Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gfhghfghgfh

UWAGA...Co przewizili dzisiaj na krajowej 17 ?

Polecane posty

Gość gfhghfghgfh

Dziś po 17 będąc w okolicach Wiązowny (zaraz za światłami, w kierunku Lublina) Policja zatrzymywała ruch dla komwoju który eskortowała, oprócz tego byli antyterroryści, 2 duże straże pożarne, karetka i helikopter policyjny. Eskortowali 4-5 ciężarówek na których były kontenery (1 kontener na 1 ciężarówce). Na kontenerach był znak radioaktywności. Czy oni przewozili coś z miejscowości Świerk? Reaktor jądrowy?

Gość nie wiem,a le prądu nie było
u nas, przy 17. tak pomyślałam, ze cos przewożą znowu

Gość nie wiem,a le prądu nie było
ostatnio wozili z rok temu jako tak, takie gigantyczne rury jakby

Gość gfhghfghgfh
czyli co po woli wbrew woli ludu składają elektrownie atomową ?:-)

Gość trili lili
"W 1954 rozpoczęła się tu budowa Instytutu Badań Jądrowych im. Andrzeja Sołtana, a 14 czerwca 1958 uruchomiono pierwszy w Polsce reaktor jądrowy Ewa o mocy początkowo 2 MW, zwiększonej z czasem do 8 MW, pochodzący z ZSRR. W 1963 oddano reaktor tzw. mocy zerowej "Anna", a w 1973 podobny o nazwie "Agata" - obydwa konstrukcji pracowników Instytutu. W 1970 w Zakładzie Fizyki i Techniki Plazmy wykonano pierwszy w kraju piec plazmowy do wytopu stali i innych metali dla Huty Stalowa Wola. 21 lipca 1975 roku oddano do eksploatacji nowy reaktor "Maria" pierwotnie o mocy 10 MW. Od końca lat 50. siedziba Instytutu Badań Jądrowych podzielonego w 1982 na trzy niezależne instytuty. Główny ośrodek polskiej fizyki jądrowej. Znajduje się tu jedyny czynny na terenie Polski reaktor jądrowy Maria oraz drugi, wygaszany - Ewa."