Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość b mvcxn

kolejny problem z nawiskami:(

Polecane posty

co ty robisz ze mnie jakąś wariatkę?...gdy ty czegoś nie lubisz a ktoś inny ma inne zdanie to się rzucasz i kłócisz?...bo ja nie...

Gość tylko sie nie przelicz przypad
OK, ale tu nie ma czego lubic czy nie lubic, takie po prostu sa uroki naszego jezyka ojczystego. Jak Cie to razi, proponuje zmiane nazwiska, a nie cudowanie, ze "mojego nazwiska sie nie odmienia, bo strzele focha".

nie umiesz czytać ze zrozumieniam?...ja WIEM że moje nazwisko się odmienia i NIE strzelam fochów gdy ktoś je odmienia....a nazwisko bardzo mi się podoba

Gość do blim
masz jakis problem ze soba? zapomnialas, co napisalas na poprzedniejs tronie, czy co? Przypomne Ci, zebys nie zarzucala mi nieuniejetnosci czytania ze zrozumieniem (smieszne, ze zarzuca mi to osoba, majaca powazne problemy z jezykiem ojczystym :D): "nie cierpię jak ktoś odmienia moje nazwisko", "bardzo nie lubię gdy ktoś odmienia moje nazwisko..." nie widzisz absurdu swojego "nielubienia"? To tak, jakbym krecila nosem na to, ze zierzę kot nazywamy slowem "kot", a nie np. "drabinka", i jeczala na forum, ze nie podoba mi sie to brzmienie i nie lubie, jak slysze slowo "kot", bo bardziej mi sie podoba brzmienie slowa "drabinka" :D :D :D

Co żeście się tak uczepili blim.Ma prawo jej się nie podobać gdy ktoś odmienia JEJ nazwisko.Ja też mam nazwisko kończce się na -wicz i też nie lubię gdy ktoś je odmienia.

do blim---> ale też wyraźnie napisałam ze wiem że moje nazwisko powino się odmieniać...i tak jak mówię nie lubię gdy ktoś odmienia moje nazwisko bo mi się to nie podoba....i nie zarzucaj mi braku wiedzy o polszczyźnie tylko dlatego ze nie lubię odmiany mojego nazwiska....a problemy ze sobą to chyba ty masz ze chce ci się wykłócać o czyjeś nazwisko....ja będę dale je nie odmieniać i mam gdzieś takich ''znawców'' polszczyzny jak ty :O

Gość do blim
:D ale poslugujecie sie jezykiem polskim, prawda? Wiec oswiece Was - w jezyku polskim nazwiska odmieniaja sie przez przypadki, niezaleznie od tego, czy to sie podoba jakims niedoukom, czy nie :D Fleksja nie zalezy od czyjegos widzimisie, naprawde :D:D:D

nie denerwuj się tak bo ci żyłka pęknie :o...a niedoukiem był była gdybym o tym nie wiedziała...a wiem tylko mam to gdzieś...

Gość do blim
poki co, to Ty sie denrwujesz :D skoro chcesz swiadomie robic bledy, to jestes niedoukiem, z pisownia tez sobie nie radzisz (napisalas "nie nawidze", a zdanie "ja będę dale je nie odmieniać" chyba powinno brzmiec "ja dalej nie będę go odmieniać", prawda?). Poza tym, czy konsekwentnie nie odmieniasz innych nazwisk o tej samej koncowce, czy tylko Twoje nazwisko w Twoich urojeniach jest takie wyjatkowe i zasluguje na szczegolne wyroznienie? :D :D :D

Gość do blim
aha, mozesz pominac cudzyslow, piszac o mnie per "znawca polszczyzny", bo jest to prawda - poprawnie posluguje sie jezykiem ojczystym i uwazam to za powod do dumy, a celowe lamanie regul polszczyzny za dowod niedouczenia lub wrecz glupoty.

