Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudna ta sytuacja

czy fruktoza jest lepsza od cukru?

Polecane posty

Gość trudna ta sytuacja

i dlaczego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie jezeli juz to tylko miod

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kretynkoo
fruktoza to cukier, określ się, bo gadasz jak kompletna ignorantka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghdfg
Nie jest. Dieta amerykanow jest obecnie bogata we fruktoze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja ci odpowiemmmm
tak, jest lepsza, bo to cukier prosty, który dużo łatwiej się przyswaja a ci co tak się mądrzą powyżej niech lepiej się douczą :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdvfbfcbh
lepsza z tego wszystkiego juz jest glukoza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kamil Kot
Nie jest. Cukier składa się z glukozy i fruktozy (mniej więcej pół na pół). Fruktoza jest trudniej przyswajalna i nie daje odczucia sytości tak szybko jak glukoza (glukoza jest wchłaniana szybciej, dzięki czemu mija uczucie głodu). Dlatego lepiej spożywać pokarm, który ma większy stosunek glukozy do fruktozy. Ryż, pieczywo, makaron mają relatywnie dużo glukozy, cukier stołowy i owoce mniej więcej pół na pół. Jeśli znasz angielski, to polecam na youtubie film: The Bitter Truth, który jest zapisem wykładu jednego z amerykańskich profesorów na temat fruktozy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może warto jest zrezygnować z chwilowej smakowej przyjemności na korzyść długotrwałej podwyższonej jakości naszego funkcjonowania w ciągu dnia, innymi słowy jedzmy żeby dobrze żyć a nie żyjmy żeby dobrze jeść. GLUKOZA - jest cukrem znajdującym się normalnie wraz z innymi cukrami w owocach i warzywach. Jest podstawą substancją w metabolizmie wszystkich roślin i zwierząt. Wiele naszych podstawowych produktów żywnościowych jest zamienianych w naszych ciałach na glukozę. Glukoza jest zawsze obecna w naszej krwi i często zwana jest również cukrem krwi. DEKSTOZA - zwana również cukrem zbożowym, jest wydobywana syntetycznie ze skrobi. FRUKTOZA- jest cukrem owocowym. MALTOZA- jest cukrem pochodzącym ze słodu. LAKTOZA - to cukier mleczny. SACHAROZA - jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Cukier - cichy niszczyciel Fruktoza jest tylko wtedy "naturalna" kiedy znajduje się w świeżych owocach zawierających wszystkie enzymy, witaminy i minerały pozwalające skutecznie ją przyswoić, jako bogatą odżywczo dla organizmu ludzkiego. Około 20 razy słodsza niż rafinowany cukier, przetworzona fruktoza jest stosowana jako słodzik do wszelkiego rodzaju pakowanej żywności. Fruktoza nie podnosi znacząco poziomu cukru we krwi. Podnosi za to znacząco ilość trójglicerydów! Trawienie fruktozy przebiega bardzo powoli. Do całkowitej przemiany fruktozy w glukozę i octany, zużywana jest energia ATP zgromadzona w wątrobie. Przetworzona glukoza jest metabolizowana i przerabiana na małe zapasy glikogenu (przez wątrobę dla nie samej i dla mięśni), ale jej trawienie jest utrudnione, podnosi poziom trójglicerydó w surowicy krwi, ograbia doszczętnie organizm zapasów witamin, enzymów i minerałów oraz wątrobę z zapasów by ATP po to, żeby zjadacz mógł się cieszyć chwilą słodkiego smaku. Jedzenie cukru - wstrzymuje spalanie tłuszczu! Cukier jest szybkim źródłem energii i gdy mamy go pod dostatkiem, organizm wykorzystuje go, zamiast naruszać odłożone zapasy tłuszczu. Ale ty nie chcesz spalać cukru, jeśli twoim celem jest spalenie tłuszczu. Jedzenie cukru powoduje też zaparcia. Rafinowany cukier, oczyszczona mąka i inne składniki słodyczy nie zawierają błonnika, koniecznego do sprawnego funkcjonowania jelit. 59 dowodów rujnowania zdrowia przez cukier. 1. Uszkadza układ odpornościowy. 2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie. 3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie. 4. Podnosi stężenie trójglicerydów. 5. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne. 6. Może spowodować uszkodzenie nerek. 7. Zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL. 8. Prowadzi do niedoboru chromu. 9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu. 10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo. 11. Powoduje niedobory miedzi. 12. Zaburza wchłanianie wapnia i magnezu. 13. Osłabia wzrok. 14. Podnosi poziom neurotransmitera - serotoniny. 15. Może powodować hipoglikemię - obniżone stężenie cukru we krwi. 16. Może powodować nadkwasotę. 17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci. 18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi. 19. Przyspiesza starzenie się organizmu. 20. Ułatwia wpadnięcie w alkoholizm. 21. Powoduje psucie się zębów. 22. Przyczynia się do otyłości. 23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna - zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego. 24. Pogłębia chorobę wrzodową. 25. Zaostrza objawy artretyzmu. 26. Zaostrza objawy astmy. 27. Może spowodować infekcję Candida albicans - drożdżycę. 28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych. 29. Może wywołać choroby serca. 30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego. 31. Może zaostrzyć objawy SM - stwardnienia rozsianego. 32. Może spowodować hemoroidy. 33. Może spowodować pojawienie się żylaków. 34. Zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne. 35. Prowadzi do paradontozy. 36. Przyczynia się do osteoporozy. 37. Powoduje zakwaszenie śliny. 38. Zmniejsza wrażliwość insulinową. 39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy. 40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu. 41. Może podwyższyć cholesterol. 42. Może zwiększyć ciśnienie krwi. 43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci. 44. Może wywoływać migreny. 45. Zaburza absorpcję białka. 46. Powoduje alergie pokarmowe. 47. Wywołuje cukrzycę. 48. Może spowodować zatrucie ciążowe. 49. Może wywołać egzemę u dzieci. 50. Może spowodować chorobę wieńcową. 51. Może uszkodzić strukturę DNA. 52. Może zmienić strukturę białka. 53. Może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. 54. Może spowodować zaćmę. 55. Może spowodować rozedmę płuc. 56. Może spowodować arteriosklerozę. 57. Może przyspieszyć podwyższenie lipoprotein LDL. 58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi. 59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów. http://prawda2.info/viewtopic.php?t=11934

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×