Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cicho ciemna

Co jest potrzebne, żeby zrobić ciemnię w domu

Polecane posty

Gość cicho ciemna

Hej... Jestem studentką kierunku artystycznego. Od jakiegoś czasu zaczęłam się interesować fotografią, ale od "innej strony"... Czy jest tu ktoś kto się zna i może mi doradzić co jest potrzebne, żeby urządzić sobie w domu ciemnię (chodzi mi tylko o b&w). Jaka chemia? papiery, światło. O co w tym wszystkim chodzi...? Będę wdzięczna za każda wskazówkę.

Gość cicho ciemna
wydaje mi się, że w piwnicy mogłabym mieć dobre miejsce... a te koncentraty to co to? przepraszam, ale kompletnie się nie znam... : (

Gość cicho ciemna
Może ktoś się pojawi kto zna dobre linki z informacjami, żeby właśnie nie było tam takich kwiatków o jakich mówisz. Wiem, że jest google. Ale ważne, żeby to były dobre informacje... A jak ktoś nie zna się jak ja, to nie odróżni co jest dobre a co nie... Przynajmniej na początku. Później samemu można ocenić co mi pasuje a co nie. Ważne, żeby jakoś zacząć :(

Gość cicho ciemna
czy sie tyje czy sie nie tyje - rozumiem. A czy możesz mi powiedzieć kilka słów o powiększalnikach?

Zaciemnione pomieszczenie (bez okien lub podwojne okiennice), woda (najlepiej biezaca) , co najmniej 4 kuwety, czerwone oswietlenie, powiekszalnik, zegar, maskownica, koreks, wywolywacz, utrwalacz, papier foto, szczypce z guma do wyciagania zdjec... A tak na marginesie, to gdzies jeszcze mozna dostac? Bo ja juz 4 lata sprzedalam cale wyposazenie bo nie moglam kupic juz papieru i odczynnikow...

no to ci mówię: FOMA to firma dobra, czeska, dla matorów, na ILFORDA nie marnuj kasy jak się uczysz, chociaż Ilford to jest bardzo dobra jakość materiałów. ale nie ma co na naukę marnować takich dobrych negatywów. Foma robi i papiery, i negatywy jak idziesz do sklepu, to mów, że do zimnej chemii chcesz negatywy. wywoływacz, utrwalacz. przerywacz nie jest niezbędny, jak jesteś bardzo ograniczona kosztami, to możesz sobie go spokojnie darować. kup dobry koreks.

Gość cicho ciemna
dzięki wielkie za odpowiedzi. Mieszkam przy Czeskiej granicy :))) A może znasz jakąś porządną książkę, żeby takiemu laikowi jak ja wcisnęli coś do głowy? : P

Gość skxjfhuw
"Pracownia Fotograficzna" Andrzej Kotecki wszystko bardzo dokładnie wyjaśnione, fakt że bardziej pod kątem profesjonalnych ciemni...całego opisanego sprzętu napewno nie będziesz potrzebować, ale warto przeczytać podręcznik jest trochę stary, ale może w jakiejś bibliotece znajdziesz ;)

Gość mogę za niewielką cenę
sprzedać powiększalnik i trochę "gadżetów" - kuwety, zegar i coś tam jeszcze - musiałabym sprawdzić :-)

Gość cicho ciemna
a z jakiej strony ściągnąć sterowniki do wywołaczy Foma?