Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka2010

MATURA 2010

Polecane posty

Gość heeeeehooooohihih
Co roku obstawiają Granice :p i Przedwiośnie. Pamiętam, rok temu ,jak dzień przed maturka właśnie ją powtarzałam ale............. zasada tak naprawdę jest jedna : ZAWSZE CO ROKU DAJĄ ROMANTYZM !!!! czyli albo Mickiewicz albo Słowacki ostatecznie Norwid i to jest pewne !!

Gość maturzystka2010
nie można wychodzic do toalety... chyba że masz zaświadczenie od lekarza. a ściąg nawet nie robiłam, u mnie w szkole piszemy w salach lekcyjnych normalnych, nie w auli także nawet nie miałabym jak ściągac... a wy jak, robicie, nie robicie ? :)

heeeeehooooohihih Ty wez tak nie mow bo jak dadza kordiana albo dziady to oddam arkusz w taki stanie jaki dostalam;p

Gość maturzystka2010
ooo Przedwiośnie też bym chciała, bo mam je w prezentacji i mam je w małym palcu :D jak niewiele książek:D

Gość SmutnyPromykSłońca
ok to może po kolei, jakie lektury z Romantyzmu moga sie pojawic

z tego co ja wiem to mozna wychodzic do toalety, jest to jednak odnotowane w dokumentach

Jeeezu, żadnego romantyzmu! :P u mnie w szkole wolnow ychodzić do toalety, ale trzeba to najpierw zgłosić komisji, ona odnotuje to w protokole i ktoś odprowadza do toalety, żeby dopilnowac, zeby nie było kontaktu z osobą trzecią. :P a ściąg nie robię, bo i tak bym z nich nie skorzystała. :D

Gość maturzystka2010
z romantyzmu to mam w moim vademecum tak: cierpienia młodego wertera, Dziady, Pan Tadeusz, Kordian, Nie-boska komedia, no i jakaś poezja norwida ewentualnie

Gość maturzystka2010
to fajnie macie, bo my absolutnie nie możemy wyjśc... :/

Gość gyhghb
Dlaczego na maturze są zawsze takie beznadziejne lektury? :O Nienawidzę Pana Tadeusza, Chłopów czy Lalki :O Chciałabym literaturę wojenną...

adenozynotrójfosforanowa- Ty chyba tez chemie zdajesz :) mnie z tego wszystkiego juz szlag trafia.........

Gość SmutnyPromykSłońca
ja obstawiam granice, nad niemnem, ludzie bezdomni i oczywiście inny świat Skąpiec i Konrad Wallenrod

Gość maturzystka2010
ja też o wojennej mogę pisac, jest w miarę zrozumiała i większośc uczniów nie ma z nią większych problemów, z interpretacją itp.

Gość heeeeehooooohihih
Na serio dobrze radze powtórzcie romantyzm.

Gość maturzystka2010
Nad Niemnem raczej nie będzie, bo w podstawie programowej są tylko fragmenty

Gość Quo vadis na maturze?
Ktoś tu wspomniał o Quo Vadis. Na interi równiez widzę Quo Vadis... TA LEKTURA JEST W WYMAGANIACH MATURALNYCH????

Gość sweey girl
to ja bede musiala ze soba brac buty na zmiane bo se tak wymyslili ze jak piszemy na sali gimnastycznej to podloga sie zniszczy i w ogole.... nie wyobrazam sobie jak bede elegancko ubrana i jakies sportowe buty do tego.... normALNIE smiech na sali :D

Gość dfcsff
o tak, Ludzie Bezdomni to coś dla mnie;) albo jakaś poezja, zawsze da się to rozkminić na jakiś sposób;)

Gość maturzystka2010
to jest obowiązkowe na maturę poziom podstawowy z polskiego Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej Jan Kochanowski fraszki, pieśni i treny (wybór) Jan Andrzej Morsztyn wybór wierszy Daniel Naborowski wybór wierszy Wacław Potocki wybór wierszy Ignacy Krasicki bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny Adam Mickiewicz Romantyczność Adam Mickiewicz Pan Tadeusz Adam Mickiewicz Dziady cz. III Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) Adam Mickiewicz wybór wierszy Juliusz Słowacki wybór wierszy Cyprian Kamil Norwid wybór wierszy Bolesław Prus Lalka Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem Eliza Orzeszkowa Gloria victis Maria Konopnicka Mendel Gdański Bolesław Prus Kamizelka Henryk Sienkiewicz Potop Kazimierz Przerwa-Tetmajer wybór wierszy Jan Kasprowicz wybór wierszy Leopold Staff wybór wierszy z różnych epok Stanisław Wyspiański Wesele Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) Stefan Żeromski Ludzie bezdomni Stefan Żeromski Przedwiośnie Witold Gombrowicz Ferdydurke rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV Zofia Nałkowska Granica Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) Gustaw Herling-Grudziński Inny świat Bolesław Leśmian wybór wierszy Julian Tuwim wybór wierszy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wybór wierszy Czesław Miłosz wybór wierszy Krzysztof Kamil Baczyński wybór wierszy Tadeusz Różewicz wybór wierszy Zbigniew Herbert wybór wierszy Miron Białoszewski wybór wierszy Wisława Szymborska wybór wierszy Stanisław Barańczak wybór wierszy Jan Twardowski wybór wierszy Sławomir Mrożek Tango Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. 2. Literatura powszechna Sofokles Król Edyp Horacy wybór pieśni William Szekspir Makbet Molier Świętoszek Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara Joseph Conrad Jądro ciemności Albert Camus Dżuma

