Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystkaaaaa

matuuraaaa!

Polecane posty

Gość maturzystkaaaaa

jak tam wszystko umiecie? jak przygotowania? ja własnie słucham muzyki i myśle co mogą dać na wypracowanie ;p co obstawiacie ? XD

Gość laura65654
ja na lajcie to biore. co ma byc to bedzie. bele nie potop , inny swiat itp;/

Gość dsdsddsdssddsds
Ja zdawałam 3lata temu mature ale obstawiam ze bedzie lalka albo granica ewentualnie pan tadeusz.. umiecie te lektury?

ja tez już o tym nie myślę :P i takie samo zdanie jak laura65654 : byle nie potop :-O

Gość maturzystkaaaaa
lalka juz byłaby juz chyba z 8 raz wiec raczej nie , no chyba ze bardzo lubia lalke ;d mogła być granica a tadeusza nie czytalam :O

Gość ola67
ja słucham disco polo na odstresowanie :classic_cool: bedzie gut, oby nie potop,nieboska komedia i quo vadis (rozne sa opinie co do tej ostatniej,niektorzy mówią że nieobowiązuje)

Gość laura65654
no lalke i pan tadek umiem ale granica.. dzis przeczytalam krotkie streszczenie wiec nie bardzo:(

Gość laura65654
nie oby nie granica bo ja nie znam tej lektury zbyt ;(

Pan Tadeusz jak dla mnie mógłby być bo mam to w prezentacji swojej więc było by ok :) oby nie Potop, Dziady i inne :-O Nieboskiej komedii też nie chce :-O reszta jakoś pójdzie :)

Gość laura65654
jakos to bedzie.. najwyzej odwola sie tylko do fragmentu i tyle.. ^^

Gość dsdsddsdssddsds
to jak czegos nie znacie to raz dwa streszczenia czytajcie!!!

Gość maturzystkaaaaa
na poziomie podstawowym 1. literatura polska Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej Jan Kochanowski fraszki, pieśni i treny (wybór) Jan Andrzej Morsztyn wybór wierszy Daniel Naborowski wybór wierszy Wacław Potocki wybór wierszy Ignacy Krasicki bajki, satyry (wybór), Hymn do miłości ojczyzny Adam Mickiewicz Romantyczność Adam Mickiewicz Pan Tadeusz Adam Mickiewicz Dziady cz. III Juliusz Słowacki Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 Zygmunt Krasiński Nie-Boska komedia: część I, część III (scena w obozie rewolucji), część IV (scena w obozie arystokracji i scena finałowa) Adam Mickiewicz wybór wierszy Juliusz Słowacki wybór wierszy Cyprian Kamil Norwid wybór wierszy Bolesław Prus Lalka Eliza Orzeszkowa Nad Niemnem fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem Eliza Orzeszkowa Gloria victis Maria Konopnicka Mendel Gdański Bolesław Prus Kamizelka Henryk Sienkiewicz Potop Kazimierz Przerwa-Tetmajer wybór wierszy Jan Kasprowicz wybór wierszy Leopold Staff wybór wierszy z różnych epok Stanisław Wyspiański Wesele Władysław Stanisław Reymont Chłopi (t. I) Stefan Żeromski Ludzie bezdomni Stefan Żeromski Przedwiośnie Witold Gombrowicz Ferdydurke rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV Zofia Nałkowska Granica Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią (Pożegnanie z Marią, U nas, w Auschwitzu ..., Proszę państwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) Gustaw Herling-Grudziński Inny świat Bolesław Leśmian wybór wierszy Julian Tuwim wybór wierszy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska wybór wierszy Czesław Miłosz wybór wierszy Krzysztof Kamil Baczyński wybór wierszy Tadeusz Różewicz wybór wierszy Zbigniew Herbert wybór wierszy Miron Białoszewski wybór wierszy Wisława Szymborska wybór wierszy Stanisław Barańczak wybór wierszy Jan Twardowski wybór wierszy Sławomir Mrożek Tango Hanna Krall Zdążyć przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest także znajomość kontekstów biblijnych, antycznych i innych. 2. literatura powszechna Sofokles Król Edyp Horacy wybór pieśni William Szekspir Makbet Molier Świętoszek Jan Wolfgang Goethe Cierpienia młodego Wertera Fiodor Dostojewski Zbrodnia i kara Joseph Conrad Jądro ciemności Albert Camus Dżuma czyli to co powinnismyyy miec przeczytane xD nie widze quo vadissss

Gość laura65654
no ja zaraz sie wezme jeszcze za ta granice i wesele :(..

Gość i coooo
ja nie znam zadnej. same streszczenia:D

Gość sdfsadfsadf
ostatecznie mogłaby być granica albo dziady iii lub iv. a najlepiej coś do czego nie trzeba znać lektury, wtedy na luzie można coś wymyślić.

ja tak zrobiłam na próbnej co był Kordian . nie pamiętałam nic więc pisałam na podstawie fragmentu ;)

Gość maturzystkaaaaa
a ja obstawiam ze dziady niesttey beda ;/ bo w tym cke to jakis romantyk siedzi

Gość kamiśka1wi7
a Nad Niemnem? Ja nie chce Potopu teZ nie umiem.

Gość laura65654
haha świętoszek, jadro ciemnosci, tango .. mam nadzieje ze nie przyszlo i do glowy czegos takiego dac?

Gość dsdsddsdssddsds
tak tylko ze odnoszenie sie na podtsaiwe fragmentu nieraz gowno ci da....

wiem . przekonałam się bo jak potem przypomniałam sobie Kordiana to doszłam do wniosku że większych głupot nie mogłam napisać :-O dlatego przypomniałam sobie na jutro lektury :D

Gość o ja a dlaczego
wy tak tego potopu nie chcecie?? dla mnie to była jedna z najlżejszych lektur w liceum... pod względem treści oczywiście a nie gabarytów ;)

Gość laura65654
dla mnie potop jest glupi za duzo miejsc, osob itp:(

Gość nataliaa1991;)
ja tam przezyje wszystko oprócz Potopu i Dziadów :D a jeśli chodzi o stres to jakoś się nie stresuje, pewnie zacznie sie rano:{

Gość Nympho
po holere ta panika? 3albo4 lata w budzie i panikujecie przed matura? Porazka jakas. Bedzie dobrze. a teraz to bym nawet zadnej ksiazki nie czytała pełny relaks....

Gość sdfsadfsadf
a jak jest w poleceniu żeby coś napisać na podstawie fragmentu i całości utworu a napiszę tylko na podstawie fragmentu ale nie będę wymyślać jakichś niestworzonych historii to dostanę 0 punktów za całość? :o

Gość laura65654
wlasnie nie wiem jak to jest.. chyba nie:( odejma tylko za cos tam..

Gość dsdsddsdssddsds
no to bedzie dla nich pewnosc jak sie nie odniesiesz do calosci tez ze nie czytalas tylko sciemniasz na podstawie fragmentu

Gość laura65654
no ale ściemniać tez trzeba umieć ;d