterek wedliny do tego frytki/ziemniaczki i jakas salatka mozesz zrobic kuraka w ciescie. Ciasto szykujesz tak jak na nalesniki tylko gestsze plus przyprawy wg uznania spaghetti ja czestuje boloniese :D placki po wegiersku np tortilla plus swieze warzywa salata zielona pomidor ogorek zapiekanka ziemniaczana lub makaronowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na przekaske moga byc np grzanki z pasta z oliwek i do tego swiezy pomidorek ja uwielbiam sery wiec tez na przystawke deseczka serow plus winogrona plus jabluszka jesli lubuicei sery polecam fondue( do tego jablko banan winogrona swieza bagietka)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moze byc tez omlet albo tylko z warzywami ( np pieczarki pomidor kukurydza papryka cebula) lub z miesem plus warzywa :) jak lubisz owoce moza to pierozki z warzywami i surimi (surimi plus papryka plus pory plus cebula czerwona) robisz z tego farsz gotujesz czekasz az przestygna a potem odsmazasz na patelni na maselku. Mozesz lekko polac sosem sojowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może być jakaś zupa - gulaszowa, pomidorowa z pulpecikami, krem z groszku z grzankami. albo zwykłe naleśniki z serem lub sosem warzywnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
barszczyk czerwony z pasztecikami zupa cebulowa risotto z kurakiem i pieczarkami kurak w japonskiej marynacie do tego salatka z orzeszkow ziemnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lillali
kaciaa jak robisz zupę cebulową? bo słyszałam że dobra jest a nie wiem jak zrobić:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na pewno nie na kostkach knorra :) Gotuja wywar na miesku ( udka kurczaka wolowina mostek). na wolniutkim ogniu zbieram szumowiny dodaje warzywa( cebula por marchwe pietruszka-korzen). tez gotuje na wolniutkim ogniu. W polowie daje przyprawy sol ziolowa pieprz kolorowy czosnek granulowany lub siwezy papryka ostra sos sojowy. Zero kostek i bulionetek. I na tym wywarze gotuje cebulowa. Klika niezbyt duzych cebul obieram kroje w plasterki i rozszarpue. na maselku smaze cebule na wolnym ogniu. podlewam odrobinke bialym winem Np sophia polwytrawna badz wytrawna :). W drugi garczek nalewam ten wywar ( bez warzyw wrzucam cebule i gotuje :) I potem do tego daje grzaneczki lub groszek ptysiowy . Na koniec jak zupka jest w miseczkach posypuje startym ostrym zoltym serem. Zupe cebulowa nalezy jesc bardzo gorrrrraca ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a oczywiscie doprawiasz wg uznania ja daje pieprz kolorowy badz ziolowy szczypte chili lub papryke ostra troche ziol np szczypte bazylii oregano lub ziol prowansalskich :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może zupę z serków topionych. Bulion zagotowujesz, dodajesz ok 30 dkg podsmazonych pieczarek, potem podsmazasz mięso mielone ok 30 dkg. oraz 2 pory - też przysmażone na masełku, zagotowujesz to wszystko i dodajesz 2 serki topione duze - śmietankowy i ziołowy - doprawiasz solą i pieprzem:)) smacznego pożywne i dobre:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lillali
kaciaa dziękuje bardzo, sprónbuje sama upichcić:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jako przystaweczke mozesz podac lososia z serkiem doprawionym dwoma zabkami czosnku i ziolami i zwinacto w roladke ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moze tez biala kielbasa zapiekana z piwem naczynie zaroodporne smarujesz tluszczem wkladasz tam biala kielbase lekko ponacinana. Do tego pomidory i cebula czerwona lub biala papryka zolta czerwona lub zielona albo kazdej po troszku podlewasz niewielka iloscia piwa posypujesz startym zoltym serem zapiekasz w piekarniku pyszne jest moze tez paszteciki z barszczykiem czerwonym ja w srode bede robic pasztet i sajgonki sajgonki tez pycha a wariacje z farszem nieograniczone mozesz upiec udka kurczaka na soli. na blache glebsza lub naczynie zaroodporne wysypujesz rowna gruba warstwe soli. na tym ukladasz kurczaka i doprawiasz ja daje tylko vegete. ew papryke ostra i wio do piekarnika wychodzi jak z rozna miesko soczyste skorka rumiana, do tego salatka/grzanki/frytki/ziemniaczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak lubicie to pierozki z gezybkami z sosem z gorgonzoli albo poledwiczki wieprzowe z sosem z gorgonzoli albo poledwiczki z sosem mustardowo-smietanowo kminkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lub tradycyjne pierozki z miesem ze skwareczkami a jak Ci sie nie chce gotowac pierogow bo pracochlonne kup te male pierozki ravioli z dowolnym nadzieniem i dodaj do zuopki al;bo ugotuj a potem podsmaz do tego sos miesko ( tylko wtedy ravioli z nadzieniem np z grzybow a pizza domowej roboty??? pyszota i kazdemu na pewno bedzie smakowac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i nie smiejce sie ja uwielbiam placki ziemniaczane ze smietana wiejska i ""kawiorem"" czarnym Abba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość napalona blancca
ja bym zrobiła 2 rodzaje sałatek i poczestowała , kolacja nie musi być ciepła (według mnie) np sałątka makaronowa z warzywami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania_77
woow,prawdziwa pycha:) dziekuje wam slicznie za wszystkie przepisy,dzis dokladnie przemysle ktory wybrac,tak zeby sie nie zajechac w kuchni:) naleze do gatunku powolniakowatych i uklepanie pierogow dla kilku doroslych osob,zajelo by mi chyba 2 doby:)) wiec musze skoncentrowac sie na czyms co bedzie samo bulgotac na plycie...no i jeszcze ilosc,jak dla polku wojska bo faceci maja niesamowity spust:)pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×