Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ginekologia43

Witam!

Polecane posty

Gość Ginekologia43

Mam na imię Krystyna z zawodu jestem ginekologiem . Ginekologią zajmuję się 9 lat. Moja wiadomość ukierunkowana jest do kobiet z tego forum.Z wielką przyjemnością ,jeśli macie Panie jakieś konkretne pytania dotyczące przebiegu ciąży,objawów z nią związanych itp. chętnie służę pomocą poprzez e-mail : pani0@vp.pl Pozdrawiam.

A jest mozliwosc zeby pelnil Pan dyzur na forum w jakichs okreslonych godzinach??

Gość Ginekologia43
Pani* tak mogę od 14-18

Gość kashika
własnie nie czemu ale dosc często mnie swędzi cipka

Gość ostatnio slyszalam ze
badania prenatalne sa bezplatne dla kobiet po 35roku zycia..jesli to prawda to jakie

Mam do Pani pytanie dot znajomej a mianowicie chodzi o to ze zrobila test wyszedl pozytywnie ale zaczely sie brazowe plamienia. Beta ladnie przyrasta pecherzyk rosnie na usg w zeszlym tyg mial 1,27 cm (ost miesiaczka 18.03.10) lekarz przepisal luteine i powiedzial ze jest sznsa ze ciaza sie utrzyma zwlaszcza ze zaczyna byc widoczne cialko zoltkowe( jezeli zle napisalam to przepraszam). Natomiast inny lekarz stwierdzil ze to poronienie zatrzymane i nie widzi zadnych szans. Kolejne usg ma miec w ten czwartek, nie ma zadnych boli a plamienia sie zmniejszyly . Jest szansa ze z dzidzia wszystko ok i czy rozmiar pecherzyka jest prawidlowy? Kolezanka bardzo sie denerwuje zwlaszcza ze to jej pierwsza ciaza. Prosze o odp. i z gory Pani dziekuje

przed zajsciem w ciaze powinno sie brac kwas foliowy minimum 3 miesiace-a czy mozna brac np suplementy dla kobiet w ciazy ktore posiadaja zwiekszona ilosc kwasu

Gość Ginekologia43
Zależy w którym tygodniu ciąży jest koleżanka . Po rozmiarze sądzę iż to bardzo wczesna ciąża.Takie plamienia mogą się zdarzyć na początku ciąży (w dniu spodziewanej miesiączki,przy zagnieżdżaniu się zarodka itp) i nie są one niebezpieczne dla płodu .Jeśli plamienia trwały mniej niż 2 dni,przy czym brzuch nie bolał ,nie ma większych powodów do niepokoju,jeśli jest odwrotnie wymagana jest kontrola lekarza i przepisanie właściwych leków. Jeśli zarodek nadal się rozwija ciąża przebiega prawidłowo.

Gość Ginekologia43
Kwas foliowy należy brać od 1 do 3 miesięcy przed planowaniem ciąży.Jeśli brała Pani kwas foliowy te 3 miesiące wcześniej ,niedobory tego kwasu zostały unormowane więc po zajściu w ciążę może pani nie brać kwasu nawet do 3 miesiąca ciąży.

dziekuje:-)

Od terminu ostatniej miesiaczki wychodzi ze jest to 7 tydzien, a pecherzyk na usg mial 1,27 cm wiec czy przy takim tyg ciazy rozmiar jest prawidlowy? Te plamienia trwaly u niej dluzej i drugi lekarz u ktorego byla stwierdzil ze to poronienie zatrzymane, choc plamienia sa mniejsze i nie boli podbrzusze a beta robiona w zeszlym tyg byla wysoka

O kurcze dopiero zobaczylam ten temat. Mam prosbe czy mogalby Pani zerknac na temat,ktory dopiero co zalozylam i odpowiedziec na moje pytanie??Nie bede tu kopiowac,zeby nie zasmiecac. Z gory dziekuje

Beta zrobiona przez nia 6.05 wyniosla 16926 mIU/ml a pecherzyk mial 1,27

Gość fiziak150
Witam, jestem w 20 tc ciąży i jak do tej pory jedynym objawem jej jest potworne zmęczenie. Myślałam, że w drugim trymestrze ten stan minie, ale niestety:( Żeby w miarę funkcjonować muszę się kłaść spać po południu. Myślałam, że to anemia, ale wyniki krwi są w normie, hemoglobina 12,7. Od dwóch tygodni przyjmuję poza Feminatalem, Aspargin, ale niestety nie ma najmniejszej poprawy:( Zastanawiam się co może być ze mną nie tak? W pierwszej ciąży drugi trymestr był tym najmniej uciążliwym, a teraz... :O Czy to Pani zdaniem normalne?