hehe akurat wiem że to zdanie napisała zupełnie nie po polsku...najpierw napisałam co innego potem coś skasowałam i takie wyszło :D nie chce już mi się z tobą rozmawiać bo ta rozmowa nie ma sensu...bo chociaz wiem ze tego typu nazwiska się odmienia to ja tego nie robię....i moim zdaniem głupotą jest ich odmieniamie skoro dla niej i dla niego jest końcówka -wicz...co innego gdy jest -ska lub -ski...no ale pewnie wymyślił to ktoś tak ''mądry'' jak ty :O....w języku polskim jest tyle absurdów ze nawet w nazwiska musieli narzucić swoje reguły :O:O

po to są zadady żeby je łamać sztywniaro :O

Gość do blim
brawo, futurystko :D dlaczego wiec przestrzegasz (czasem) regul ortograficznych, skoro "po to są zadady żeby je łamać sztywniaro "? Nie potrafiac sie posluzyc ojczystym jezykiem wystawiasz sobie jak najgorsze swiadectwo, przykro mi :P proponuje Ci, zebys te uciazliwe dla Twojego ciasnego rozumku zasady zaczela lamac, piszac np. pisma urzedowe lub aplikacje do pracy, na pewno zostaniesz odebrana jako superwyluzowana i nowoczesna, w odroznieniu od takich nudnych sztywniar, jak ja :D Tylko co do jednego masz racje - rozmowa z Toba nie ma sensu, bo masz zakuty leb i nie dociera do Ciebie, ze poslugujac sie jakimkolwiek jezykiem, wypadaloby to robic poprawnie (nawiasem mowiac - zycze powodzenia w nauce jezykow obcych z takim podejsciem "ja ustanawiam wlasne zasady, bo te, ktore sa, mnie sie nie podobaja, phi!") :D A fleksja w jezyku polskim NIGDY nie byla absurdem, tylko naturalnym zjawiskiem, ale zeby moc to pojac, trzeba niestety myslec, a nie upierac sie przy swoim blednym zdaniu :D

Gość do blim
w zyciu nie poznalam tak zacietrzewionej w swoich smiesznych urojeniach osobki :D na maturze tez pisalas z bledami, a potem mialas pretensje do komisji, ze sa sztywniakami? :D :D :D a 2+2 to dla Ciebie 5,5 (bo przeciez trzeba lamac wszystkie zasady, a cyferka, ktora po wpisaniu tego dzialania pokazala sie na kalkulatorze, ma ksztalt nie taki, jak bys tego chciala? :D) bawisz mnie :D :D :D

Gość do blim
Pędziwilk, Pędziwilka, Pędziwilkowi, Pędziwilka, Pędziwilkiem, Pędziwilku. Pędziwilkowie, Pędziwilków, Pędziwilkom, Pędziwilków, Pędziwilkami, Pędziwilkach.

Gość stec stec
ja mam stec na nazwisko :P

co innego pisać aplikację a co innego wykłucać się na forum...jesteś tak głupia ze nie widzisz różnicy?...ciekawe czy ty byś np.w podaniu o pracę wyzywała przyszłego szefa od zakutych łbów...wątpię....chociaż z taką ''entelygecją'' jak ty to wszystko możliwe :O...prędzej czy później z takiego wychodzi cham i prostak....z ciebie juz wyszedł....to ty jako ta ''entelygentna'' zaczęłas mnie obrażac i wyzywać jako pierwsza....więc jak widać na twoim przypadku prostota prędzej czy później wyjdzie...bo inteligentna osoba prowadziła by kulturalną rozmowę a nie zniżała się do ''wyzywanek'' jak ty to zrobiłaś...

Gość do blim
uspokoj sie :D chamstwem i prostactwem mozesz poszczycic sie niestety Ty, nie potrafiac wyslowic sie w jezyku, ktorego na co dzien uzywasz od zakladam, ze przynajmniej kilkunastu lat. Umknelo Ci cos istotnego- jesli pisalam o tym, ze lamiesz zasady polszczyzny, bo "tak ci sie podoba", zalozylam, ze idziesz za ciosem i lamiesz je w kazdej mozliwej sytuacji, a nie kiedy probujesz sprowokowac internaute do klotni (zreszta ze mna Ci sie nie uda). Ani slowem nie wspomnialam natomiast o tym, co ja zawieram w tresci moich dokumentow aplikacyjnych, odnosilam sie tylk odo Twojego "buntu" przeciw poprawnosci jezykowej. Kazda sytuacja, w ktorej zabierasz glos, zobowiazuje do przestrzegania regul ortograficznych, stylistycznych, gramatycznych etc. - nie ma znaczenia, czy piszesz na forum, czy w urzedowym liscie. Ty napisalas, ze lekcewazysz zasady poprawnej pisowni i nie zamierzasz sie wyslawiac poprawnie, Ok, Twoj wybor. Ja natomiast nie widze bledow w swoich wypowiedziach, poza literowkami, ale to zrozumiale przy pisaniu na klawiaturze. aha, "prostota", to calkiem innego niz "prostactwo", o ile to pierwsze nie ma konotacji negatywnych, o tyle drugie okreslenie niestety ma, i niestety doskonale Cie okresla.

