Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Seraphine90

Co z tą POLSKĄ ????????????

Polecane posty

Gość Seraphine90

Zwykle nie poruszam tematów politycznych, ale teraz czuję, że muszę to napisać. Albo to tylko moje wrażenie, albo po katastrofie w Smoleńsku nagle zaczęło rosnąć poparcie dla Kaczyńskiego. Rozumiem, że była to ogromna tragedia dla naszego państwa, która mnie także zdołowała na jakiś czas, ale to chyba nie jest powód żeby nagle zmieniać swoje przekonania polityczne. Przez ostatnie 5 lat każdy dobrze wie jak było. Nasz prezydent był wyśmiewany przez gazety, programy telewizyjne i to nie tylko w Polsce. Większość ludzi nie była zadowolona z jego polityki, a jak ktoś mówił, że go popiera to od razu był wyśmiewany. W większym gronie ludzi mało kto odważyłby się przyznać, że jest za PiSem. Jeżeli teraz wybierzemy na prezydenta kolejnego Kaczyńskiego, będzie u nas dokładnie taka sama sytuacja. Jak to tak można naśmiewać się z głowy państwa? Najważniejsza osoba w kraju powinna być darzona szacunkiem. Na dodatek co sobie o nas pomyślą inne państwa? Najpierw przez 5 lat wyśmiewaliśmy się z jednego prezydenta, po czym na kolejnego prezydenta wybieramy brata poprzedniego z tej samej partii. Smutek po śmerci człowieka, a poparcie dla jego polityki to dwie zupełnie różne sprawy. Lech Kaczyński niewątpliwie był wartościową osobą, ale to nie znaczy, że był dobrym prezydentem.

Gość ani przez moment nie żałowałam
Kaczyńskiego....i tylko oczy przecieram ze zdumienia że tyle jest głupich ludzi, którzy w owczym pędzie pójdą głosować na jego brata.... no cyrk po prostu już raz nas wyśmiewano że to jedyny kraj na świecie gdzie krajem rządzą dwaj bracia bliźniacy.... potem cyrk był po rząd nie mógł się dogadać z prezydentam bucem.... a teraz gdy wreszcie los nas uwolnił od prezydenta ....na jego następcę "mądry naród" wybierze jego braciszka.... takie rzeczy to tylko w psychodelicznych bajkach ludzie, co wy bierzecie ? odstawcie ten syf bo Wam ewidntnie szkodzi

