Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozumiem tu czegoś do końc

Szukam osób,które wybierają się na Podlasie do Szeptuch!

Polecane posty

Gość nie rozumiem tu czegoś do końc

Witam. Pilnie poszukuję osób, które wybierają się do szeptuch. nie ważne z jakiego zakątka kraju.

Gość moja córeczka
To nie są czasem te wiedzmy co wystawiły kibel na droge i ksiadz sie o niego roztraskał?

Gość nie rozumiem do końca
up up up :(

Na Podlasiu do dziś zachowała się instytucja szeptuchy. Są to stare kobiety zajmujące się „szeptaniem czyli : odczynianiem uroków i leczeniem. Dawniej często się mówiło również o tychże uroków rzucaniu. Ale obecnie chyba już się to nie zdarza albo ludzie o tym nie mówią. Generalnie „szeptucha leczy i to leczy bardzo skutecznie. Wiara w ich siłę jest bardzo rozpowszechniona w tym regionie. Najbardziej znane są szeptuchy z Orli i Rutek. Sam rytuał „szeptania przebiega różnie w zależności od choroby ale tez i od umiejętności i mocy danej szeptuchy. Popularne bardzo jest okadzanie dymem ze specjalnych ziół. Często stosowane jest pocieranie też kostek u nóg, aż pacjent poczuje mrowienie i ciepło w nogach, kiedy to przychodzi czas na zataczanie rękami chorego duże kręgi- w ten sposób strząsa się złą energię. Wszystko to pewnie śmieszy i dziwi - w XXI wieku ktoś w to jeszcze wierzy? Kościół i cerkiew udają , że nie wiedzą o ich istnieniu. Oficjalnie nie mogą tego tolerować, ale jak wieść gminna niesie, nie raz do drzwi babci z Orli zapukał batiuszka albo ksiądz. Ale mnie tam zupełnie "nie po drodze"

Gość nie rozumiem do końca
własnie i o te szeptuchy chodzi:) ponoć skuteczne :)

Pilnie szukam osób, które mają zamiar wybrać się do szeptuchy. Ja jestem z Dolnego Śląska, jezeli ktoś jedzie, a mogłabym sie zabrac, to proszę o maila- genesaja@onet.eu

Gość eurjk
A mało to doktorów którzy lecza wodą święconą i dobrym slowem?ja znam takiego ze szczecina.Przyczepili sie do Podlasia.Żeby szeptuchy nie pomagały to by nikt do nich nie jeździł a skoro ludzie z całej Poalski suną to coś w tym jest.A sedes to do dziś nie wiadomo ktopostawił.

Gość krakowianka111111
Szukam osób które wybierają się do tej szeptuchy z www.okulta.com.pl osobiście.

Gość coz wiec szeptuchy
Ta z www.okulta.com.pl to powiem, że z finansach i miłości pomoze ale ze zdrowiem to lepiej się wybrać do tej Orli czyli Wiery , podaje numer telefonu tel. 857392323