Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia_22

ktory to tydzien wkoncu

Polecane posty

Gość gosia_22

30marca byla ostatnia miesiaczka wedle wyliczen zaczal sie 8 tydzien wczoraj bylam u gina i na zdieciu usg napisane jest ze to 6tydzien pogubilam sie ;/ czuuje sie jak kretynka bo niwiem w ktorym tyg jestem

Moze nie liczyl od ostatniej miesiaczki tylko odjal te 14 dni i wyliczyl od zaplodnienia potencjalnego, czyli tak czy siak liczaqc od om jestes w 8 tyg:)

Gość gosia_22
aaa rozumiem czyli dzidzia jest mlodsza o 2 tyg

Gość hmmmm _
wczoraj był 7tydzien 0 dzień lub może dlatego napisala że 6 tydzień bo on bylo pełny a siódmy sie dopiero rozpoczął.

Gość hmmmm _
liczy sie tak; jeżeli ostatnia miesiączke miałas 30 marca to 30: 0 tydzien 1 dzień 31: 0 tydzień 2 dzień itp.. a dopiero 6 kwietnia to 1 tydzień 0 dzień a lekarze zawsze używaja skończonych tygodni czyli jak masz np. 2 tydzień 4 dzień to lekarz mówi że jesteś w 2 tygodniu ciąży

Gość gosia_22
napisal dokladnie 6tydzien i 3 dni

Gość sssssssssssscccccc
ale skoro na zdjeciu napisane jest 6 tydz to chyba 6 Lekarze zazwyczaj trzymaja sie daty z usg

Moj gin się trzymal daty od om, i liczyla wlasnie tak np 6+2 czyli 7 tydzien..ale w szpitalu by powiedzieli ze jestem w 6 bo liczą skończone, ale też od OM

Ja bym liczyła na Twoim miejscu jak lekarz z usg. Na moim usg wychodzi 7tydzień i 4 dzień i tak zapisuje lekarz w karcie natomiast licząc od ostatniej miesiączki to byłby już 10 tydzień takze jak u Ciebie 2 tygodnie różnicy:)

W sumie to nie rozumiem tego za bardzo bo wszedzie stosują metodę liczenia od ostatniej miesiączki!! w szpitalu pytaja o date om i tak wyliczaja tygodnie, a od zaplodnienia liczenie falszuje caly obraz...przeciez sa badania w okreslonych tygodniach i tez liczonych od ost @...bo daty zaplodnienia nie da sie dokladnej wyliczyc, owulacja mogla sie przesunac, nie jest to takie pewne.. Zaciążona pierwsze słyszę żeby lekarz liczyl od zaplodnienia..jak bedziesz podawac 2 tygodnie do tylu to stwierdza ze dziecko Ci za szybko rosnie:/

No niewiem z tego co ja wiem to są liczone na dwa sposoby od ostatniej miesiączki lub od wieku płodu , który jak wiadomo jest od momentu zapłodnienia. Ja mam regularne cykle więc myśle że jest tak jak mówi lekarz i z tego co czytałam wielkość mojej dzidzi też się zgadza jeśli chodzi o tygodnie liczone przez lekarza

No ale jak np każą Ci przyjść na badanie kości nosowej w 13 tygodniu to napewno będą mieć na myśli 13 od miesiączki...więc będzie Ci się to wszystko mylić...i pod koniec tak samo np będziesz w 38 tygodniu od om czyli ciąża donoszona i jak będziesz mówić w szpitalu że to 36 to pomyślą że to poród przedwczesny i że masz mieć wcześniaka:/ no chyba że zawsze będziesz mówić że od zapłodnienia, a nie od om, ale jak wchodzisz na izbę przyjęć czy na jakies badania w szpitalu zawsze pytają o datę ostatniej @ i na tej podstawie wpisują tydzień...w kalendarzach ciążowych też jak piszą co się rozwija u malucha np w 15 tygodniu to mają na myśli 15 od ostatniej @...

no to ja już zgłupiałam to dlaczego mój lekarz mówi o tygodniach od zapłodnienia? To ja już niewiem jak ktoś się mnie pyta to powinnam mówić o ostatniej miesiączki czy od zpłodnienia jak lekarz?

Trudno teraz powiedziec, bo gosciu wprowadzil zamęt, jak w szpitalu czy gdzie indziej będą Cię pytać to zazwyczaj pytaja kiedy byla ostatnia @ i sami sobie obliczają, moze po prostu mów kiedy mialas ost. okres...kup sobie kalendarz ciążowy, zobaczysz będzie Ci łatwiej z tymi tygodniami...