Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goshipendels

parcodawca umiera a ja w ciąży co robić??? jego brat przejmuje firme i mnie zwol

Polecane posty

Gość goshipendels

Witam! Mam taki problem. Otóż jestem w 4 miesiącu ciąży. Pracuje w sklepie przemysłowym. Zwolnienie lekarskie zaniosłam środę a w piątek zmarł mój szef. Jego brat chce przejąć sklep i zwolnił wszystkich pracowników. Kobiet w ciąży się nie zwalnia ale co w takim przypadku ja mam zrobić???? Pomocy!!!

Gość ale zwolnil Cie juz czy tylko
powiedzial, ze chce to zrobic?

Jak przejmuje firme bo tak bylo w spadku to musisz zostac , jak przejmuje tak po prostu, to moze sobie zwolnic kogo chce.

Gość goshipendels
już zwolnił... zwolnił wszystkich pracowników

Gość goshipendels
spadkobierca jest jego syn ale syn nie ma jeszcze 18 lat... i brat zmarłego przejmuje sklep

Gość ja mam podobnie
no nie wiem czy moze zwolnic kogo chce. Kobieta w ciazy jest chroniona prawem, wiec to obowiazuje spadkobierce jak i osobe, ktora ma chwilowo go zastapic. Udalabym sie na Twoim miejscu do prawnika, aby z nim obgadac szczegoly.

Firma wraz ze smiercią prawowitego wlasciciela zostaje zlikwidowana. Chyba ze w testamencie bylo cokolwiek o firmie, jak nie to rodzina może sobie zrobić co im sie żywnie podoba.

A jak wlasciciel firmy nie ma rodziny ? I dajmy na to umiera :P Bez testamentu notarialnego moga wszystkich zwolnic i tyle.

Gość goshipendels
no tak tylko, że spadkobiercą firmy jest nie pełnoletni syn. Więc jej teraz peowadzić nie może. Dlatego sklep chce przejąć brat tzn już przejął. Ale jest tak że wszystkie dokumenty są dalej podpisane na zmarłego. Bo jeżeli jego brat chciał by całkowicie wziąć skle na siebie tzn. zmienić nazwę sklepu itp to od nowa by musiał zapłacić za wynajem lokalu, wykupić licencję a z tego co wiem licencję przedłużył nie wykupował nowej

Gość goshipendels
wybaczcie błędny ale nerwy robią swoje

Gość kei
czołgista a nie jest tak, że zobowiązania zmarłego wchodzą do spadku w komplecie np. z wyposażeniem firmy ?

Gość goshipendels
dzwoniłam do znajomej księgowej... powiedziała mi że jeżeli nie został zmieniony REGON to nowy pracodawca nie może mnie zwolnić

Gość aj tam aj tam
Czolgista- jak bedzie chcial zwolnic, to znajdzie powod, dokladnie .... ale czy jego w tym wypadku nie obejmie jakas kara? Autorka nie moze sie sadzic? W koncu jest w ciazy, innej pracy nie dostanie, a co pozniej jak dziecko sie urodzi? Ja wiem, ze nikogo to nie obchodzi zapewne, ale chyba jakis art. na to jest?

Gość goshipendels
nie może być tak, że jak chce to zwolni... jest paragram który mówi, że może dostać kare pieniężną za zwolnienie

"jest paragram który mówi, że może dostać kare pieniężną za zwolnienie" Tak, dotyczy pracodawcy. Pracodawca umiera i nikogo nie upowaznia do żadnych działań, rodzina jest na karaibach ;) niech ciezarna sama sobie prowadzi firme :D Ciezarna nie jest swieta.....