to Tusk powiedział ,że Polska to nienormalność a oto bardzo dobry przykład dysonasu poznawczego : "Oto kilka rad dla byłych (mam nadzieję) jeszcze niedawno z politowaniem patrzących na Braci Kaczyńskich i PiS a identyfikujących się z III RP, PO, Michnikowszczyzną oraz kolorowym, pustym światem, bez wartości i własnego myślenia. 1. Utwierdzać siebie i innych wierzących w wykreowany sztucznie świat i "tragicznego" Prezydenta, że w momencie wyborów PO była tylko jedyną alternatywą a o działaniach L. Kaczyńskiego po prostu nie wiedzieliśmy. A więc w tamtym okresie głosując na PO w sumie zrobiliśmy dobrze, a nasza niewiedza w stosunku do PiS i działań Braci Kaczyńskich była przez nas niezawiniona. Zostaliśmy po prostu oszukani i zbrukano naszą godność. 2. PO w 2007 roku dawała nadzieje na zmiany ku lepszemu w przeciwieństwie do zaściankowego PiS a już przecież niemodny i moherowy Prezydent tylko siebie i Nas ośmieszał. Przecież nawet nam nie zrelacjonowano jego wizyty w Gruzji, gdzie uratował jej Niepodległość i został Bohaterem Narodowym Gruzji (pośmiertnie, ale z wdzięczności). Cały czas się z Prezydenta wyśmiewano i kpiono wpajając nam, że jest "jakiś taki nieświatowy, nieeuropejski, śmieszny". Kłamstwo powtarzane wielokrotnie w świadomości (i podświadomości) zaczyna żyć swoim życiem, staje się prawdą... i My w to, jak kukiełki, uwierzyliśmy. Wykreowano Nam Go jako kompletnie nie "cool", którego popierać mogą tylko prymitywy, oszołomy mohery, ludzie bez wykształcenia, prowincja, wieś... i, ze jest to liczbowo grupa niewielka... 3. Donald Tusk wydawał się przecież idealistą. Tak wyglądało, że chciał zawsze dla Polski dobrze. Grał w piłkę, był swojski i ludzki. Pojechał do Irlandii i obiecał Nam II Irandie, pokazywał "Zieloną Wyspę"... a Lech Kaczyński przecież przez wszystkich był tym wstrętnym "wetującym" i "przeszkadzaczem" we wspaniałych reformach i CUDACH, które (za sprawą PO a nie PiS) miały się w Polsce wydarzyć. Cudów nie ma, ale wmawiano Nam, że to wina Prezydenta i PiS. 4. Niestety przez 20 lat skutecznie też oduczono nas samodzielnie myśleć i doszukiwać się rożnych punktów widzenia, różnych możliwości rozumienia świata. Świat mediów, przekaz medialny, kolorowa gazeta z czerwonym paskiem, Tańce z Gwiazdami, Ferdki Kiepskie, PowerRed (Padnij-Powstań) oraz obniżenie poziomu nauki... to wszystko też nie pozwoliło Nam dostrzec tej innej, prawdziwej, patriotycznej Polski. Przez lata wmawiano nam, że patriotyzm to przeżytek, niemal jakaś zamierzchła historia a "polskość to nienormalność". Nie pozwolono Nam być dumnymi i mądrymi na wskroś ludźmi... Teraz wiemy jak wspaniale poczuć się Mądrym Patriotą, z Polską Flagą, Polakiem Kochającym Ojczyznę... wśród takiej rzeszy Nam podobnych Rodaków, jakże (co się okazało) wcale nie-moherowych (przecież My też kiedyś będziemy starzy a naszym Babciom i Dziakom zawdzięczamy przecież Nasze życie!) i mądrze mówiących. 4. PO i Tusk (jak mówią... ale czy prawdę?) poradzili sobie z kryzysem dotychczas najlepiej, a że zapowiadają podwyższanie podatków, zwiększanie deficytu oraz to, ze kryzys dopiero nadejdzie? No cóż... kryzysu nikt nie przewidział i cały świat był nim zaskoczony. Musimy jednak przyznać, że o dziurze budżetowej prawie nic nie wiedzieliśmy, o zadłużeniu także, o wyprzedaży resztek majątku Nas wszystkich, Polaków też nie... 5. W momencie wyborów posłuchaliśmy i uwierzyliśmy - jak wiele milionów Polaków - w hasła PO. Uwierzyliśmy D. Tuskowi, B. Komorowskiemu, S. Niesiołowskiemu (który wydawał nam się nawet w tej zapiekłości wobec PiS naturalny). Uwierzyliśmy też J. Palikotowi. Przecież to milioner, a że żona ma inne zdanie o nim jako o człowieku? No, ale nic... fajnie było zobaczyć wibrator w jego rekach a jak sobie golnął "małpkę" to nawet było przesympatycznie. Jeszcze niedawno myśleliśmy, ze to normalne, że afery polityków zdarzają się na całym świecie. Teraz wiemy, że to nawet nie było wszystko żenujące... to było ohydne! Robienie z nas "bezmózgowych i niepoważnych" ludzi. A właśnie to taki Palikot i jemu podobni ośmieszali Polskę i Nas samych (teraz pytamy: Celowo?). Ale przecież nie tylko Ja (my), ale i miliony wykształconych dały się zwieźć. Teraz jestem mądrzejszy i inni też. NIE JESTEM SAM! Inni też TO KUPILI! Teraz zmieniliśmy się, wśród tych setek tysięcy Nam Podobnych. RAZEM DOJRZELIŚMY JAKO LUDZI I POLACY! 