Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

chisanto

"Przyjaźń" na dostawkę

Polecane posty

Witajcie, mam 26 lat. Dwa lata temu skończyłam studia. Towarzystwo ze studiów się rozjechało, i teraz głównie przyjaźnię się z grupą koleżanek z liceum... chociaż może "przyjaźnię się" to nie jest najlepsze słowo. Już piszę w czym rzecz. Zwykle dowiaduję się o spotkaniach w grupie (we czwórkę) - jedna z koleżanek pisze do mnie "Cześć Patrycja, umówiłam się z Moniką, może wpadniesz?". Mam poczucie że jestem zawsze na "dostawkę" - tzn. żadna z nich nie przyjaźni się ze mną, tylko przyjaźnią się ze sobą nawzajem, a ja jestem tam tylko dodatkiem. Kiepsko się z tym czuję, bo chciałabym mieć również bliską przyjaciółkę, a mam tylko "koleżanki", które czasem mnie zapraszają, czasem nie. Od razu powiem że w pracy nie mam za bardzo kogo poznać (taka specyfika mojego zawodu). Co sądzicie? Powoli męczy mnie już ta sytuacja, i dzisiaj wymówiłam się ze spotkania ("Cześć Patrycja! Umówiłyśmy się, może dołączysz?") bólem głowy...

To jest jakaś opcja :-) A poważnie - co tu robić? Jak się zachowywać dalej?

Gość po pierwsze skoro cię
zapraszają - to widać chcą, abyś uczestniczyła w tym spotkaniu. A po drugie - nie możesz ty się z którąś umówić i dogadać, że zaprosicie np. Anię? Wtedy ty zadzwonisz do Ani i powiesz "Cześć, umówiłam się z Jolą, czy dołączysz do nas?" :-)

to mnie zastanawia... każda kobieta potrzebuje przyjaciólki.. to czemu my faceci jakos sobie radzimy bez przyjaciół? :) tak naprawdę liczy się partner.. innej płci :) ;-)

Wiem że one spotykają się czasem we dwie w tygodniu, na małą kawę, albo na zakupy, ale do mnie nikt nie dzwoni żeby się tak umówić...

Gość Dmuchana Lala
Autorko:) Ciesz się, że Cię nie zapraszają. Ja nie wierzę w zbiorowe przyjaźnie. Dam Ci taki przykład: moja koleżanka z liceum trzyma się na studiach z grupką dziewczyn. Zna ją i wiem, że nie zwierza im się z osobistych spraw, tajemnic, prędzej tylko z nimi żartuje i rozmawia na tematy studiów. Powiedziała mi, że kiedy na uczelni nie ma którejś z tych dziewczyn, reszta obgaduje ją aż wióry lecą. Zyczę Ci powodzenia w znalezieniu jednej, prawdziwej przyjaciolki:)

No właśnie, jak znaleźć taką przyjaciółkę... męczą mnie już te fałszywe koleżanki, które jak się spotkamy to mówią do mnie "kochaniutka", "złociutka" itp, ale tak naprawdę z żadną nie mam głębszej relacji. Naprawdę kiepsko się czuję jako osoba "na dostawkę", jak dodatek...