Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość @n@st@ci@

okres i czas po kiedy seks..??

Polecane posty

Gość @n@st@ci@

Mam pytanie jaki jest okres po miesiącce ,że można uprawiać seks?? Tydzień ...?? jak jest z tymi cyklami ??

Gość Słuchać uważnie
Metoda kalendarzykowa jest bardzo zawodna, gdyż cykl może się rozregulować w skutek różnych sytuacji, takich jak np. stres czy zmiana diety. Teraz o dniach płodnych. Szczyt płodności występuje 14 dni przed kolejnym cyklem. Wytłumaczę na przykładzie. Jeśli cykl trwa 28dni czyli od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia przed kolejną miesiączką mija 28 dni to wówczas szczyt płodności przypada na dzień 14 do tego możliwe jest zajście w ciążę ok.5 dni przed i ok.4 dni po owulacji. Jeśli np. miesiączka trwa 5 dni to uznaje się, że jeszcze przez 4 dni zajście w ciąże jest mało prawdopodobne(ale nie niemożliwe). Jeśli cykl trwa 35 dni czyli od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia przed kolejną miesiączką mija 35 dni to wówczas szczyt płodności przypada na dzień 21 do tego możliwe jest zajście w ciążę ok.5 dni przed i ok.4 dni po owulacji. Jeśli np. miesiączka trwa 5 dni to uznaje się, że jeszcze przez 11 dni zajście w ciąże jest mało prawdopodobne(ale nie niemożliwe). Jeśli cykl trwa 24 dni czyli od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia przed kolejną miesiączką mija 24 dni to wówczas szczyt płodności przypada na dzień 10 do tego możliwe jest zajście w ciążę ok.5 dni przed i ok.4 dni po owulacji. Jeśli np. miesiączka trwa 7 dni to dni zajście w ciąże możliwe jest także w trakcie trwania miesiączki. Powtarzam! Jest to bardzo zawodna metoda, bo nigdy nie wiesz kiedy pojawi się kolejna miesiączka.

Gość @n@st@si@
mój okres trwa ok.3/4 dni ... więc ztego co zrozumiałam to najwieksze ryzyko zajścia w ciążę jest 5 dni przed i 4 dni po??

Gość Słuchać uważnie
Ale nie przed i po miesiączce, a przed i po owulacji. Co ile dni masz miesiączkę? Czy zawsze masz regularną? Ile masz lat?

Gość @n@st@ci@
mam 20 lat.., nigdy nie liczyłam dni .. poprostu co miesiąc jest ... choć wcześniej mniej bolesne były te dni teraz muszę na przeciwbólowych jechać o dziwo wcześniej nic nie bolało..dziwne.. !!! chyba tak co 4 tyg., 3 tak jakoś ..

Gość Słuchać uważnie
:O Masz 20 lat i nie wiesz dokładnie co ile dni masz okres?? Chodziłaś do szkoły w ogóle? Byłaś kiedyś u ginekologa? Co miesiąc powinnaś dokładnie zapisywać kiedy pojawił się okres, dobrze byłoby też oznaczać obfitość krwawienia. Z takim podejściem do własnego ciała, własnej płodności i seksualności najlepszym środkiem antykoncepcyjnym powinno być podwiązanie jajowodów. Lepiej, żebyś się nie rozmnażała. A tak serio to polecam tabletki antykoncepcyjne. Nie nadajesz się na metodę kalendarzykową.

Idź sie spytać księdza. On ci na pewno wszystko lepiej wytłumaczy.

Gość @n@st@ci@
tabletki hormonalne ?? a po co mi to świństwo ..;) CHodziłam do szkoły spoko..!!! od dzisiaj zacznę notować!!! o tyle o ile nie zapomnę ..

Gość @n@st@ci@
aaa nie byłam u ginekologa nie widze takiej potrzeby !!! - jestem dziewicą .. więc seks tu mnie nie dotyczy , spytałam tak ogólnie dla własnego bezpieczeństwa..

Gość Słuchać uważnie
Nie dziewice też chodzą do ginekologa.

Gość ja powiem tak .....
zależy jaki masz cykl jak np 28 dni to najbezpieczniej będzie 2 dni przed i 2 dni po okresie bez zabezpieczenia... przynajmniej jak się tego trzymałam za nim zaczęłam barć tabletki i jakoś nie wpadłam ale powtarzam musisz znać dobrze swój cykl poczytaj i sobie policz

Gość amelka123456
Nudzi Cie już zwykły seks ? Zmień to i wejdz na dyskrecja.pl

Gość EwaO
Krótko zwięźle i czytelnie: Jeśli przykładowo cykl trwa 28 dni a okres 7 dni to: dni płodne następują od 4 dni przed środkiem cyklu do 4 dni po nim, a więc: dni bezpłodne to: do 3 dnia po okresie i od 10 dni przed kolejnym okresem do kolejnego okresu.