Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewela1777

Zupki ze sloiczkow

Polecane posty

Gość hehehe ciekawy topik
Ewela, napisz jeszcze coś mądrego bo widzę, że wzniosłaś się dziś na wyżyny swoich możliwości intelektualnych... :P

Gość hehehe ciekawy topik
na tyle cię tylko stac? prosimy o większe show :P

Gość pytająca mamusia
moge o cos zapytać tak nie w temacie? :) Bo widze, że tu coraz więcej osob zagląda... Czy od kaszek mlecznych Wasze pociechy dostawały wysypki? Ostatnio kupuje mojemu kaszki mleczne wielozbożowe i dostał wysypki na szyi i brodzie. Czy to skaza na nabiał? Dodam, że na żółtka reagował normalnie, nie wiem też czy nie zaczął tak nagle reagować na warzywa, bo mogą być sypane, mimo,iż zawsze staram się kupować "eko"... Mam już pustkę w głowie :(

Gość troche opierzona mamuska
Do mam, ktore mowia, ze jako dzieci jadly "dorosle" jedzenie i sa zdrowe - pomyslcie, Wy wychowalyscie sie w innym srodowisku, warzywa nie byly pryskane, w produktach nie bylo np. glutaminianu sodu i innych ulepszaczy. Nasze dzieci beda znacznie bardziej obciazone toksynami niz my i dlatego lepiej opoznic moment jedzenia doroslego, przyprawionego pokarmu o ile sie da.

to ja mam prosbe o kilka przepisow co maluszkowi 4miesiecznemu podawac co na poczatek owoce czy zupki i jak ugotowac,bede bardzo wdzieczna

U noworodków kubki smakowe dosłownie pokrywają całą jamę ustną. Są umiejscowione na podniebieniu, w gardle oraz na bocznych powierzchniach języka. Dzięki temu wyraźnie wyczuwają smak potraw. Dlatego potrawy nie muszą - i nie powinny - być solone. Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu w późniejszych latach. Ale przecież szczypta soli nie zaszkodzi, - ;/ owszem zaszkodzi.

1. Przekładaniec ryżowo-owocowy Składniki: -1.5 miarki mleka modyfikowanego -45 ml wody -8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego -1/3 słoika smakowego deserku Sposób przygotowania: Gotujemy i schładzamy wodę do temperatury pokojowej. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nabierze odpowiedniej konstystencji dodajemy kleik i powtórnie mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną główną warstwę nakładamy 1/4 przygotowanego kleiku do miseczki, a nastepnie nakładamy owoce z deseru zachowując te same proporcje. Dla lepszego efektu naszej pracy przekładamy wartswy kleiku i owoców do momentu aż na wierchu będą owoce. 2. Zupka jarzynowa Składniki: - 1/2 małej marchewki - jeden mały ziemniak - 1/4 korzenia pietruszki - łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego - 150-200ml wody Sposób przygotowania: Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość, mieszajc dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku. 3.Sok z marchewki Składniki: -jedna średnia marchew Sposób przygotowania: Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie oskrób, starannie wypłucz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce i przełóż do gęstego sitka. Łyżeczką wyciśnij soczek. Jeśli sitko nie jest wystarczająco gęste, możesz nałożyć na nie kawałek gazy. 4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku Składniki: -łyżeczka kopru włoskiego i rumianku -około 3g glukozy(płaska łyżeczka ma 5g) -200 ml wody Sposób przygotowania: Wymieszane zioła wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia na około 15 minut. Przecedzamy napar otrzymując napój, który do smaku należy posłodzić glukozą. Napój gasi pragnienie a dodatkowo wspomaga trawienie i łagodzi objawy kolki. Można zastosować zwykły cukier ale wodę z cukrem należy wcześniej zagotować przez 5 minut. 5.Kurczak z ryżem Składniki: - małe skrzydełko z kurczaka - średnia marchewka - 1|2 jabłka - 100g ryżu - woda Sposób przygotowania: Skrzydełko umyć, włożyć do małego garnuszka z niewielką ilością wody. Zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce marchewkę oraz utarte bądź pokrojone jabłko. Wszystko razem dusić aż będzie miękkie. Na koniec wrzucić ryż i gotować jeszcze 15-20 min. Na koniec wyjąć mięsko i odłączyć od kości. Wszystko razem zmiksować.

Tylko na poczatek to zacznij od samej marchwi, potem daj trochę jabłka, potem mozesz to połączyć i pamiętaj zeby odczekac kilka dni po podaniu 1 składnika. Powoli, nie śpiesz się :)Ja podawałam córce ze słoików, po 6 mc zaczęłam sama gotować,. a teraz w zalezności od czasu :)

Do pytająca mamusia. Ja myśle że to nie o mleko tylko o zboża chodzi. Czy podawałaś wcześnie dziecku coś co zzawiera gluten??

Gość Dziekiiiiiiiiiii
Jesteś zaj...... Konkretna babka. Bardzo mi pomogłaś przepisami, bo wszędzie są ale nie takie dokładne. Jesteś wielka!!!!

Gość do mam sloiczkowych
moje dziecko ma 8 mies chce ugotowac mu zupke z dodatkiem ryby tylko nie wiem jak i jaka rybe kupic prosze o podpowiedz