Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abiturientka

Stomatologia czy medycyna?

Polecane posty

Gość abiturientka

Co myślicie? Które bardziej "opłacalne"? Po stomatologii można zarabiać już po 5 latach, po medycynie dopiero po 15? (w swoim zawodzie rzecz jasna:) )

Gość jenk
stomatologia -

Gość maturazpolskiegoo
Jak chcesz być lekarzem patrząc wyłącznie na zarobki to gratuluje

Gość abiturientka
jenk - dlaczego? studiujesz? masz jakieś porównanie? jakie wrażenia?:) proszę dokładniej :p maturazpolskiegoo - skoro potrafisz wyciągnąć takie wnioski znając mnie tylko z dylematu medycyna/stomatologia to gratuluję :D wyrafinowanej nadinterpretacji :classic_cool:

Gość maturazpolskiegoo
Zadałas pytanie tylko i wylacznie dotyczace zarobkow, wiec nadal obstaje przy swoim

maturazpolskiegoo - Chodzi o czas kończenia studiów i podjęcie pracy w zawodzie, dziecinko, a nie tylko kasę :) 🖐️ Pytam o "opłacalność" - gdzie i dlaczego warto? Uwielbiam biologię i chemię, nie chciałabym się zniechęcić przez studia :)

Gość maturazpolskiegoo
Dziecinką to jesteś Ty:)

Gość maturazpolskiegoo
A skoro jestes tak 'dojrzała' to powinnaś nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, która nazywa się gogle, a nie zadawać durne pytania na forum.

Gość maturazpolskiegoo
Niezły bedzie z Ciebie lekarz z taka kultura osobista. Nie mam już pytań.

Gość zakwas24
Stomatologia, dentystyka (z łac. stoma - jama ustna) - dział medycyny, dziedzina zajmująca się funkcjonowaniem, patologiami i leczeniem zębów, przyzębia, błony śluzowej jamy ustnej, stawu skroniowo-żuchwowego człowieka. jak widzisz jestes za glupia na ktorykolwiek opcje :P stomatologia to tez medycyna :P

Gość zakwas24
poza tym najpierw sie dostan a potem nie odpadnij na I roku :P

Gość maturazpolskiegoo
Zakwas kocham Cie

maturazpolskiegoo - wzajemnie :) zacznij się lepiej uczyć do tej matmy, niźli pyszczyć mi tu i wymyślać ;) 🖐️ zakwas24 - za głupi to ty jesteś, albo co najmniej bardzo ograniczony :) lekarski a lekarsko-dentystyczny to dwa inne kierunki :o Jest tu ktoś siedzący w temacie?:)

Jeśli chodzi o zarobki, to medycyna - jeśli wyjedziesz za granicę, będziesz się tarzać w kasie, w Polsce nie, no chyba, że będziesz brać w łapę. Stomatologia - jest mniej kasy, ale też sporo. Jeśli chodzi o studia na medycynie trzeba cholernie dużo zakuwać, i ostro zapieprzać, jeśli chcesz być w przyszłości dobrym lekarzem. Na stomatologii jest zdecydowanie mniej nauki.

Gość zakwas24
jestem do usług ;)

Gość maturazpolskiegoo
A Ty zacznij się uczyć kultury osobistej, bo w przychodni ew szpitalu możesz pracować, ale jako sprzątaczka.

Gość zakwas24
wlasnie dopiero teraz sprostowalas widzac swoja gafe :P ja wiem jaka jest roznica i powinnas napisac "stomatologia czy lekarski: ciolku jeden :P nie masz nawet na tyle odwagi zeby przyznac sie do bledu dzieciaczku

Gość zakwas24
Stomatologia czy medycyna? 17:44 abiturientka Co myślicie? Które bardziej "opłacalne"? Po stomatologii można zarabiać już po 5 latach , po medycynie dopiero po 15? (w swoim zawodzie rzecz jasna ) GDZIE TU JEST SLOWO LEKARSKI CO???????????? JESTES MALO BYSTRA - NIE DOSTANIESZ SIE...:p

