Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila kama kami 26

Jak mam o tym powiedziec mężowi? Drugi raz to samo..

Polecane posty

Gość kamila kama kami 26

oTÓŻ DWA LATA TEMU DOWIEDZIAŁAM SIĘ IŻ MAM NOWOTWÓR, PRZYSADKI MÓZGOWEJ, DŁUGIE LECZENIE, MĄZ STRASZNIE TO PRZEZYŁ. oSTATNIO ROBIŁAM SOBIE CYTOLOGIE BO DWA LATA TEMU LEKARZ STWIERDZIŁ U MNIE NADZERKE, ALE POWIEDZIAŁ ZE JEST MAŁA I NIE TRZEBA JEJ LECZYC. oDEBRAŁAM WYNIKI CYTOLOGI. gRUPA 3. jAK JA MAM KOLEJNY RAZ POW2IEDZIEC O TYM MĘZOWI? :(

Gość asdfg
3 grupa to jeszcze nie nowotwór.Ja też miałam 3 grupe,po leczeniu mam 2

Gość aiaiaiiaiiai
a 2 to dobra?

Gość zaraz mnie coś trafi.....
Jaki lekarz nie leczy nadżerki ?! A mężowi musisz powiedzieć, przecież TY to jego druga połowa !

Gość Nawet małą nadżerkę sie leczy
Tak było u mnie co to za lekaez ?

Gość kamila kama kami 26
TAK DWA LATA TEMU W SZPITALU MI TO STWIERDZONO. cHCIAŁAM ZROBIC OD RAZU CYTOLOGIE CHODZIŁAM PRYWATNIE DO LEKARZA ALE ONA TYLKO NACIAGAŁA NA KASĘ BO BYŁAM 4 RAZY A ZA KAŻDYM RAZEM NIBY LECZYŁA ZAPALENIE, ALE NIE PRZEPISAŁA ŻADNYCH LEKÓW. tERAZ POSZŁAM I ZDOBILAM NORMALNIE NA NFZ.

Gość kamila kama kami 26
A JAK LECZONO CI MAŁĄ NADZERKE? aLE JESTEM ZŁA NA TA LEKARKĘ, CO MI NIE CHCIAŁA CYTOLOGII ZROBIC!

Co oznaczają poszczególne grupy w klasyfikacji Papanicolau? I grupa w rozmazie występują wyłącznie prawidłowe komórki nabłonka płaskiego i gruczołowego. Gdy dostaniesz taki wynik, następną cytologię wykonaj za 2-3 lata. II grupa jest najczęściej spotykana, zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za &niepodejrzany&. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę musisz wyleczyć i powtórzyć cytologię. Jeśli lekarz podejrzewa stan zapalny, przepisze ci środki przeciwzapalne i ginekologiczną kontrolę po leczeniu. Cytologię powtórz za 12 lata. III grupa - to już wynik zaliczany do podejrzanych. W rozmazie widać komórki nieprawidłowe (tzw. dysplastyczne, które mogą się przekształcić w nowotworowe). Cytolog określa stopień dysplazji jako: mały, średni lub duży. To ważne m.in. dlatego, że zmiany małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć po leczeniu. Przy średniej lub dużej dysplazji lekarz zleca zwykle dodatkowe badania, np. kolposkopię (oglądanie szyjki macicy przez specjalny przyrząd) lub biopsję (pobranie wycinków z szyjki macicy do badania histopatologicznego, pod mikroskopem). IV grupa informuje o obecności tzw. komórek atypowych. Mogą one świadczyć o istnieniu raka przedinwazyjnego, czyli takiego, którego komórki występują na razie tylko w nabłonku. Ten nowotwór wcześnie wykryty jest w 100 proc. wyleczalny. V grupa świadczy o wykryciu zmian złośliwych (jest to tzw. rak inwazyjny). Jeśli atypowe komórki nie są liczne i szybko zdecydujesz się na leczenie, masz spore szanse na uratowanie życia. Jeśli masz III grupę, wystarczy powtarzać badanie co 23 lata (chyba że twój lekarz zaleci częściej). Jest także konieczne np. po leczeniu nadżerki.