Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co to jest cholerAA

20-30leukocytow w moczu czy to ciaza?

Polecane posty

Gość nie wiem co to jest cholerAA

witam robilam badanie moczu i wyszlo mi 20-30leukocytow podobno to ciaza? czy to prawda czy to tylko infekcja?blagam o odp bo do pn gdzie ide do lekarza umre ze strachu:(

Gość infekcja

Gość ojoojjjjj
ja jestem w ciąży i niemam leukocytów w moczu wiec to napewno nie ciąża - popieram że infekcja

Gość nie to nie tak
Krwinki białe (leukocyty, WBC) norma 0-5 krwinek w polu widzenia (wpw) Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów przemawia za istnieniem leukocyturii, tj. zwiększonego wydalania krwinek białych. Jest ono wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są ostre i przewlekłe bakteryjne zakażenia układu moczowego. Zwiększona ilość leukocytów może być spowodowana przez śródmiąższowe zapalenie nerek jako wynik reakcji na leki (np. aminoglikozydy, cefalosporyny, tuberkulostatyki, sulfonamidy, leki diuretyczne, cyklofosfamid, niesterydowe leki przeciwzapalne, fenacetyna, sole litu, azatiopryna), toksyny, jady egzogenne, czynniki fizyczne. Ponadto może być spowodowane przez duży wysiłek fizyczny, stany gorączkowe, odwodnienie, przewlekła niewydolność krążenia, zmiany zapalne narządów sąsiadujących z układem moczowym.

Gość trzeba bylo sie uczyc :D