Gość maturazpolskiegoo
Btw. lubienie chemii i biologii nie wystarczy do bycia lekarzem, trzeba miec predyspozycje, a Ty najwyraźniej takich nie masz. Chociaż czekaj, czekaj - Polska to kraj gburów! Więc się nadajesz, wybacz, mój błąd. Zwracam honor. :classic_cool:

Gość lilkaaad_3444
idz na stomatologie wlasny gabinet i tez kupa kasy:)ale nie altwe studia

Gość zakwas24
ona nie skonczy ani lekarskiego ani stomatologii :P moze zostac co najwyzej pielegniarka :P

Gość Nietzschego_sobie
Cześć jestem studentką stomatologii i bardzo polecam ten kierunek :). Po pierwsze radziłabym nie patrzeć się na zarobki,bo na początku nie będzie niestety tak kolorowo(założenie gabinetu to dość spory wydatek niestety). Osobiście wybrałam ten kierunek ,ponieważ sądzę ,że pozwala szybciej się usamodzielnić(co będzie dla mnie ważne ,gdy będę chciała za kilka lat założyć rodzinę) i jest mniej stresujący niż zawód typowego lekarza(chociaż to zależy od specjalizacji). A co do studiów to jest ciężko,ale warto,bo są strasznie ciekawe i dają dużą satysfakcję (przez pierwsze lata mamy dość podobny program jak lekarski,jeśli Cię to interesuje). Pozdrawiam i życzę byś była zadowolona ze swojego wyboru:)

Gość maturazpolskiegoo
Nie sądzę, ażeby mogła zostać pielęgniarką. Za chamstwo szybko by poleciała. Myślę, że skoro tak lubi chemię, to mogłaby ją wykładać... na pułkach, w którymś ze znanych supermarketów. :classic_cool:

Gość stomatologia i lekarski to dwa
różne kierunki. prywatnego gabinetu jako lekarz pewnie przed 40 nie otworzysz, a jako stomatolog - tak. pieniądze odpowiednie, narobić to się nie narobisz i odpowiedzialność mniejsza. :)

maturazpolskiegoo - hmm, a ty zdając tą banalną maturę z matmy na 50% planujesz coś innego w życiu robić oprócz sprzątania?;) Zazdrośnico :) Nie masz nic w temacie do powiedzenia, więc wykaż się swoją kulturą osobistą i nie zaśmiecaj mi topiku :) Hipokrytko :p zakwas24 - nie domyśliłes się, trudno :) widocznie nie jesteś zbyt bystry:p Krzykacze🖐️ nemezis* - tak właśnie myślałam:) Czyli po stomatologii niewymagane jest robienie specjalizacji? A czy po ogólnym lekarskim jest możliwość rozwinięcia się w kierunku stomatologii? Choć włąściwie bardziej chodzi mi o subiektywne odczucia :) nemezis*, studiujesz coś z tych kierunków lub twoi znajomi studiują? Narzekają czy są raczej zadowoleni?:)

Gość maturazpolskiegoo
Nigdzie nie napisałam, że na 50%, nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Winszuję :classic_cool:

Gość zakwas24
piguly tez bywaja chamskei wiec jak znalazl co do stomatologow i tej profesji - polecam ci artykul na dzisiejszym onecie. wypowiadaja sie dentysci o zlych stronach tej fuchy :)

Gość zakwas24
nie zwalaja swojej glupoty na czyjas nie domyslnosc :P jestes zenujaca i jesli ty skonczysz te studia to bedzie koniec swiata :D badz precyzyjna bo tylko tacy ludzie nadaja sie do tak odpowiedzialnych profesji. a to ze lubisz chemie i bio...to ci nic nie daje. kiedy masz mature? jak ja zdasz ze swietnym wynikiem (rozszerzona ofcourse ) to pogadamy. a teraz sobie pomarz