Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjfgjjr

Hipoteza odnośnie niemowlęcego spania.

Polecane posty

Gość hjfgjjr

Wciąż dowiadujemy się jak to jedne matki męczą się z dziećmi których sen jest krótki i lekki lub które nie zasną spokojnie a inne z kolei szybko nauczą dziecko spać lub nawet nie muszą bo dziecko zasypia bez problemu i śpi mocnym snem, dość dlugo. Skąd ta różnica? Zastanawiam się czy dziecko nie ma skłonności do spania wrodzonych. Moja córka poza okresem noworodkowym i gdy chorowała, sypia jak suseł. W nocy przesypia 8-9 godzin, w ciągu dnia drzemki tż ma długie, zwłaszcza do południa i wieczorem. Nie pracowałam nad tym. Ale... sama tak mam. Nawet będąc w ciąży nie budziłam się w nocy (a wiadomo że zwykle biega się do toalety). Jestem po prostu typem śpiocha, i to wiecznie sennym. Jak więc jest u was? Czy te które mają "melodię do spania" cieszą się też ładnie usypiajacymi i śpiącymi długo i mocno niemowlętami?

Gość hjfgjjr
Z góry dzięki za opinie i przykłady a tymczasem idę się położyć skoro dziecko śpi. Senny dziś dzień. ;D

Gość majka782
Ja i mój mąż bardzo lubimy spać. Za to nasz synek nie bardzo (ma 4 miesiące) Chyba poprostu szkoda mu czasu na spanie :)

Gość hjfgjjr
Hmmm... Zatem jak śpi wasz synek? Budzi się w nocy? Ile śpi godzin? A ty zanim się urodził spałaś w nocy nieprzerwanie czy budziłaś się czasem (np przed ciążą)?

zarówno ja, jak i mój mąz mamy problemy ze snem. W ciązy potrafiłam nie spać dosłownie tydzień, nie licząc kilku drzemek. No i mam za swoje, bo moje dziecko tez kiepsko sypia. Nawet neurolog to potwierdziła.

Moja 8mies córka od samego początku ma lekki sen. Każdy najcichszy szmer potrafi ją obudzić. W nocy budzi się co 3h. W dzień drzemki trwają max 30min.NA spacerze spać nie chce.Ja spać uwielbiam mąż też. Córka wstaje ok 6-7rano a przed 22 nie zaśnie

Gość mama 9 miesiecznego synka
Hm...Ja spie malo i generalnie potrzebuje malo snu, moj maz moglby spac 20 h na dobe, nasz synus z koli w ciagu dnia spi bardzo malo - gora 2 godziny, godzine z rana i godzine po poludniu, ale za to w nocy przesypia 12 h bez problemu i bez budzenia - spac chodzi od samego poczatku o 19.30, a budzi sie o 7.00-7.30 (noce przesypia odkad skonczyl pol roku). Sen ma twardy i nic go nie budzi. Takze sama nie wiem czy tak jest jak piszesz...

Gość majka782
W dzień śpi dwa razy po 30 minut a w nocy to kłade go tak o 20 spac budzi sie o 1 zjada i spi do 4 potem jedzonko no i po 7 pobudka w ciazy najbardziej był aktywny kiedy ja spałam

Gość hjfgjjr
Rysuje się wniosek stary jak świat, żeby bywa różnie. Swoją drogą ja to trochę się martwię. Może moja córeczka śpi tak długo i często bo ma niskie ciśnienie, jak ja. A życie z takim niskim to koszmar: bo koszmarem jest odczuwanie ciągłej senności. :(

to tez nie pasuje, bo ja mam strasznie niskie cisnienie i nie spie. Moja ciocia ma równiez mega niskie cisnienie, a potrafi nie spać bardzo długo - leczy sie w poradni zaburzeń snu

Gość podobno różnice indywidualne
gdyby tak nie było dopiero mamy paromiesięcznych dzieci miałyby jakieś problemy, tymczasem każda mama wie, że dzieci różnią się pod tym względem od urodzenia.

u nas jest tak ja nie potrzebuje wiele snu 5-6 godz. w nocy mi starcza spokojnie i wtedy najlepiej sie czuje mąz mógłby cały czas spac a mała w dzien spi raz pół godz. w nocy 12