Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fcgvhjkjgd

Prosze o małą pomoc z religii

Polecane posty

Gość fcgvhjkjgd

Uzasadnij ,że przymierze Boga z narodem wybranym jest wyrazem miłosci do człowieka. Może mi ktoś troszke z tym pomóc?

Gość wow how how
http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=1961 Zawierając z ludźmi przymierze Bóg nie traktuje ich tak, jak urząd skarbowy podatników, lecz chce, by zachowali wolność. Dlatego też skutki przymierza ujawniają się tylko wtedy, gdy to my sami zbliżamy się do Boga. Noe posłuchał Boga i zbudował arkę. Naród Izraela wyruszył w uciążliwą drogę przez pustynię. Jezus przez czterdzieści dni przygotowywał się na pustyni do rozpoczęcia działalności publicznej. Dla nas drogą umożliwiającą zbliżenie się do Boga jest czterdzieści dni Wielkiego Postu. Dla tych, którzy w Wielkanoc będą ochrzczeni, jest to droga do wody Chrztu. Ale również my, już ochrzczeni, idziemy tą drogą za każdym razem, gdy wchodzimy do kościoła: przechodzimy przez przedsionek, podchodzimy do kropielnicy, zanurzamy rękę w wodzie święconej i wykonujemy znak krzyża, przypominając sobie w ten sposób nasze wejście do Kościoła w momencie Chrztu. Podobnie jak katechumeni przeżyjmy godnie czterdzieści dni Wielkiego Postu, aby w Wielkanoc odnowić nasz Chrzest: przymierze Boga z nami.

Gość fcgvhjkjgd
Dziękuje:)

Gość inndygo
chyba najpierw należy ustalić - który to jest ten naród wybrany . a póżniej czego dotyczylo to przymierze . Jakie były jego postanowienia i jaki znak zostawiłBóg na pamiątkę tego przymierza :)

Gość inndygo
to nie pomagaj - nie ma takiego obowiazku

Gość fcgvhjkjgd
To nie moje lekcje tylko dziecka , poprosiło o pomoc ,ale jako matka-nie-katoliczka niewiele mogę , wiec wolałabym nie przedstawiać mu swojego zdania na ten temat;)