Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pan jacekzplackiem

Od ilu lat można uważać faceta za starego kawalera

Polecane posty

Gość pan jacekzplackiem

???

Gość ffffffffffggggg
35

Gość hahahahahahahaaahhhaaa
a od ilu lat uwazales siebie za faceta :D :D :D :D

dawno temu w PRL płaciło sie tzw "bykowe" i starego kawalera uznawano po 30 latach życia .Jesli nie ożenił sie przed 30 to pozniej płacił podatek ... na szczescie w latach 70 zniesiono ten śmieszny proceder ;)

Gość do regres
daj jakis konkretny link na ten temat :P

Gość era neta a ludzie prostych rze
nie potrafia znalezc... Znaczenie Co to znaczy bykowe? Bykowe należy do grupy staropolskich nazw opłat związanych z gospodarstwem (podobnie jak rogowe, ryjowe czy kopytne). W XVI wieku bykowym nazywano opłatę za krycie krów bykiem. W wieku XVI i XVII nazywano tak również karę za uwiedzenie panny i spłodzenie nieślubnego dziecka (S. B. Linde w Słowniku języka polskiego definiuje bykowe nastęująco: wina, którą się dworowi płaci za nabawienie płodu poddanki). Etymologiczny słownik języka polskiego A. Bańkowskiego odnotowuje ponadto, że współcześnie w gwarach nazwą bykowe określa się ironicznie alimenty. Słownik języka polskiego pod red. A. Karłowicza, A. Kryńskiego i W. Niedźwiedzkiego (tzw. warszawski) z początków XX wieku notował także czasownik bykować o znaczeniu płacić bykowe, jak również kolejne dwa znaczenia interesującego nas rzeczownika: 1) datek pasterzowi za odchowanie krowy oraz 2) opłata muzykantom na weselu, uiszczana przez tego, kto chce tańczyć z panna młodą. W czasach PRL-u bykowym nazywano u nas potocznie podatek pobierany od osób, które nie założyły rodziny, czyli tzw. starych panien i starych kawalerów. Współczesne dyskusje polityczne związane z bykowym nawiązują właśnie do najnowszego z wymienionych znaczeń. Widać zatem, że użycie to jest znaczeniowo zupełnie przeciwnie w stosunku do pierwotnego sensu tego wyrazu, a pochodzi jak się można domyślać od potocznego frazeologizmu stary byk. http://www.poradniajezykowa.us.edu.pl/baza_archiwum.php?POZYCJA=1320&AKCJA=&TEMAT=Wszystkie&NZP=&WYRAZ=

Gość starym kawalerem sie jest
jak w wieku 22 lat jest sie prawiczkiem

Gość tylko w polsce
są takie sterotypy :( czy to kobiecie czy facetowi,różnie się w życiu układa niby jesteśmy nowocześni ale ile w nas polakach jeszcze głupich staroświeckich przygaduszek

Gość piotr z Łysych
ja mam 28 latek i jestem prawiczkiem

Gość wszystko przedemną
A prawikiem od ilu lat się zostaje?

Gość zdeeeoo
od około 45-50 lat

Ja myślę, że w dzisiejszych czasach pan po 40stce to można powiedzieć stary kawaler, ale w ogóle to słowo jest śmieszne, niektórzy są z wyboru, nie chcą slubu i co. A stary kawaler to jest jednak trochę obraźliwe, kiedyś tak się oceniało kogoś kto sobie żony nie potrafił znaleźć.

Gość halotoja
nie wiem czy to dziwne nieco ale chciałbym pierw się zrealizować nieco - w sensie wyjechać daleko na od 1 do kilku lat. nie ma sensu zbytnio wiązać się z kobietą bo raczej nie zniesie takiej rozłąki. jestem przed 30 jeśli wrócę to nie wiem na ile uda mi się odnaleźć zainteresowaną takim kawalerem. co sądzicie