Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bu3o

Problem z wystawienie Opini od bylego pracodawcy.POMOCY!!

Polecane posty

WItam w wigilie zostalam zwolniona z pracy po 4 latach dostalam 2 msc odprawe i zalegle pieniadze za urlop.Pare dni temu znalazlam prace ale nowy pracodawca chcial bym przyniosla mu opinie od bylego pracodawcy.Aby byly pracodawca nie chce wystawic mi opini i nawet wszystkim dzwoniacym wsprawie opini mowi ze mnie nie poleca itd.A to wszystko nie prawda nie wiem czy msci sie za to ze walczylam o moja odprawe .Gdy zadzwonilam do niego w celu wyjasnienia tej sytuacji twierdzi ze ja podalam go do pip i mial problemy,tylko ze ja nie podalam go do PIP to sa jego jakies wymysly psuje mi opinie i marke co mam zrobic.

rozmawialam i powiedzial"niech CI bozia szczesci ale i tak roboty nie znajdziesz bo zawsze bede robil CI kolo piora hehe"

czy ktos moze cos doradzic?

Pogadaj z potencjalnym pracodawca- powiedz jaka jest sytuacja. Powinni zrozumieć.

Raczej mnie nie zrozumieli bo odmowili mi posady przez mojego bylego szefa i tak jest za kazdym razem juz 3 razy tak stracilam prace bo on zawsze klamie i oczernia

Niestety nie możesz nic zrobić. Możesz jedynie liczyc na dobra wole bylego lub przyszlego pracodawcy. Po pierwsze, dziwi mnie ze ktos kogos przyjmuje do pracy i prosi o opinie od poprzedniego pracodawcy.. W takim razie uczestniczysz poki co w etapie "rekrutacji", na ktorym jest jeszcze pewnie kilku innych kandydatów. Bo tylko pracodawca-idiota mogly powiedziec: "ok, ma pani/pan te prace. Czekam tylko na opinie od poprzedniego pracodawcy"... Mozna zadzwonic przeciez, samemu popytac, mozna zaufac lub nie jesli tych referencji nie ma, ale nie mozna obiecac pracy tylko pod warunkiem jakiegos swistka papieru ktory nie ma zadnej mocy prawnej i jest tylko kwestia dobrej woli poprzedniego pracodawcy Bo po drugie, nie mozesz zmusic bylego pracodawcy do wystosowania takiej opinii. On juz swoij obowiazek spelnil- wyplacil ci zalegle wynagrodzenie, premie, odprawy ale nie mozesz go zmusic by mial o Tobie dobre zdanie. Niestety wolno mu myslec i mowic co mu sie zywnie podoba.. Chyba ze narusza Twoja godnosc, czujesz sie szkalowana i obrazana itp to mozesz wniesc sprawe z powodztwa cywilnego. Szczerze mowiac m.in z tych powodow podchodze do kwestii referencji z dystansem... Kazdy moze powiedziec co mu sie zywnie podoba, niezaleznie od tego jakim ktos byl pracownikiem

Ale jak mozna byc takim czlowiekiem cieszy go to? przeciesz ja mam oplaty mieszkanie za co to mam placic oszczednosc sie koncza....

Gość przeciez on ma obowiazek ci
wystawic opinie na pismie chyba 7 dni od zwolnienia, a ty nie wiesz co z tym zrobic... do sadu pracy go podaj, jak sie nie zgadzasz z opinia jaka ci wystawil to tak samo mozesz zrobic...

Gość kenthra
Moj maz mial taka sytuacje. Poszedl do prawnika, ten wyslal list do bylego pracodawcy i po trzech dniach maz dostal swiadectwo pracy z opinia.

Gość ciekawski element
a nie pracowałaś czasem w Tychach u pana JW?

Gość to idz do niego jeszcze
raz i nagraj rozmowę a wtedy go postrasz, jeśli nie pomoże to zgłosisz tę rozmowę dalej i bedzie mial problemy. Ja mialam podobną sytuację i nagrałam gościa, wygrałam...