Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vcbhgftgghm

pytanko o kursy i UP

Polecane posty

Gość vcbhgftgghm

powiedzcie jak to jest. Chcialam pujsc na kurs wfryzjerski ale jak poszukalam takich kursow to kosztuja niemale pieniadze, a bezplatnych niestety chyba niema. Chyba ze w urzedzie pracy. No wlasnie, i tu moje pytanie, jak to jest. Czy musze sie zarejestrowac tam jako bezrobotna i dopiero mnie wysla na taki kurs???A jesli tak to potem szukaja mi pracy na takim stanowisku czy moge juz na wlasna reke poszukac czegos??Czy moze wogole inaczej to wyglada, wiecie?

rejestrujesz się jako bezrobotna i jeśli akurat taki kurs jest organizowany to musisz się na niego zapisać. Jest pewnie określona ilość miejsc, ale nie wiem na jakiej podstawie wybierają uczestników. Czy jakoś losowo, czy wg kryteriów, czy może kto pierwszy ten lepszy. Wiem na pewno, że musisz być zarejestrowana jako bezrobotna.

Gość vcbhgftgghm
no dobrze, a co potem???jak sie zarejestruje to od razu zaznaczam ze chce isc na taki kurs i mnie wysylaja??Czy sami dezyduja gdzie i na jaki mnie wyslac?? A jak juz mnie tam wysla to po skonczeniu kursu szukaja mi sami pracy i jestem zobiowiazana pracowac tam gdzie mnie wysla??Czy moge juz sie wypisac z urzedu i sama na wlasna reke poszukac cos w zawodzie?

możesz szukać czegoś w zawodzie, a jak już znajdziesz to automatycznie Cię wyrejestrują. Po prostu mówisz na wizycie tej co podpisujesz kartę, że już pracujesz. Ale to nie może być w trakcie kursu, bo wtedy trzeba go przerwać i oddawać kasę za niego. A jak go skończysz to normalnie jest bezpłatny.

Nieprawda. Jeżeli w trakcie kursu znajdziesz pracę to nie musisz oddawać kasy. Tylko w przypadku przerwania bez konkretnej przyczyny oddajesz. Po kursie jak najbardziej masz sama szukać pracy i do 7 dni masz obowiązek zgłosić podjęcie pracy w urzędzie. Rejestrujesz się i idziesz się zapisać na kurs.

Gość vcbhgftgghm
acha, dziekuje..ale jeszcze jedno. Jeesli skoncze kurs i w ciagu najblizszym czasie nie znajde pracy to co??Albo skoncze kurs to moge sie wypisac z urzedu sama?? Np wypisuje sie i potem juz szukam sobie na wlasna reke pracy, nawet pol roku powiedzmy...moge tak??

Ale po co chcesz się wyrejestrować z urzędu? Stracisz ubezpieczenie tylko. Pracowałam w urzędzie pracy i wiem, że jest bardzo duże zapotrzebowanie na fryzjerki, także pracę powinnaś znaleźć zaraz po kursie :) A jeśli idzie o wyrejestrowanie to wystarczy się nie stawić na termin i sami Cię wyrejestrują i nie będziesz mogła się zarejestrować przez jakiś czas, ale obecnie nie wiem przez jaki, bo ustawa się zmieniła.

Gość vcbhgftgghm
nie no, chodzi o to ze i tak jestem ubezpieczona u meza w pracy wiec z tym niema problemu. Chodzi mi o to czy moge zrobic tak, ze zarejestruje sie, od razu powiem ze chce isc na kurs fryzjerski, to oni mnie tam posla, i jak skoncze taki kurs to po prostu juz nie bede sie podpisywac co miesiac w urzedzie i sami mnie wyrejestruja no i na wlasna reke poszukam se pracy??Bo mam ograniczone mozliwosci, mam dzieci i musze znalesc taka prace zeby mi nie kolidowala z zerowkqa corki itp. A prace chcialam zaczacnajwczesniej gdzies od sierpnia...lub pozniej. moge tak wiec zrobic?? I wiecie moze ila trwa taki kurs??