6. Kierowałem się zasadą impulsywnego zakupu, naturalną przecież dla wielu ludzi nawet najbardziej inteligentnych. KIEROWAŁEM SIĘ OPAKOWANIEM I TEKSTEM NA NIM A NIE ŚRODKIEM. BO ŚRODEK MOGŁEM OBEJRZEĆ DOPIERO PO ZAKUPPIE. CHCIAŁEM SPRÓBOWAC FAJNEGO PRODUKTU. DAŁEM MU SZANSĘ. NIESTETY PO ZAKUPIE OTWORZYŁEM I OKAZAŁ SIĘ ZJĘCZAŁY. ALE NIE MOGŁEM TEGO WIEDZIEC PRZEZ ZAKUPEM (PRZED ODDANIEM GŁOSU I POZNANIEM PRAWDZIWEGO PREZYDENTA), 7. PO to tylko ludzie, natomiast ja dalej wierzę w idee liberalne lub quasi liberalne. PO okazał się nie tak liberalną na jaką liczyłem (brak podatku liniowego i prawdopodobny wzrost miast obniżek obniżek podatków itd.), 8. Ok. PO jest do niczego, ale i cała elita jest do niczego: PIS, SLD, PSL. Chyba nie będę głosował więcej lub na nowe elity. Chociaż... jakoś dziwnie się poczułem, gdy W. Putin tak jakoś władczo klepał po pleckach polskiego Premiera... moja polska, odzyskana tożsamość narodowa poczuła się jakoś dziwnie ugodzona. Kiedyś Prezydent L. Kaczyński mówił w wywiadzie: "Z Rosją trzeba ostro"... i wygrał wyszarpał Gruzję z sowieckich łap. I teraz jak widzę bezsilność i bezradność polskiego rządu w śledztwie dotyczącym tragedii smoleńskiej, jak musimy się prosić łaskawie Sowietów... to tak jakoś w duchu przyznaje, że śp. Prezydent miał chyba racje. Zastanawiam się też, czy nie było błędem nie przeprowadzenie dekomunizacji i lustracji. Teraz Ci ludzie funkcjonują oficjalnie w Polsce, bogacą się i... tylu tych funkcjonariuszy dawnego WSW i WSI (agentów wojskowych) wokół tego p.o. Prezydenta B. Komorowskiego 9. Jestem Europejczykiem, więc głosowałem za Europą a nie PO. Teraz wiem, że za Europą jest wiele partii i że wspólna Europa może wyglądać różnie. Nie tylko tak jak widzi to PO, czy B. Komorowski z D. Tuskiem. Ale przecież i tak to wina PiSu bo eksponował eurosceptycyzm!. A przecież można walczyć o Europę Ojczyzn a nie Ojczyznę Europa! 10. Tylko krowa zawsze tak samo ryczy i nie zmienia poglądów. Właśnie, że dlatego, iż jestem wykształciuchem, inteligentem mogę zmienić swoja opinię o PO i zmieniłem zdanie o Braciach Kaczyńskich i PiS-e. Świadczy to o mojej dojrzałości politycznej i społecznej. Nie można tego powiedzieć o tych do niedawna przecież "zajadłych fanatycznych zwolennikach PiS-u i Ojca Rydzyka". Oni zawsze będą mieli ich poglądy choćby PiS okazał się wielkim złodziejem a Rydzyk diabłem!. Ale ich przecież tak wielu w tych dniach żałoby nie było... ani w Warszawie, ani pod Wawelem. A i Rodzina Radia Maryja też wcale nie okazała się "głupią masą" a tylko ludźmi w większości głęboko wierzącymi i szanującymi innych. To raczej fanatyczni i rozwścieczeni byli fanatycy PO protestujący przeciw pochowaniu śp. L. Kaczyńskiego w Krakowie na Wawelu... 11. Wszyscy kradną! PO nie jest i nie była wyjątkiem. A poza tym chyba każdy człowiek starałby się wykorzystać swoja władzę dla polepszenia swojej sytuacji. Może i niemoralne, ale powszechne, 12. Teraz te tłumy, ten wspólny Ból, Ta Polska, ta Warszawa i krakowski Wawel... sprawiły, że stałem się INNYM człowiekiem, Polskim Patriotą, kochającym Ojczyznę, który już z dumą będzie utożsamiał się z Polską, za granicą będę się przyznawał do polskości z radością a Biało-Czerwona i Orzeł w Koronie będę nosił w sercu i przekaże swoim dzieciom a jeżeli się (co jest nieuniknione i nieuchronne) zestarzeje to przekaże opowieść o Tym Zjednoczeniu Polaków...w bólu II Katynia... moim wnukom... Tylko błagam nie odrzucajcie negatywnych informacji o PO, B. Komorowskim (co miałoby potwierdzać trafność waszej decyzji), nie zmieniajcie faktów (co by były zgodne z waszą decyzją), nie relatywizujcie zdarzeń (palenie szkodzi, ale mnie uspokaja PO i B. Komorowski agenturalnie szkodzi, ale jest mi do nich najbliżej) itd. PO i mainstream naprawdę okazało się lekko nieświeże, okłamało Was i teraz tylko należy znaleźć sposób na redukcję negatywnych emocji związanych z dysonansem poznawczym, pozakupowym. Uporać się z tą drążącą myślą/pytaniem: Jak ja mogłem tak dać się IM otumanić i dawać się traktować przez Nich jak bezmyślny, jak idiota? Przecież to tylko garstka ludzi tym wszystkim sterujących... wobec tych milionów Polaków, Nas! Wybierzcie już innych, Polaków, Patriotów, którzy kontynuować będą wewnętrzne i zewnętrzne dzieło Prezydenta Lecha Kaczyńskiego! Pozdrawiam"

