Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olek7

odebranie współwłasności

Polecane posty

witam.w 2005 roku rodzice kupili sobie samochód opla corse ale w dokumentacji tego samochodu widnieje tylko ojciec.W 2009 dali mi ten samochód i jestem jego współwłaścicielką na zaszadzie darowizny 10% od ojca jako właściciela.następnie zakupili sobie następny samochód ale już obydwoje widnieją w dokumentach pojazdu hyundaja.po czym ojciec w tym roku stracił prawko na 2 lata za alkohol.zabrał ich samochód bez wiedzy mamy i nie pozwala jej korzystać.ta natomiast złożyła skarge.odbiciem tego wszystkiego był szntaż ojca że jeśli nie zmusze mamy do wycofania skargi to on będzie zmuszony mi zabrać tą corse.i tak też zrobił.mam 9 miesięczne dziecko i pojazd ten bardzo ułatwiał mi życie.Bardzo proszę o porade w kwesti jakie sa mije prawa i czy mam szanse na odzyskanie tego auta?

kto jest wpisany w dowodzie auta jako właściciel corsy? bo jeśli ty to ojciec nie ma nic do gadania chyba że ma umowę na której jest napisane że mu sprzedałeś corsę

właścicielem corsy jest mój ojciec.lecz z tego co już wiem to moja mama ma też do niego prawo ponieważ jest to ich wspólny majątek bo został kupiony w trakcie trwania małżeństwa.więc kiedy ojciec wpisywał mnie do dowodu i karty pojazdu oraz robił darowizne to nie zgłaszała sprzeciwu,a ma do tego prawo.więc nie jest to istotne że on jest właścicielem.z drugiej strony to dla mnie ma znaczenie bo może cofnąć tą darowizne za niewdzęcznosć.ale co do tego nie ma podstaw chyba że poprzez kłamstwo.jednak chce wiedziec czy prawnie mam szanse na odzyskanie tego samochodu.ponieważ co do ubezpieczenia jeśli ojciec nie zapłaci to przyjdą do mnie a ja auta nie mam fizycznie.