Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaassasasasas

co jesli sie nie rozliczylo z pitu?

Polecane posty

Gość aaassasasasas

POMOCY;/ dalam mojemu tacie zeby rozliczyl jak to co roku... bo on powiedzial ze rozliczy itd. A teraz sie okazuje ze nie rozliczyli mi mojego pitu kiedy sie pytalam tydzien temu czy rozliczyl mowil tak ze mama rozliczyla;/ powiedzialam kiedys ze sama moge rozliczyc a on ze on rozliczy;/ A teraz sie dowiaduje ze nie rozliczyl i co teraz???

Gość :(:(:(:(
ale masz odpowiedzialnych rodzicow....

Czym predzej rano we wtorek do skarbowki,oczywiscie z rozliczonym pitem,powiedz jak bylo,ja jednego roku tez polecialam po 1,ale nie mialam klopotu.

Gość aaassasasasas
mialam rozliczeniowy pit.. tylko ze ojciec mial do skarbowki zaniesc... i nie mam pitu nawet bo mu dawalam !! a on powiedzial ze nie ma tego pitu!!

Dobrze rozumiem,nie masz pitu11 z dochodem z pracy?

Gość aaassasasasas
tak nie mam tego pitu gdyz ojciec wzial moj rozliczeniowy pit! mial go zaniesc! A teraz dowiaduje sie ze on go nie ma!! I co teraz:(

Gość aaassasasasas
jak mam odzyskac swoj rozliczony pit ? ja juz nie wiem co teraz zalamalam sie bo przeciez to jest nieodpowiedzialne! zaufalam mu! powiedzial ze to zalatwi;/

Gość aaassasasasas
blagam pomozcie :( jestem w kropce!!!:(

tak czy siak musisz isc we wtorek do skarbowki i powiedziec o zaistnialej sytuacji,moze napisz pismo wyjasniajace w ktorym popros o zwoke ze wzgledu na zagubiony pit11,mozliwe,ze nalicza odsetki,ale nie bedziesz ukarana. Pit 11 musisz czym predzej dostac kopie i sie rozliczyc.

Gość aaassasasasas
czyli mam isc do skarbowki we wtorek i co powiedziec ze zgubilam to? chociaz to nie moja wina;/ ja pieeed....;/ i skad wziasc kopie??

Gość werkaa
ty masz jakis jebniętych tych starych...jak ci dopierdziela ze skarbówki z 5 tysiecy kary to idz do starych zeby ci spłacili:O:O

Gość aaassasasasas
zadzwonilam teraz do niego i powiedzial ze znalazl;/

A kto Ci wystawial oryginal?,masz isc do skarbowki ,powiedziec co i jak,ale miej na wszelki wypadek przygotowane pismo prosbowe,w ktorym popros o kilka dni zwloki na rozliczenie,napisz tez z jakiej przyczyny tego nie zrobilas w terminie.

Gość aaassasasasas
on powiedzial ze to zalatwi a niech zalatwia ja powiedzialam mu ze zadnej kary nie bede placila bo to nie moja wina;/ ja mu dalam rozliczony pit w lutym;/czy marcu;/

Gość współczuje....
Ostatnio słyszałam z tv jak mówili o karach za zwłoke. I niestety może to być nawet 5000zł. A mówili to w kontekscie rozliczenia przez neta, że mogą być przeciążenie systemu i pit wysłany mógł być na 1 maja a to juz po terminie.

mój ojciec zorientował się pół roku po terminie- dokładnie we wrześniu jak poszłam po zaświadczenie o dochodach na uczelnie ze nie złozył pit-a - w sumie ja go wkopałam bo sie okazało ze za zeszły rok nie miał dochodu wg skarbówki- polkeciał ze sraką - napisał pismo wyjasniające , łądnie przeprosił i poorosił o nie karanie- no i było git. najgorzej jest jak to oni cie wzywają bo sie dopatrza jeśli sama sie zgłosisz i wyjaśnisz to na 99 nic ci nie zrobią chyba ze trafisz na jakąs babe jebniętą co akurat lewa noga wstała( chociaz z tego co pamietam to naczelnik decyduje), nie mart wsie tylko we wt. do urzedu biegnjij

Gość adi_P
ale masz jebniętych starych są nieodpowiedzialni i tyle.

tylko dam Ci radę nie wysyłaj taty tylko idx samam i powiedz o całej sytuacji- tatą sie nie wyrec\aj bo tłumaczenei ze tato zawinił ich nie bedzie interesowało. musisz stawic sie sama bo tato nie moze za ciebie napisać wyjaśnienia!

Gość współczuje...
Ja tylko pisze o tym co słyszałam w wiadomościach. Ktoś się wypowiadał z US, że nawet do 5000 kary. Niekoniecznie aż tyle, ale że nie ma uproś. Szczególnie, że można rozliczać się, przez neta no i urzędy otwarte ostatnio były dłużej. Powtarzam o tej każe opowiadał urzędnik!

Gość czynny żal
złóz tego pita we wtorek i dołącz pismo w którym popros o to żeby cie nie pokarali za przekroczenie terminu

Gość czynny żal
a swoja drogą, to pita trzeba PODPISAĆ...więc ci dał do podpisania tatus czy nie?