Mam do Pani pytanie: jestem w 27 tygodniu ciąży. Od 14 tc mój ginekolog każe stosować mi Luteinę dopochwowo 2x dziennie - ponoć ze względu na "podatną" szyjkę macicy. Podczas ostatniej wizyty - 2 tygodnie temu - okazało się, że mam "ładnie ukształtowaną opuszkę" - czy to znaczy, że mam jakieś rozwarcie? Czy stosowanie Luteiny jest niezbędne na tym etapie ciąży? (w ulotce wyczytałam, że stosuje się ją do 20 tygodnia ciąży). Wreszcie: czy mam duże szanse na urodzenie przed terminem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość ja powiem tak .....
witam przed chwilą przeczytałam tutaj na kafe taki temat i szczerze mówiąc sama jestem ciekawa opinii lekarza na ten temat przesyłam link http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4464330

Gość owulacja a zaplodnienie
witam, 4.05 na usg moj pecherzyk graafa mial 21,7 mm, a endometrium 10 mm, 3 dni pozniej pecherzyk pekl, a endometrium mialo 11,7 mm... ginekolog mowi, ze sa duze szanse na ciaze (staramy sie z mezem). Pani tez tak twierdzi ?? stosunek byl 4 i 5 maja. Kiedy test z krwi bedzie na 100% wiarygodny ?? umre z niepewnosci czekajac do okresu, zwlaszcza, ze mam bardzo nieregularny cykl :(

Gość szkoda że autorka zniknęła
szybciej niż się pojawiła:O

Gość kruca fuks
typowy polski lekarz :-P

Gość karaja
Mam 19lat. Od jakiegoś roku miesiączkę dostawałam zawsze 19dnia każdego miesiąca. Cykl trwał więc tak od 29-32 dni. Zawsze wiedziałam kiedy mam się jej spodziewać i mogłam być przygotowana. Jednak w listopadzie trafiłam na tygodniowy pobyt do szpitala. Wykryto u mnie zaburzenia rytmu serca i od listopada dwa razy dziennie muszę łykać Propranolol - lek na serce oraz Magnokal - magnez i potas, także na serce. Od listopada właśnie okres mi się rozregulował, a mianowicie zaczął mi się przesuwać i zamiast 19dnia każdego miesiąca zaczęłam dostawać go 22-23dnia miesiąca. Czy to sprawka tych leków? Czy to może coś zupełnie nowego dla mojego organizmu i stąd ta zmiana? Maj wiadomo jest miesiącem maturzystów. I ja właśnie jestem tegoroczną maturzystką. Stresowałam się bardzo, w dodatku na początku maja odstawiłam Magnokal i nie biorę już tych tabletek. Jestem trochę, ale tylko trochę przeziębiona i w ciągu 2dni połknęłam 4tabletki Rutinoscorbinu. Dziś jest 27maja a ja do tej pory nie dostałam okresu. Chciałabym się dowiedzieć co może być tego przyczyną? Czy ten maturalny stres, przeziębienie? A może to przez odstawienie tych leków? W końcu przez 6 miesięcy mój organizm przyzwyczaił się do dawki Magnokalu, a teraz, gdy ich już nie biorę mogło się wszystko rozregulować? Niepokoi mnie to trochę, bo teraz nie wiem kiedy mogę spodziewać się miesiączki. Co prawda, zawsze przed okresem wyskakują mi krostki na twarzy i tak też jest tym razem. Ogólnie innych objawów przed nadejściem nie mam, nigdy nie miałam żadnych dolegliwości więc naprawdę nie wiem kiedy przyjdą w końcu te dni.

magnokal nie ma sie nijak do miesiaczki. prędzej połączenie przeziębienia i stresu maturalnego.

Gość paola 090
witam! Mam mały problem, staram się o dziecko z mężem, moje miesiączki nie są regularne jak być powinno czasem mam opóźnienia do 3-4 dni. teraz okres pojawił się dopiero po 3 tygodniach(11.05) Dodam że zawsze strasznie boli mnie przy tym brzuch, tym razem czułam się jakbym nie miała okresu. tydzień później miałam plamienie, które ustąpiło po dniu i dzisiaj znowu zauważyłam mała plamkę ale koloru takiego brązowego... i pobolewa mnie brzuch trochę, co to może być?? Wcześniej nie miałam plamień między jednym okresem a drugim... Czy to może być ciąża?? miewam jakieś głupie nastroje ostatnio- płacz, zaraz już się śmieję, tak samo z jadzeniem, wcinałam co tylko mogłam, teraz znowu zjem trochę i już jestem najedzona i mi niedobrze, jem na siłę... dodam jeszcze że nie robiłam testu ciążowego....

Gość aswdfghbjnmk
śmierdzi mi z cipki... mimo że się myję, czaami piecze