Gość eh TA MAIPULACJA
"Teraz te tłumy, ten wspólny Ból, Ta Polska, ta Warszawa i krakowski Wawel... sprawiły, że stałem się INNYM człowiekiem, Polskim Patriotą, kochającym Ojczyznę," moim zdaniem poparcie dla Jarosław jest teraz właśnie wynikiem tego jak pokazano Lecha po śmierci - że zrobiono z niego męża stano i przez tydzień na wszystkich kanałach jak jeden mąz leciało to samo ....a jak jest prawda moim zdaniem? to że ktoś zginał w wypadku komunikacyjnym nie czyni z niego świetego! uważam, że jestem właśnie PATRIOTĄ prawdziwym bo NIE ZAGŁOSUJĘ na Jarosława pod wpływem owczego pędu! dlaczego miałabym skoro nie zgadzam się z jego pogladami i wizja Polski? uważam też że to CHAMSTWO i paskudna manipulacja sugerowanie, że jak kocham kraj to głosuje na Jarka - ja kocham i właśnie dlatego NIE ZAGŁOSUJĘ :P albo sugerowanie że jak głosuje na PO to nie ze wzgledu na swoje poglądy tylko pod wpływem mediów-a cholera ja nawet TV w domu nie mam :P Jarosław milczy i czar trwa - ciemny lud to kupił :( zobaczycie jak po wyborach sie odezwie to czar pryśnie i będziecie mieli powtórkę z rozrywki! grożenie strzelaniem do pielęgniarek... dzielenie ludzi na tych co stoją z zomo i się wychowali na podwórku... jątrzenie - podsycanie sporów- zaściankowość czyli gloryfikacja tego co w Polakach najgorsze... no skoro to ma byc prawdziwy patriotyzm to ja przepraszam.