Jeżeli akurat będzie organizowany taki kurs to Ci wyślą, a jeżeli nie to będziesz musiała na niego czekać. Wszystko zależy od środków jakimi urząd dysponuje i od ośrodków, w których organizowane są kursy, oraz od popytu na dany kurs. Dowiedz się najpierw w urzędzie czy w ogóle organizują takie. A później możesz się nie podpisać i Cię wyrejestrują po tygodniu. Nikt Ci za to głowy nie urwie i nie będzie ścigał :)

A! Jak się będziesz rejestrować to przypadkiem nie mów, że masz dzieci, że nie jesteś zdolna podjąć pracy i że po kursie masz zamiar ich olać ;)

Gość vcbhgftgghm
nie no, jasne ;) Ale nie pytaja sie czy mnam dzieci??juz kiedys sie rejestrowalam ale to bylo kilka lat temu, dla samego ubezpieczenia. Ale juz nie pamietam...:) Dziekuje ci bardzo... to pojde najpierw, sie zapytam czy organizuja takie kursy i jesli tak to sie rejestruje...i czekam az mnie tam wysla a potem po kursie sie zmywam, tak? Acha, wiesz ile taki kurs trwa??I po nim mam dyplom czy cos???Cos co pozwoli mi sie okazywac ze znam sie na rzeczy i podjac prace w zawodzie?

Jeśli idzie o dzieci to w formularzu jest pytanie o stan cywilny, dzieci itd. Tak, skończysz kurs, dostaniesz papier i możesz więcej nie przyjść. Nie mam zielonego pojęcia ile trwa taki kurs, naprawdę. Później dostajesz jakiś papier potwierdzający ukończenie kursu. Na Twoim miejscu próbowałabym się starać po kursie o przygotowanie zawodowe w salonie fryzjerskim za pośrednictwem urzędu. To coś takiego jak staż. Wiesz, te kursy trwają zazwyczaj kulka tygodni i przez ten czas na pewno nie opanujesz fachu, którego trzeba uczyć się latami. No, a bez praktyki raczej nikt Cię nie przyjmie ot tak.

Gość vcbhgftgghm
a praktyka rozumiem jest bezplatna??? soorki ale niewiem:)

Płatna :) Przygotowanie zawodowe w miejscu pracy. Dostaje się za to tyle ile wynosi podstawowy zasiłek dla bezrobotnych. Nie wiem ile obecnie. Wejdź sobie na stronę swojego urzędu i tam powinny być wszelkie informacje :) Jakby co to pytaj, spoko :) Jeśli będę wiedzieć to Ci powiem :)

Gość vcbhgftgghm
dziekuje, widze ze sie orientujesz. zajrze na ta stronke a jak cos moglabym zapytac ciebuie na meila?? bo teraz juz musze spadac, potem zerkne. pa dzieki na info

Nie ma za co :) Jasne, że możesz pytać - w każdej chwili. Pracowałam w tym burdelu to coś tam wiem na ten temat :D Jeśli tylko będę mogła Ci pomóc to nie ma sprawy :)

kurs taki trwa 3miesiące, a przygotowań zawodowych już nie ma wszystko jest podpięte pod staże.. a jesli chodzi czy pytają się o dzieci jak się rejestrujesz, to jak wypełniasz kartę to tam jest taki punkt jak się rejestrowałam jak dziecko miało 3miesiące i nic nie mówili..

No, właśnie wiem, że ustawa się zmieniła, ale nie wiem dokładnie co i jak. W zasadzie pz i staż różniły się od siebie tylko nazwą :) A z tymi dziećmi to pewnie, że nic nie mówią. Chodzi o to, że często soby rejestrują się, a później nie chcą iść do pracy, wymawiając się dziećmi.