Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość candymenka

jak to jest jak zajde w ciaze pracujac na stale??

Polecane posty

Gość candymenka

hej kolzeanka zaszla w ciaze pracuje w jakiejs spozywce na czas nieokreslony chyba pelny etat i sie cieszy ze teraz bedzie miala super zycie, jest 2 4 mieisacu dala l4 i podobno ciagnie kase z pracodawcy jest tak?? jak to wyglada

Gość candymenka
pytam bo sama pracuje i planuje dziecko tzn chcialabym ale wlasnie ze wzgledu na utrate pracy sie boje

pracodawca nie może ciebie zwolnić jak już będziesz w 3 miesiącu a po drugie jak będziesz ponad miesiąc na L4 to wynagrodzenie będzie pokrywał ZUS po trzecie kobieta w ciąży nie może dźwigać ciężkich rzeczy itp. ogólnie kobieta w ciąży jest chroniona przez prawo ;)

Gość e kadrowa
Jeżeli masz umowę na czas określony to przedłuża się ona do dnia porodu a zasiłek macierzyński wypłaca ZUS, natomiast jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to masz macierzyński /20 tygodni na jedno dziecko/. Jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie 33 dni płaci pracodawca a później ZUS /ewentualnie pracodawca w imieniu ZUS-u jeżeli zatrudnia min. 20 pracowników/. Zwolnienie tzw. ciążowe płatne jest 100% i może trwać 270 dni /czyli całe 9 miesięcy/.

Gość 222222
jak jesteś w ciąży to przy l4 masz 100% wynagrodzenia jeżeli jednak pracodawca zobaczy że nadużywasz to nie wiem czy będziesz miała powrót do pracy... ja pracuję 7 lat, teraz zaszłam w ciążę i pracowałam do 8 miesiąca (jestem w 9) i o powrót do pracy nie muszę się obawiać no chyba że ciąża naprawdę zagrożona to wtedy trzeba leżeć - ale jak pracodawca jest normalny to zrozumie sytuacje

Gość a jak to jest z urlopem wychow
awczym

Gość ghghfsdsf
a jak sie ma umowe np na 3 miesiace i sie zajdzie w ciaze?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaasad
jak sie ma umowe na 3 miechy i zajdzie sie w ciaze to pracuje sie do rozwiazania. tzn umowa jest przedłuzana do rozwiazania ciazy.

Gość candymenka
jesli o mnie chodzi to moze nawet nie zalezy mi tak bardzo na tej pracy a jak jes z urlopem wychowawczym

Gość ghghfsdsf
a nie jest tak, ze po 3 miechach mowią do widzenia?

Gość e kadrowa
masz prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tyg ale bezpośrednio po urlopie podstawowym i prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze 3 lat. Urlop wychowawczy morze być podzielony na części i przysługuje do czasu osiągnięcia przez dziecko 4 roku życia.

Gość candymenka
dziekuje wam bardzo ale urlop wychowawczy jest bezplatny?? bo ktos mi mowil ze placa nawet zan niego

Gość e kadrowa
przepraszam za błąd w słowie "może"

Gość e kadrowa
podczas urlopu wychowawczego masz prawo do płatnego jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 504zł brutto /czyli wtedy gdy masz prawo do zasiłków rodzinnych/