heh tak sobie po probnej maturce stwierdzilam ze wazna jest znajomosc lektury, jednak majac troche wyobrazni i kreatywnosci mozna poradzic sobie majac tylko fragment tekstu:]

Gość maturzystka2010
to jest obowiązkowe na maturę poziom podstawowy z polskiego Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej Jan Kochanowski fraszki, pieśni i treny (wybór) Jan Andrzej Morsztyn wybór wierszy Daniel Naborowski wybór wierszy Wacław Potocki wybór wierszy Ignacy Krasicki bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny Adam Mickiewicz Romantyczność Adam Mickiewicz Pan Tadeusz Adam Mickiewicz Dziady cz. III Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) Adam Mickiewicz wybór wierszy Juliusz Słowacki wybór wierszy Cyprian Kamil Norwid wybór wierszy Bolesław Prus Lalka Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem Eliza Orzeszkowa Gloria victis Maria Konopnicka Mendel Gdański Bolesław Prus Kamizelka Henryk Sienkiewicz Potop Kazimierz Przerwa-Tetmajer wybór wierszy Jan Kasprowicz wybór wierszy Leopold Staff wybór wierszy z różnych epok Stanisław Wyspiański Wesele Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) Stefan Żeromski Ludzie bezdomni Stefan Żeromski Przedwiośnie Witold Gombrowicz Ferdydurke rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV Zofia Nałkowska Granica Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) Gustaw Herling-Grudziński Inny świat Bolesław Leśmian wybór wierszy Julian Tuwim wybór wierszy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wybór wierszy Czesław Miłosz wybór wierszy Krzysztof Kamil Baczyński wybór wierszy Tadeusz Różewicz wybór wierszy Zbigniew Herbert wybór wierszy Miron Białoszewski wybór wierszy Wisława Szymborska wybór wierszy Stanisław Barańczak wybór wierszy Jan Twardowski wybór wierszy Sławomir Mrożek Tango Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. 2. Literatura powszechna Sofokles Król Edyp Horacy wybór pieśni William Szekspir Makbet Molier Świętoszek Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara Joseph Conrad Jądro ciemności Albert Camus Dżuma

Super... to ja na dwa dni przed maturą się dowiaduję, ze korzystałam ze starego spisu :-O

Ale nie widzę w tym co wkleiłaś Quo Vadis...

na poziomie podstawowym 1. literatura polska Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej Jan Kochanowski fraszki (od 2009 r.), pieśni i treny (wybór) Jan Andrzej Morsztyn wybór wierszy Daniel Naborowski wybór wierszy Wacław Potocki wybór wierszy Ignacy Krasicki bajki (od 2009 r.), satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny Adam Mickiewicz Romantyczność (od 2009 r.) Adam Mickiewicz Pan Tadeusz Adam Mickiewicz Dziady cz. III Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) Adam Mickiewicz wybór wierszy Juliusz Słowacki wybór wierszy Cyprian Kamil Norwid wybór wierszy Bolesław Prus Lalka Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem Eliza Orzeszkowa Gloria victis Maria Konopnicka Mendel Gdański Bolesław Prus Kamizelka Henryk Sienkiewicz Potop, Quo vadis (od 2009 r.) Kazimierz Przerwa-Tetmajer wybór wierszy Jan Kasprowicz wybór wierszy Leopold Staff wybór wierszy z różnych epok Stanisław Wyspiański Wesele Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) Stefan Żeromski Ludzie bezdomni Stefan Żeromski Przedwiośnie Witold Gombrowicz Ferdydurke rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV Zofia Nałkowska Granica Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) Gustaw Herling-Grudziński Inny świat Bolesław Leśmian wybór wierszy Julian Tuwim wybór wierszy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wybór wierszy Czesław Miłosz wybór wierszy Krzysztof Kamil Baczyński wybór wierszy Tadeusz Różewicz wybór wierszy Zbigniew Herbert wybór wierszy Miron Białoszewski wybór wierszy Wisława Szymborska wybór wierszy Stanisław Barańczak wybór wierszy Jan Twardowski wybór wierszy Sławomir Mrożek Tango Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. 2. literatura powszechna Sofokles Król Edyp Horacy wybór pieśni William Szekspir Makbet Molier Świętoszek Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara Joseph Conrad Jądro ciemności Albert Camus Dżuma