Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość totallna99

osoba inteligentna emocjonalnie

Polecane posty

Gość totallna99

witam:) mam takie pytanie kto to jest osoba inteligentna emocjonalnie? konkretny przykład jakby ktos mogl mi powiedziec bo mam zadanie z psychologi < nie studiuje jej na szczescie> kolega napisał Kuba Wojewódzki? ma racje? bo mni e sie wydaje ze nie

Gość Po prostu histeryczka
:classic_cool: 🖐️

Gość Co to jest EQ?
Jest to angielski skrót Emotional Intelligence Quotient oznaczający po prostu inteligencję emocjonalną. To pojęcie funkcjonuje w nauce stosunkowo niedługo, bo od 1990 roku, czyli ma zaledwie 20 lat. O jakiej osobie możemy powiedzieć, że jest emocjonalnie inteligentna? O takiej, która potrafi wyrażać wprost to, co czuje. Wie, kiedy powiedzieć tak, a kiedy nie. Kontroluje swoje emocjonalne impulsy. Panuje nad strachem czy gniewem. Zachowuje optymizm, mimo niepowodzeń. Chętnie okazuje współczucie, troskę. Ma zdolność wczuwania się w sytuację drugiego człowieka, a także nawiązywania i utrzymywania z nim kontaktów. Świetnie rozpoznaje oraz radzi sobie ze stanami emocjonalnymi własnymi i innych osób. Wojewódzki? Bardzo wątpię

Gość totallna99
dobrze, a przykład z życia polityki, gwiazd, porpstu z zycia publicznego?

Gość merodieva
Według Daniela Golemana inteligencja emocjonalna obejmuje zdolność rozumienia siebie i własnych emocji, kierowania i kontrolowania ich, zdolność samomotywacji, empatię oraz umiejętności o charakterze społecznym na inteligencję emocjonalną składa się 5 elementów: inteligencja intrapersonalna, inteligencja interpersonalna, radzenie sobie ze stresem, zdolność adaptacji oraz ogólny nastrój

Gość totallna99
spotkałam gdzies w internecie ze kard Dziwisz. ale jakoś nie mam argumentów zeby to uzasadnic

Gość merodieva
wg mnie taką inteligencję posiada Doda Ona w rzeczywistości jest zupełnie inna, ma empatię, kocha rodzinę a jest inna w szołbiznesie bo wie co robić żeby zaistnieć i zrobić sławę

Gość totallna99
no czytalam ten artykuł .

Gość totallna99
dziekuje Ci bardzo za podpowiedz, musze zrobic takie zadanie a kiepsko mi idzie takze jeszcze raz dzieki:) chyba ze jeszcze kogos mi podpowiesz?

Gość Co to jest EQ?
Polityka - Korwin- Mikke Show- biznes - Cejrowski, Owsiak Papież JPII Leszek Miller M. Wisłocka Grochola

Gość totallna99
no o papieżu myślałam, bo on był rewelacyjnym etykiem, psychologiem, co mozemy choćby odkryć przez jego książki a takze sama postawe:) dziekuje bardzo za pomoc:)

Gość totallna99
a kim jestes jesli mozna wiedziec Co to jest EQ? masz chyba cos wspolnego z psychologia?

Gość merodieva
papież będzie za bardzo oklepany bo wszyscy o nim napiszą w szkołach teraz jak każą napisać wypracowanie o jakimś pozytywnym bohaterze to juz zaznaczają żeby nie papież bo 70 % o nim pisze

Gość totallna99
no ewlasnie nic inneg nie przyszlo mi do glowy, ale ja musze moec osobe i argumenty konkretne

Gość Co to jest EQ?
EQ = Emotional Intelligence Quotient /ang/ Psychologia to jedno z moich zainteresowań, nic profesjonalnego :) Jeśli masz czas, przekop trochę net pod kątem np. negocjatorów zawodowych, psychologów właśnie - może być przecież osoba nie z pierwszych stron gazet, jeśli tu doradzają, żeby nie pisać na tematy "oklepane". powodzenia!

Gość merodieva
Polityka - Korwin- Mikke Show- biznes - Cejrowski, Owsiak Papież JPII Leszek Miller M. Wisłocka Grochola zgadzam sie z tymi przykładami chociaż przykładu Millera nie rozumiem, nie wyróżnia sie od przeciętnego polityka, podobnie można powiedziec że Ziobro tez ma inteligencje emocjonalną

Gość totallna99
szczeze powiedziawszy o cejrowskim teraz pierwszy raz usłyszałam. tak, poszukam sobie poczytam jeszcze, ponieważ oprócz tego że ktos mi podpowiedział, sama musze tez tak uqwazać, takze bede patrzec:)