Gość poczytaj....
Jak fiskus karze spóźnialskich A co jeśli nie zdążyliśmy złożyć PIT? (fot. Jupiterimages) Wyjazd służbowy, kolejka na poczcie lub zwykłe gapiostwo. Różne mogą być powody niezłożenia deklaracji podatkowej w terminie. I co wtedy? Masz trzy rozwiązania. Po pierwsze możesz powiadomić urząd skarbowy o niezłożeniu deklaracji. Jednocześnie musisz przekazać wszelkie dokumenty niezbędne do ustalenia podstawy opodatkowania i wysokości podatku. Oczywiście musisz także wpłacić należny podatek, niestety wraz odsetkami. Według przepisów ordynacji podatkowej stawka odsetek za zwłokę wynosi 200 proc. podstawowej stopy oprocentowania kredytu lombardowego, ustalanej zgodnie z przepisami o Narodowym Banku Polskim. Spóźnialski podatnik musi też liczyć się z karą finansową za niedopełnienie obowiązku wynikające z ustawy o PIT. Grzywna za wykroczenie skarbowe wynosi od 131 zł 70 groszy do 26 340 zł.Andrzej Marczak - doradca podatkowy w spółce doradczej KPMG Obecnie jest to 10 proc. w skali roku. W tym wypadku podatnik nie podlega karze, płaci jedynie odsetki za zwłokę. REKLAMACzytaj dalej Zapłać mandat i zapomnij Jest też druga opcja. Możesz złożyć zeznanie podatkowe po terminie. Popełniasz w ten sposób wykroczenie karnoskarbowe. Wiąże się to z karą - zazwyczaj ok. kilkaset złotych - uzależnioną od sytuacji zarobkowej i majątkowej podatnika. Można też nic nie robić i czekać, aż urząd sam się zorientuje, że brakuje twojej deklaracji PIT. W tej sytuacji zostaniesz ukarany za jej niezłożenie. Następnie skarbówka wyda postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego w celu ustalenia zobowiązań podatkowych. Pierwsza opcja jest "najtańsza", ale powoduje wszczęcie postępowania, które może doprowadzić do kontroli skarbowej. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, cała sprawa kończy się na zapłaceniu mandatu. Drugie rozwiązanie może i jest droższe, ale w jego następstwie nikt nie powinien zaglądać do twoich dokumentów księgowych. Jeśli deklaracja została złożona zaledwie parę dni po 30 kwietnia, zanim fiskus samemu stwierdzi jej brak, warto wystosować pismo do urzędu z wnioskiem o odstąpienie od karania, podając przyczynę niezłożenia formularza PIT w terminie. To tzw. "czynny żal". W takich sytuacjach urzędy skarbowe stosunkowo często odstępują od karania. Pamiętaj jednak o jednym: PIT zawsze trzeba złożyć. Kara może być surowa Jeśli jednak urząd nie zastosuje taryfy ulgowej grozi ci nawet 26 tys. zł grzywny - Spóźnialski podatnik musi też liczyć się z karą finansową za niedopełnienie obowiązku wynikające z ustawy o PIT. Grzywna za wykroczenie skarbowe wynosi od 131 zł 70 groszy do 26 340 zł.Za przestępstwo skarbowe grzywna liczona jest w tzw. stawkach dziennych. Najniższa to 43 zł 90 gr, najwyższa 17 560 zł - wyjaśnił PAP doradca podatkowy w spółce doradczej KPMG Andrzej Marczak. Fiskus może też ukarać podatnika mandatem karnym w wysokości maksymalnie 2634 zł. Ekspert KPMG zaznaczył, że decyzja, czy będzie to wykroczenie, czy przestępstwo karne skarbowe, zależy od tego, ile będzie wynosiła niezapłacona kwota podatku. - Jeżeli nie przekroczy pięciokrotności najniższego wynagrodzenia, czyli obecnie 6585 zł, w grę wchodzi wykroczenie. Powyżej tej kwoty jest to przestępstwo karne skarbowe - wyjaśnił.

Gość Monisiaa505
Jak napisac pismo z prozbą o nie ukaranie?Nie mam rozliczonych 2 pitow z 2010 roku:(

Gość gość
Nie rozliczyłam pitu z emerytury bo myśla lam że rencisty nie muszą i dostałam wezwanie do US co mam im powiedzieć i czy mi coś grozi

Gość gość
nie martw się, znam jedna nianie która celowo od kilku lat nie składa pitu do skarbówki - serio - chociaż ma umowy te nianiaowe i w zusie jest zarejestrowana :) i nigdy jej US nie nakrył serio :) oni chyba w ogólnie nie sprawdzają w takim wypadku tj gdy w ogólnie nie dasz to oni tego nie widza - na to wygląda :) jak sie spóźnisz to widzą zę się spoznilas i moga dac Ci kare ale sami się nie kapną że nie dałaś ;D te nianiowe umowy sa takie ze tam sama niania jest płatnikiem składek i wtedy tylko ona daje pit do us :) pracodawca nie wystawia żadnego pitu, więc taka metoda jest sposobem na oszustwo podatkowe.

Gość onaaaa82
po co samemu rozliczac,kombinowac,dawac tacie,mamie i ksiegowej???:P składasz se w US formularz PIT-WZ.osobiscie lub online. To jest prosba, zeby URZAD rozliczył PIT za ciebie. W ciagu 5 dni przysłyją Ci rozliczony Pit. Akceptujesz go i problem z glowy :)