Gość studentka polonistyki
nie chce Was martwić moje drogie Panie, ale nazwiska w języku polskim się odmieniają. Jeśli ktoś tego nie robi świadomie popełnia błąd językowy tym samym wykazując się nieznajomością reguł polszczyzny. Oprócz polskich nazwisk odmieniamy też nazwiska zagraniczne. a co do odmiany jak rzeczownik to niestety istnieją nazwiska odmieniające się według deklinacji przymiotnikowej. Niekiedy budzi to niejasności jak odmienić nazwisko i wtedy "posiadacz" nazwiska ma prawo zdecydować według której odmiany odmienia swe nazwisko, nigdy jednak nie może powiedzieć mojego nazwiska nie odmieniaj. pozdrawiam

Gość do blim
do studentki - jak to, posiadacz naprawde nie moze powiedziec "nie cierpie, jak ktos odmienia moje nazwisko, bo mojego jako jedynego polskiego nazwiska sie nie odmienia"? :P Nie badz sztywniara :P :D ;)

Gość 1345
ojej ale macie problem,ktoś chce to odmienia,ktos nie chce to nie odmienia...wazne ze kazdy wie o co chodzi :P..a skoro można łamac prawo lub przepisy drogowe to mozna takze łamac prawa polszczyzny..wazne zeby nikomu nie robić krzywdy ;)..skoro ktos nie lubi jak sie odmienia jego nazwisko to ok,wkoncu on je nosi.

Gość do blim
Zycze powodzenia w lamaniu prawa (w tym drogowego) i pozniejszego tlumaczenia sie przed policja oraz sadem :O Bedzie Ci naprawde bardzo potrzebne. Wez rowniez pod uwage, ze mozesz napotkac na swojej drodze osobe, ktora uwaza tak samo jak Ty, ale jest silniejsza i moze Ci zrobic powazne kuku. Skad na tym forum tyle ludzi niedomagajacych na umysle?...

Gość 1345
do blim-> wiesz co jesteś upirdliwa :O przeciez blim napisała ze wie ze sie odmienia jej nazwisko jak i inne polskie nazwiska,tylko tego nie lubi.Juz nie masz sie czego czepiac i przekrecasz cudze słowa zeby pokazac swoją ''mądrość'' :O:O:O:O:O

Gość 1345
upierdliwa*

Gość studentka polonistyki
może nie lubić odmieniać swego nazwiska ale to nie oznacza że ma prawo go nie odmieniać:P

Gość DANM, BDCAN,
kurcze ale jesli ktos nie odmieni nazwiska to chyba nikomu sie tym krzywda nie dzieje nikt z tego powodu nie idzie pod pociag! ludzie wyluzujcie co innego łamac prawo drogowe - tym mozna komus krzywde zrobic ale świadomie czy tez nie nie odmienić nikomu nic złego nie zrobi....:) oj ludzie nie macie juz innych problemów?? z takiego głupstwa robic afere i sie kłocic?? pomyślcie troszke:)

Gość vnm
Znam małżeństwa które nazywają się Sułek i Domowicz.I też nie lubią gdy ktoś odmienia ich nazwisko.Według mnie też dziwnie brzmi Sułkowie czy Domowiczowie albo Sułków i Domowiczów.

Gość jb,mnhm
no ale na kafeteri zawsze sie znajdzie ktoś kto rozpacza i bulwersuje sie ze ktos nie odmieni nazwiska:D co za problemy?? chyba ktos ma zły dzien i sie wyzywa zal takich