Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hefalijka

Jak sobie poradzić z baaardzo tłustą cerą?

Polecane posty

Gość hefalijka

Potrafię w miarę dobrze dbać o swoją tłustą cerę ale mam problem w ciągu dnia. Rano robię makijaż i wychodze do pracy. Już po godzinie moja skóra pokryta jest grubą warstą tłuszczu a do końca dnia przeciez daleko. Niewiele pomagają bibułki matujące i puder wracając z pracy do domu warstwa tłuszczu jest już bardzo gruba i bardzo świecąca. Stosuje rano lekki krem matujacy, ktory oczywiscie niewiele daje. mocniejsze srodki matujące z kolei wysuszają mi skorę bo nie jestem już nastolatką. Jak sobie z tym poradzić?

ja też mam strasznie tłustą skórę i do tego trądzik stosowałam bardzo dużo specyfików matujących i z żadnego nie byłam zadowolona, efekt matowej skóry utrzymywał się przez godzinę góra dwie. Obecnie stosuję krem humektan i jestem bardzo zadowolona, mogę prawie cały dzień nie poprawiać makijażu , skóra się nie świeci i nie spływa tłuszczem. Dodam też ze nie używam na co dzień fluidu ani żadnych baz pod makijaż - które u mnie powodowały jeszcze szybsze przetłuszczanie sie skóry i straszny wysyp pryszczy . Stosuję krem humektan i kompakt SVR z filtrem +50 ,lub gdy stosuję silne leki złuszczające humektan+krem z filtrem + puder sypki. Polecam również maseczki np. z zielonej glinki lub lerosette i jakiś preparat z cynkiem to tez powinno zmniejszyć produkcje łoju.

Ja bym wyeliminowała krem pod podkład. Nie nakładam pod podkład żadnego kremu nawet silnie matującego, bo efekt jest odwrotny od zamierzonego i świecę się jeszcze bardziej. Stosuję kosmetyki raczej nawilżające, bo kiedy zbytnio matuję skórę ona niemiłosiernie się wysusza, łuszczy. Tonik, żel do mycia twarzy, krem na noc- raczej nawilżające lub do cery mieszanej. Polecam bazę pod podkład albo Dax Cosmetics albo Soraya- nie wyobrażam sobie makijażu bez bazy, podkład lepiej się trzyma, no i oczywiście kwestia doboru odpowiedniego podkładu, ale to już zależy od funduszy. Bardzo dobrze matuje Double Wear Estee Lauder, ale jest niestety bardzo drogi, polecam również Colorstay Revlonu, ewentualnie podkład o konsystencji musu jeżeli nie masz zbyt wiele do ukrycia. A w ciągu dnia cóż chusteczka higieniczna albo bibułka matująca i puder matujący sypki albo w kompakcie.

Wiesz co w aptece w której zamawiam różne suplementy i specyfiki widziałam podkład matujący vichy i cała masę toników i kremów matujących. Zrób sobie research i zamów, taniej cię to wyjdzie przez internet niż jak będziesz biegać po drogeriach. A próbowałaś zrezygnować z podkładu?

Gość Dama z gronostajcem
podklad z vichy nic nie daje...strata pieniedzy...moze godzinke matowi a potem sie swieci jak zwykle...tak samo la roche possay...tez mialam...nie wiem czy jest cos naprawde skutecznego

Gość Minia P
ja od jakiegos tygodnia stosuje kosmetyki Iwostin dla cery tlustej i ta emulsja matujaca na dzien jest jak dla mnie bardzo dobra, vichy i effeclar la roche possay nic mi nie dawaly...ale niestety mam ten problem ze moja skora sie szybko przyzwyczaja wiec zobaczymy jak dlugo bedzie skutkowac

kup glinke zielona sa na allegro, ja kupuje dla corki http://www.estien.pl/glinka-zielona-p-12.html maja tez zmikrodermabrazja, sa super, w pierszej chwili corka nie chiala b to takie zileone i trzeba zmyc:( pierwszy raz troche ja zaczerwienilo a drugi raz juz bylo super , swietnie czysci i sciaga pory, teraz stosuje 1 raz w tygodni i trdzik prawie znikl bez zadnych antybiotykow i td czasem bierze ode mnie kwas hialuronowy , ktory nawilza jezeli by sobie za bardzo przesuszylam tez kupila razm z glinka, w ogole maj duzo fajnych surowcow do kosmetyki, przed szkola stosuje bardzo cienka warste masc cynkowej(kupila w aptece) a potem puder, wyglada ok.

Gość certyfikowane_piekno
Tak, jak radzą dziewczyny: dobre, sprawdzone kosmetyki (warto sprawdzić polskich producentów) oraz odpowiednia dieta i sytuacja powinna się unormować :) Możesz też przejść się na konsultację do certyfikowanego gabinetu medycyny estetycznej - tam na pewno dobiorą odpowiedni zabieg, który pomoże Ci pozbyć się tego uporczywego problemu.

Gość kikkii88
Szare mydło i zimna woda , rewelacja na noc nie stosuje żadnego kremu wklepuje zioła szwedzkie na dzień fluid lirene z bazą

Gość siostra proszka do prania
niestety jak sie swieci to sie swiecic bedzie

Gość gość
Ja zawsze na początku oczyszczam twarz następnie nakładam krem under 20 matujący bazę pod makijaż ingrid smoothing & mattyfing i podkład matujący lirene 13 cappuccino. Efekt matu utrzymuje się do 8 h ;)