Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bhnjhbhbjbghjbhj

żywienie po 4 miesiacu

Polecane posty

Gość bhnjhbhbjbghjbhj

Witam mamusie, syn kończy 4 miesiace, do tej porykarmiony jest tylko mlekiem sztucznym - Bebiko, co wprowadzić ? jak urozmaicić jego dietę itd, prosze o rady

Gość powoli wprowadzaj
nowosci , ja zaczelam od zupek mozesz kupowac gotowe po 4 m-cu lub gotowac sama na cielecinie - miesko z marchewka ja dodawałam tez troszeczke pietruszki , miksowałam na papke i podawałam córci , wprowadziłam tez deserki owoce - pierwsze jabłuszka i kaszki , ale podstawa jest nadal mleko

Gość krakers23
ja zaczęłam od kaszek po 4 miesiącu, potem dostał jabłko gotowane, banana, a zwarzyw marchewkę, ziemniaka, pietruszkę (pluje mi nią więc teraz nie daje) zupkę gotowałam na piersi z kurczaka, bo na cielęcinkę ma uczulenie. do tego daje mu soczki.

Gość bhnjhbhbjbghjbhj
a jak to ma wygladac? nadal mleko i dodatkowo np marchew lub kaszki te po 4 misiacu np ryzowo mleczne ?

Gość no kurczaki nie sa najlepsze
dla takiego malucha , mozesz gotowac na jagniecinie cielecinie

Gość powoli wprowadzaj
dotej pory twoj maluch jadł cały czas mleko, wiec teraz w porze obiadowej zamiast mleka wprowadz mu zupke na wieczór mozesz podac kaszke po 4 m-cu bedzie pozywniejsza i maluszek moze dłuzej pospac , jako drugie sniadanie lub podwieczorek dawaj deserek, tylko nie od razy wszystko bo nie wiesz jak maluch zareaguje , zacznij na poczatek od kaszki rano czy na wieczór po kilku dniach wprowadz zupki na obiad itd po tych nowosciach maluch zmieni kolor kupki to normalne i tym sie nie przejmuj

Gość krakers23
wiem że kurczak nie bardzo, ale jak juz pisałam na cielęcinę ma uczulenie jagnięciny mu jeszcze nie dawałm, ale dam jak najprędzej, pytałam lekarza czy mogę dać takie mięsko i nie miała przeciwskazń, tym bardziej, ze nic mu po kurczaku nie jest. ale dzięki za przypomnienie.

a ja zaczęłam od jabłka startego, ale teraz to już nie wiem czy dobrze ?? czy to jabłuszko ma być ugotowane ?? bo ja normalnie obrałam ze skórki i starłam na tarce i podałam

już wiem :) Jabłko to pierwszy owoc, który pojawia się w diecie niemowlęcia. Możesz je podać ze słoiczka, surowe starte na tarce na papkę lub ugotowane z kleikiem ryżowym. W 10 miesiącu możesz podać dziecku obrane jabłko w kawałku, powinno być dojrzałe i miękkie. Jabłko surowe rozluźnia kupkę, jabłko gotowane zatwardza.

Gość a podajsz dziecku
no nie wiem czy mozna podać dziecku w 10m-cu jabłko w kawałku , ok jak ma już zabki to trochu pogryzie podziamoli ale jak nie ma to moze się zakrztusić takim kawałkiem przy połknieciu

Gość Przemka
Miecho 4-miesięczniakowi? nie za szybko? Niech przyswoi kleiki, jarzynki i owoce.

Gość a podajesz
nie w 4 tylko po 4 to jest róznica tak mozna podawac a ilez potrzebuje taki malec do zupki malutki kawałeczek

Gość jkjsdjvcsdzvszx
ale te zupki podawać łyżeczką? średnio mały jeszcze ma to opanowane

Gość krakers23
tak łyżeczką

Gość wypowiedzcie sie mamy
ile razy dajecie mleko co 3 godz i te zupki to ojakiej porze dawac no zielona jestem a jak by byla jakas mila mama to prosze o harmonogram na caly dzien tak przykladowo

Moja córka ma 5 miesięcy i tydzień. Żywienie wygląda następująco : 6.00-7.00 : kaszka w butli 170 ml 11.00 - mleko 170 ml 15.00 - obiadek , danie ze słoiczka, duży słoik 19.00 - deserek ze sloiczka, na ogół połowa słoika małego 22.00 - kaszka w butli 200 ml 00.00 - herbatka No i podczas dnai również pije herbatkę, w zależności od potrzeb :) Kiedy zaczynałam wprowadzać inne pokarmy, najpierw podawałam sok marchwiowy, później przecier marchwiowy itd. W porze obiadu, mała dostawała kilka łyżeczek przecieru ale upominała się o mleko i nim dopijała :D Po jakimś czasie odrzuciła mleko :)

Gość wypowiedzcie sie mamy
dziekuje ci bardzo i jeszcze tylko jedno pytanie te kaszki ti te smakowwe np.z bananem czy malinami

Tak, kupuję Bobovity, ryżowe, nie mleczno-ryżowe. Z tego względu, że te drugie robi się na wodzie, a ja chcąc dawać pitną muszę wsypać mniej, więc dlatego wybrałam tą ryżową na "swoim" mleku modyf. :) Jesli masz jeszcze jakieś pyt. to pytaj na gg 1056149, bo tutaj muszę zaglądać a tam zawsze odczytam :):):)