Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grgerg

Czy któraś z was myje włosy dziecka szarym mydłem?

Polecane posty

Gość grgerg

Czytałam że to niezły pomysł a akurat nie mam szamponu dla niemowlaka. Stosować to mydło? Czy któraś z obecnych tu tak robi?

Gość zartujesz......
:O

Gość konto za darmo ale potem
mysle ze nic mu nie bedzie kiedys szare mydlo krolowalo i ludzie byli zdrowi ba nawet tylu alergii skornych nie bylo co teraz

Gość sama se szarym
mydlem umyj :O

ja mylam synkowi ale to dlatego ze doslownie na wszystko mial uczulenie przez pierwsze 3 miesiace pozniej juz na normalne szampony dla dzieci przeszlam i do dzis jest ok :) apropo szare mydlo najlepiej stosowac tez jak ma sie jakas ranę :)

"apropo szare mydlo najlepiej stosowac tez jak ma sie jakas ranę" dokładnie tak, np. po cesarce. Ja stosowałam i wszystko się pięknie i błyskawicznie zagoiło (chyba biały jeleń hehe). Nie sądzę, żeby maluchowi cos było, może tylko włoski będą mniej przyjemne w dotyku

Gość gregerg
Wy tam, parka u góry, nie wiecie co to szare mydło. Najpierw - zanim się wdacie w dyskusję - poszukajcie trochę info. Co do włosów, podobno jest dla nich bardzo dobre tyle że włosy nie mają połysku i źle się rozczesują (to akurat nie problem, bo dziecko prawie ich nie ma). A ja obawiałabym się osadu na skórze. Dlatego pytam czy ktoś ma wypróbowane. Ambrozja, i wyszło synkowi na zdrowie?

synkowi nie zaszkodziło, w sumie sama nie wiedziałam co robić bo z córcia nie miałam takiego problemu i pediatra poradziła mi żeby moc go szarym mydełkiem, poskutkowało :)

Gość gregerg
Dziś już raz umyłam ale nie wiem jak długo można stosować a więc w praktyce, czy w niedzielę mam pędzić do sklepu czy poczekać do wtorku (ech, te święta). Skoro jednak, Ambrozjo, myłaś przez trzy miesiące dziecku wrażliwemu, to i mojemu nie zaszkodzi. (Aktualnie czuprynka wygląda słodko a np po J&J bywała jak zlepiona.)

Gość dvdsfsgdsg
JA TEŻ MYŁAM DZIECI SZAYM MYDLEM, MÓJ MĄŻ NAWET DO DZIŚ MYJE WŁOSY, BO PRACUJE NA KOPALNI A SZARE NAJLEPIEJ DOMYWA I WŁOSY SĄ OK, A MA NAPRAWDE GĘSTE:)

Gość gregerg
(Ja szare wypróbowałam na sobie i teraz już nie wróciłabym do niczego innego. Wszelkie cuda do mycia - mydła, niemydła, drogie i droższe - powodowały wysuszenie skóry i przykre uczucie napięcia. A teraz to już tylko złe wspomnienia.)

Gość gregerg
To dzięki, dziewczyny! 🌻

Gość Wieśniok ze wsi
Jo myje ino kocim gównem :)

Gość Aaaby
Jak nie ma jeszcze porządnej szczecinki na główce to tym bardziej możesz umyć w zasadzie każdym mydłem niemowlęcym, albo płynem do kąpieli dla dzieci. Mój syn urodził się z gęstymi włoskami i ma je do teraz, a ma 2 miesi. i od początku myłam mu główkę płynem do kąpieli (takim uniwersalnym dla niemowląt), a do wody kąpielowej dodaję zawsze kilka kropel oliwki. Włoski są zawsze miękkie i ładnie się rozczesują. Szare mydło też jest bardzo ok, a te dwie panienki u góry nie mają za grosz pojęcia o tym co piszą. Przecież szare mydło to nic innego jak hypoalergiczne naturalne mydło marsylskie.

Szare mydło Biały Jeleń jest mydłem do skóry wrażliwej i z problemami alergicznymi. Moja ma AZS i lekarz poradził odstawic wszystkie te cudowne emolienty i myć właśnie tym. Efekty są dobre. Co prawda włosów jej nie myję bo też słyszałam że moga być po tym szorstkie. Myję szamponem Bambino, ale jestem pewna, że mydełko nie zaszkodzi. A inne szare mydła to nie wiem czy się nadają bo są też inne typu BHP i one raczej nie sa dla dzieci. Tak mi sie wydaje. Ale Biały Jeleń w 100% tak. Jest cała seria tych produktów, choć u nas nie mogę ich dostać. Szampon też.

Gość kaśka pasiek
Ja tez myłam dzieciom kiedyś szarym mydłem, ale moja siostra swoje dzieci myje mydłem bardzo naturalnym, hipoalergicznym i w sumie niedrogim, porównując z innymi naturalnymi mydłami. Ostanio też je wypróbowałam na sobie i dzieciach i jestem bardzo zadowolona, na pewno lepsze niz szare mydlo - http://rawfoods.pl/sklep/raw-kosmetyki/

Gość szare mydło
Nie zapominajmy jednak o szarym mydle ! Przecież to uniwersalny kosmetyk, który z powodzeniem zastąpi nam szampon, peeling lub środek piorący. Szkoda tylko, że jego skład się zepsuł przez ostatnie 30 lat. Dziś jak kupuję szare mydło, to widzę napis: Sodium Tallowate, Sodium Cocoate, Aqua, Glycerin, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Tetrasodium Etidronate. Póki co, jest jego odpowiednik złożony tylko z 4 surowców, gdzie podstawą są urowy, oliwa z oliwek, woda, ług pozyskiwany z soli morskiej. Źródło: http://sapindus.pl/blog/mydloaleppo/

Gość gość
ja myję mąką żytnią...serio polecam, przepis jest w sieci.