Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIedentysta

Zab madrosci

Polecane posty

Gość NIedentysta

Witam, Mam 23 lata i tak czuje ze od jakiegos czasu zaczynaja mi sie robic problemy z zebem madrosci. Od kilku msc zaczyna mi sie za nim zbierac jedzenie, ktore jest bardzo ciezko usunac, wiaze to sie z nieprzyjemnym zapachem itp wiec higiene zebow musialem zwiekszyc. Ponadto mam w tym miejscu (a dokladnie za ostatnim zebem taka gule dziasla, jakbym rozrosniete dziaslo) mam tak w sumie odkad pamietam. Dzis dodatkowo z tego miejsca poleciala mi krew (moze dlatego ze czesto w tym miejscu uzywam wykalaczek), przeplukalem kilka razy jame ustna itd i bylo ok, ale moje pytanie jest nastepujace: Czy ktos z Was usuwal sobie dolne osemki ? Podobno bardzo duzo osob tak robi i podobno zab ten nie jest do niczego "potrzebny" Jakies rady czy warto to robic etc? czy ktos mial tez problem z dolnymi osemkami?

Gość NianiaNiunia
Hej, ja mam ten sam problem. Dolna osemka, z ktora mam tyle problemow, zaczela mi wyrastac dwa lata temu, o ile pamietam dobrze. Zab wyrosl tylko w polowie, tzn. pol wyszlo, ale pol jest zasloniete dziaslem od gory. Raz mi miejsce spuchlo, poszlam do dentystki, ktora mi naciela dziaslo, zeby zab nie musial sie przebijac. I to utworzylo wlasnie kieszen, w ktorej zalega mi jedzenie. Po kazdym posilku uzywam wykalaczek, dokladnie myje szczoteczka. Paru dentystow widzialo tego mojego zeba i kazdy mowi, zeby zostawic. Bo osemki potrzebne sa na starosc, np. do zalozenia protezy (proteze trzeba zahaczyc o najdalsze trzonowce), tak mi powiedziano. Dentysci powiedzieli, ze ten zab moze kiedys wyjsc sam, a moze nigdy nie wyjdzie i skoro nie daje innych objawow, nie psuje sie, to nie ma po co go wyrywac. Co roku robie rentgena, czy ten zab juz ruszyl, czy nie gnije od jedzenia przy kieszeni i na razie jest dobrze. Ludzie zazwyczaj usuwaja osemki, bo one krzywo rosna - nie mamy wystarczajaco miejsca dla osemek, to pozostalosc po epoce jaskiniowej. ;) U mnie wyrosly one prosto, ladnie, zupelnie jak inne zeby. Jesli bede miala dosyc wydlubywania jedzenia, to usune osemke. Pojdz do dentysty i zapytaj, co trzeba zrobic. Niech zrobia rentgena, sprawdza, czy nie ma infekcji, czy nie gnije i trzeba zadecydowac. Usuwanie zebow madrosci jest darmowe na kase chorych - wystarczy dostac skierowanie od dentysty na chirurgie szczekowa do szpitala, tam ladnie to zrobia.