Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaciezna

metalowy czy DAMON?

Polecane posty

Gość onaciezna

hej, mam pytanie odnośnie dwóch aparatów ortodontycznych: zwykłego, metalowego z gumkami i najnowszej generacji DAMONA. otóż wiem, że różnią się wyglądem, ale to nie ma dla mnie żadnego znaczenia. wiem też, że czas noszenia Damona jest kilka miesięcy krótszy od noszenia zwykłego aparatu. ale chodzi mi o to, czy różnice po zdjęciu pierwszego i drugiego będą takie same czy jednak ten Damon jest w czymś lepszy? chciałabym się dowiedzieć czym się różnią poza czasem ich noszenia.

ja tez wlasnie zastanawiam sie jaki aparat wybrac, damon jest latwiejszy podobno w utrzymaniu higieny bo nie ma ligatur, czyli tych gumek pod ktorymi gromadzi sie jedzenie no i jest ladniejszy bo pol metalowy pol przezroczysty i jest dobry tez jesli ktos potrzebuje rozszerzyc gorna szczeke bez wiekszego bolu i dyskomfortu jak np przy aparacie herbsta czy innym podobnym. ale ja mam zgryz gleboki i nie wiem co by sie nadawalo najlepiej... orto polecil mi cannona ale jest okropnie brzydki bo ma takie haczyki no ale ponoc zgryz glebokileczy on szybciej i latwiej ehhh sama juz nie wiem

Gość onaciezna
właśnie, jeśli chodzi o rozszerzanie szczęki to mnie to byłoby potrzebne. ortodontka poleciła mi właśnie Damona, bo on rozszerza. ale czy to znaczy, że ten zwykły aparat tego nie robi?