Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chakalaka

jestem w ciazy... prosze o rade

Polecane posty

Gość Chakalaka

mam problem zaszłam w ciaze i jest calkowicie nie planowana:/ nie wiem co teraz robic, zastanawiam sie nawet nad aborcja... największe obawy zwiazane mam ze stanem zdrowia dziecka bo nie prowadzę zbyt zdrowego trybu zycia, dodam jeszcze ze moje studia łączą sie z praktycznie ciaglym przebywaniem w laboratorium i stycznością z rożnego rodzaju chemikaliami toksycznymi substancjami promieniowaniem rentgenowskim itp. niby nie jest to bardzo szkodliwe dla mnie ale moze ktos wie jaki wplyw ma na plod? dodam jeszcze ze jestem (chyba) w czwartym tygodniu i o ciazy dowiedzialam sie doslownie wczoraj...

Gość pomorzanke15
dziekanka?

Gość uuyyuu
dasz rade

Gość jedzonko
albo dziekanka albo rozmowa z prowadzacymi zajecia w sprawie innego toku zaliczenia i wylaczenia Cie z koniecznosci czestych wizyt w laboratorium. Uwazam ze na studiach duzo bardziej ida mlodym matkom i ciezarnym na reke niz pracodawcy wiec nie panikowalabym az tak bardzo

Gość okkeiii
indywidualny tok studiów

Gość studia to nie problem
jeśli są jedynym powodem dla którego myślisz o aborcji to radzę dorosnąć...:O

Gość Chakalaka
nie sa jedynym powodem... jest jeszcze ojciec dziecka ktory wlasnie na to nalega...

Gość okkeiii
nie rozumiem jak można brać aborcję pod uwagę

Gość a to są studia medyczne
jakaś analityka czy coś podobnego ?

Gość 512
no ja też mam podobnie zrezygnowałam z uczestnictwa w sekcjach i nie chodzę na radiodiagnostykę.. akurat w tym semestrze na inne mogę chodzić jestem w 17 tygodniu teraz. Idź do dziekanatu, podpytaj, raczej kadra i dziekan pójdą Ci na rękę - wogóle nie ma się czym martwić. Zaplanuj sobie dokładnie, na ile dasz radę zaliczyć i co w semestrze, w którym będziesz rodzić. Generalnie jest super. Ale ja też miałam wątpliwości Pozdrawiam

Gość Chakalaka
dokladnie to ochrona srodowiska

Gość Chakalaka
najbardziej martwi mnie to czy juz nie moglo mu to jakos zaszkodzic:/

Gość 512
a ile czasu i jak często byłaś narażona na promieniowanie?

Gość Chakalaka
lacznie to wyjdzie kilka godzin

Gość 512
może idź do kogoś z kadry, kto jest odpowiedzialny za przedmiot i weź wszystkie dane na temat ekspozycji i skonsultuj z lekarzem

Gość Chakalaka
no tak do lekarz i tak musze sie wybrac... ale dzieki za porade:) a jak to jest z alkoholem i papierosami we wczesnych fazach ciazy? maja jakis wplyw na rozwoj?

Gość jedzonko
sluchaj, mieszkam za granica i widze ze tutaj kobiety czesto w ogole nie przywiazuja wagi do rzucania palenia podczas ciazy, wypic im rowniez sie zdarza. Dzieci rodzily sie zdrowe - przynajmniej w tych przypadkach ktore znam. Nie znaczy to ze pochwalam takie postepowanie,ale Ty juz wiesz ze jestes w ciazy i odstawilas uzywki wiec powinno byc wszystko dobrze. Bierz kwas foliowy od razu i umow sie do lekarza :)

Gość 512
jeżeli Ty jesteś w ciąży w 4 tygodniu, to jak to liczysz? od dnia ostatniej miesiączki ? podobno dopóki zarodek nie otrzymuje subst. odżywczych z krwią to i w sztok jak się urżniesz nie powinno nic zaszkodzić.. a później.. to już badania różnie pokazują, na nic w tej chwili nie mogę się powołać bo sobie nie przypominam, ale najlepiej to idź do jakiegoś dobrego lekarza specjalisty i on Ci w razie czego rozwieje wątpliwości

Gość Chakalaka
od ostatniej miesiaczki minelo 6 tygodni... ale plod ma teraz okolo 4

Gość to niesprawiedliwe1
ja staram sie o dzidzie od jakiegos czasu a Ty tak bezmyslnie chcesz przerwac ciaze?

Gość to niesprawiedliwe1
jestes w 6 tygodniu ciazy

Gość Chakalaka
uwierz mi ze gdyby przytrafilo mi sie to za kilka lat to nie bylo by tematu... ale teraz to cale zycie wywraca mi do gory nogami...

ciaze liczy sie od daty ostatniej miesiaczki a nie od zaplodnienia czyli jestes w 6 tygodniu teraz

ja chyba bylam ok.8 tygodnia kiedy udalo mi sie juz posluchac malego serduszka u lekarza

Nasz maluch też troszkę nas zaskoczył-oczywiście pozytywnie jednak dopóki nie wiedziałam o ciąży paliłam jak smok, żłopałam tigery red bulle i inne tego typu wynalazki no i zaliczyłam ze dwie suto zakrapiane imprezki na których ekhem...no nie żałowałam sobie;) oczywiście po dwóch kreskach na teście przeszłam na jasną stronę mocy;) Syn jest zdrowy i w ogóle śliczności. Decyzje o tym czy urodzic czy nie podejmij lepiej sama nie sugeruj sie radami faceta, w koncu to nie jemu beda czyscic macicę,to nie on bedzie sie z tym zmagał. Przemysl wszystko dobrze, znasz siebie najlepiej choć ja jestem zdania zeby rodzic reszta sie zawsze jakos ułozy;)