Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma gotujaca

jaki przyprawy do zup i dan dla 8 miesiecznego dziecka?

Polecane posty

Gość mamma gotujaca

Gość Gereralnie wszystkie poza
solą w nadmiarze (rozsądna mikro-szczypta jest ok), chili, kostką rosołową, Vegetą, przyprawami z marketów mających w składzie glutaminian sodu.

Gość martuuulka
koperek,natka .przypraw nie dajemy .

Zadnych przypraw oprocz ziol!!! dopiero po roku dzicko moze jesc to co wy.

Gość Emil i Ida 27 tc
Zgadzam się z pierwszym postem. Można dawać wszystkie przyprawy świata, poza ostrymi i trzeba uważać na sól i unikać kupnych "szitów" z glutaminianem. Zioła są ok, ale przyprawy też. Ktoś was wprowadził w błąd.

Gość mamma gotujaca
no wlasnie jakie ziola?? nie dodaje soli pieprzu ani wegety- do dorslych psoilkow tez nie dodaje kostek ani weget ziola prowansalskie moga byc?? sloiczki wydajz mi sie bez smaku, wole sama gotowac chocaz czasem gotwca dostanie

Gość Emil i Ida 27 tc
Zioła każde. Przyprawy też każde, poza ostrymi.

Gość pytająca mamusia
dawaj śmiało majeranek, miętę, bazylię, koperek

Gość Przecież Kornelkowa jest
A i cukier też ogranicz jak sól.

Gość pytająca mamusia
w prowansalskich jest tymianek i oregano, nie wiem czy dobrze, ja nie dawałam, syn ma 10 miesięcy i jeszcze ich nie dawałam

Gość mamma gotujaca
a lisc laurowy do gotowania moze byc?? dlaczego oregano niedobre?

Gość Przyprawy można jak i zioła
od 6 miesiąca. To jakaś totalna bzdura z tym, że nie można. Kto wam tak powiedział?

Gość pytająca mamusia
nie wiem do końca czy oregano jest nie dobre, moja mama twierdzi, że lepiej nie dawać, może dla tego, że to zioło jest mocno aromatyczne, ja nie dawałam jeszcze, ale chyba spróbuję bo mały w końcu jest coraz większy

Gość pytająca mamusia
liść laurowy ja dawałam i było ok :) zapomniałam napisać i oczywiście natka pietruszki

Gość bardzo duze dzieci
ja daję natke pietruszki suszona, koperek mroony, pestki z dyni i słonecznika, majeranek i kminek. Korzystam ze schematu z oseska. Moje ma 10 m-cy.

Gość Tu jest inf z lepszego źródła:
A majority of pediatricians will recommend waiting until an infant is 8 months or older to introduce spices and herbs. This recommendation often has more to do with staving off digestive upsets than it does with possible allergic reactions. If your baby is doing well with foods and does not seem to have any digestive upsets, then jump right in with spices! Like any other new food, please follow the "4 day wait rule" when introducing spices and herbs. As always, please discuss the introduction and use of herbs and spices with your baby's pediatrician. Don't forget, if you are a breastfeeding Mom, your little one is already tasting herbs and spices. Herb and spice flavors are transferred through breast milk, helping create and develop a taste for non-bland foods. Often when we think of additions to food for kids, sugar and/or salt immediately come to mind. Parents may seldom think about adding herbs and spices such as: o vanilla * o pepper o garlic powder o basil o rosemary o dill o oregano o lemon zest o ginger o cinnamon o mint o nutmeg o anise o curry powder (yes, it's true, you may offer your older infant a wee dash of curry powder in her foods. You do need to watch for any reactions as some components of curry or even chili powder may give baby a rash)