Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewela1777

Co mozna dac 8miesiecznemu dziecku?

Polecane posty

Gość powiem tak niemal wszystko
tylko z umiarem, i akurat przypraw tylko trochę. tzn rózne przyprawy zioła, ale małe ilości, szczyptę tylko. ja mojego w tym wieku karmiłam mniej więcej tak (to juz trochę czasu temu było): śniadanie: kaszka ryżowa lub wielozbożowa na mleku modyfikowanym (ok. 200 ml i kaszka gęsta) 2 śniadanie: też kaszka, albo owoce (jabłka, banany, gruszki, maliny, brzoskwinie .....) obiad; zupa z wielu warzyw, lub krupnik, z mięsem z kurczaka lub kawałkiem chudego schabu gotowanego, do tego łyżka masło lub oliwy, zółtko jajka co 2-3 dni. potem znowu jakieś owoce ale w sumie t niedużo w ciągu dnia, kolacja pierś (karmiłam do 9 mcy, nie jadł w nocy od kiedy miał 5). w tym czasie zaczełam mu powoli wprowadzać chleb, bułke, biszkopty, a jogurty jak miał 9,5 miesiaca zaczęłam. od zawsze pił głównie wodę, czasem herbatkę owocową tzn zaparzaną, słabą. zero cukru, soków mało. i tak do dziś z piciem. Ma 3 lata a pije głównie wodę, słabą herbatę owocową z miodem lub sama, czasem słabą zielona, lubi inkę z mlekiem bo samego mleka krowiego też nie chce . pije w przedszkolu krowie, w domu nie ruszy tylko manna lub jogurty. no ale to już wykracza poza temat... pozdrawiam

Gość mama synka 8,5 miesiaca
Ja ci napisze co je moje szczescie. Moze podsunie ci to jakies pomysly. 8.00 kaszka 200 ml 9.30-10.00 owoce (mieszam zazwyczaj 3-4 rodzaje, a je juz w sumie wszystkie: banan, jablko, gruszka, melon, ananas, kiwi, brzoskwinia itd.) 12.00-12.30 160 ml mleka i kanapka z pasztetowa, serem zoltym startym lub dzemem wlasnej roboty 15.00 jakies ciastko dla maluchow od 6 mc, paluszek bez soli, wafel ryzowy, bulka do "pociumkania", banan do raczki itp. 16.30 obiadek: kawalek gotowanego mieska lub ryby lub gotowane cale jajko, do tego warzywa (je juz prawie wszystkie oprocz wszelkiego rodzaju cebul i kapust) i makaron / ziemniaczek / ryz; na deser jogurt naturalny z tartym banenem, jablkiem, ananasem, melonem itp. 19.30 kaszka 200 ml W miedzyczasie daje rozne rzeczy do sprobowania jak sama jem np. "dorosle" jogurty, budynie, wedliny: piers z kurczaka z ziolami prowansalskimi czy tez indynka. PIje tylko wode przegotowana i herbatke rumiankowa.

w sumie jak pisal ktos wyzej wszystko z umierem moj ma 9 miesiecy ale w sumie jada tak samo od dluzszego czasu dostaje kaszki mleczno ryzowe , mleczno pszenne , zbozowe, z owocow to banany, maliny,jagody, jablka, gruszki, kiwi , probowal troche pomarancza to tylk na probe, brzoskiwinie,mango,morele,sliwiki, winogrona z warzyw zajada, ziemniaki, marchew, pietruszke, selera,kalafiora, brokuly, groszek, kukurydza, brukselka, por, szczaw,szpinak,kapuste, kalarepe,buraki, fasolke szparagowa, jadl tez zupe ogorkowa naprawde duzo dziecko moze jesc w tym wieku a tym bardziej jak nie jest alergikiem zajada tez jogurty sa dla dzieci z hippa lub nestle ,twarozek, serki danio(to akurat b.rzadko)

no a poza tym to do picia pije tylko wode mineralna z miesa je krolika(jadl bo mu nie smakuje), indyk, filet z kurczaka, wolowina, cielecina chcialam jagniecine ale nigdzie nie umie dostac a gotuje sama bo sloiczkow nie chce jesc w ogole

Gość mama synka 8,5 miesiaca
Ewela - tak daje i wiedzialam, ze ktos zaraz zwroci na to uwage :) , ale ja nie mieszkam w PL, a w NL i tutaj generalnie jest troche inny schemat zywienia niz w PL i, ze tak to okresle, nikt sie nie "trzesie" tak nad dziecmi :) Dodam, ze nasz schemat nie jest wyssany z palca, a ulozony razem z pediatra wedlug rozpiski, jaka dostalismy na pierwszy rok zycia dziecka. Takze widzisz, co kraj to obyczaj.

zadziwiają mnie takie topiki że mam nie wie jak karmic swoje dziecko hm... jak wy dajecie rade w zyciu ?

A mam takie pytanko co zrobic aby burak nie stracil kolorku w zupie. Bo dzis zamierzam malej ugotowac. Moge wkropic kilka kropel soku z cytyny?

Mleka krowiego lepiej nie wprowadzac do drugiego roku życia.